• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Sos masala z tofu

Sos masala z tofu

Aktualizacja: 24 lip, 2020 · Opublikowany: 17 kwi, 2013 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Sos masala z wędzonym tofu, bardzo aromatyczna i smaczna potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Fantastyczne danie obiadowe, sos jest dość gęsty, kremowy z dodatkiem mleczka kokosowego, które dodaje niesamowitego smaku, można oczywiście zastąpić je śmietaną, ale namawiam na spróbowanie właśnie z mleczkiem kokosowym. Znajdziecie tutaj również wspaniałą mieszankę aromatycznych przypraw, imbir, kolendra, chilli, kminek, czosnek i do tego wędzone tofu. Spróbujcie koniecznie, niezbędnym dodatkiem do tego dania jest chlebek naan. Danie jest bardzo szybkie do przygotowania, wystarczy około ponad 30 minut i obiad już gotowy.

Sos masala z tofu
Print Pin
5 z 2 głosów

Sos masala z tofu

Pyszny aromatyczny sos z dodatkiem tofu.
Autor Anna
Kuchnia Hinduska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g pomidorów w puszce (krojone)
  • ½ puszki mleczka kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 1,5 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki płatków chilli
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • sól (do smaku)
  • cukier trzcinowy (do smaku ok. 1 - 2 łyżki)
  • świeża kolendra
  • 100 g twardego wędzonego tofu
  • odrobina oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju roślinnym zmieszanym z olejem sezamowym. Imbir zetrzeć na tartce o małych oczkach, dodać do cebuli, smażyć chwilę. Następnie dodać rozdrobniony czosnek i zmiażdżone w moździerzu nasiona kolendry, smażyć jeszcze 30 sekund.
  • Dolać pomidory i mleczko kokosowe, gotować 10 minut, do czasu częściowego zredukowania płynu. Doprawić do smaku przyprawami.
  • Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę tofu dodać do sosu, posypać zieloną kolendrą.
  • Smacznego!
Sos masala z tofu w miseczce z chlebkiem naan

« Kruche ciasto z wkładką czekoladowo - malinową
Bułki z twarożkiem »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}