• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta drożdżowe » Krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe

Krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 13 mar, 2015 · przez Anna · 20 komentarzy

Skocz do przepisu

Kuchni żydowskiej ciąg dalszy! Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie, czyli Krantz. Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego rodzaju nadzieniem. Może to być na przykład czekoladowe nadzienie, orzechowe, serowe, czy makowe... Jestem przekonana, że smak tego ciasta zachwyci Was i nigdy już o nim nie zapomnicie!

Autor książki, z której zaczerpnęłam przepis podaje, że ciasto nie jest ani łatwe, ani szybkie, ale ja się z tym nie zgodzę! Ciasto przygotowujemy w dwóch etapach i to jest plus, ponieważ praca rozłożona na dwa dni jest niemal niezauważalna :).  I tak, po południu lub wieczorem wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem to ułatwia sprawę, po 10 minutach mamy już bazę. Ciasto okrywamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia należy przygotować nadzienie czekoladowe, to zajmuje nam jakieś 4 minuty. Następnie trzeba tylko wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować je, posmarować nadzieniem i posypać orzechami. Zawinąć w rulon... przełożyć do foremki... i upiec łatwe, prawda? Ciasto przechowane pod przykryciem długo zachowuje świeżość i z każdym dniem nabiera jeszcze lepszego smaku. Koniecznie spróbujcie, bo ciasto jest niesamowite. Gorąco polecam, ciasto jest rewelacyjne!

krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe
Print Pin
5 z 10 głosów

Krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe

Pyszne ciasto drożdżowe z rewelacyjnym nadzieniem
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Desery
Porcji 1
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 270 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 10 g świeżych)
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 75 g miękkiego masła
  • 2 małe jajka
  • 60 ml wody
  • 1 szczypta soli

Składniki na nadzienie czekoladowe

  • 15 g bardzo dobrej jakości kakao
  • 25 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan

Składniki na syrop

  • 100 g drobnego cukru
  • 80 ml wody
  • skórka otarta z połowy cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wsypać mąkę, skórkę otartą z cytryny, drożdże i cukier, wymieszać. Do mieszania ciasta drożdżowego używamy końcówki typu hak! Do składników sypkich dodać (nie przerywając pracy miksera) jajka i wodę, wyrabiać ciasto na średnich obrotach około 3 minut.
  • Po tym czasie dodać sól i pokrojone na kawałeczki miękkie masło, ciasto wyrabiać jeszcze przez około 7 minut na średnich obrotach, ciasto powinno być gładkie i błyszczące.
  • Podczas wyrabiania należy zeskrobać resztki ciasta ze ścianek miksera obsypując je odrobiną mąki, całe ciasto powinno odkleić się od ścianek miski miksera.
  • Dużą miskę wysmarować olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, szczelnie przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc do lodówki, minimalny czas chłodzenia ciasta w lodówce to 8 godzin.
  • Tuż przed pieczeniem przygotować keksówkę o wymiarach 23 x 10 cm wykładając ją papierem do pieczenia.

Przygotowanie nadzienie czekoladowego

  • Do małego rondelka włożyć masło, połamaną czekoladę oraz kakao, całość rozpuścić do uzyskanie jednolitej masy, zestawić z ognia i wystudzić.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, lekko podsypać mąką blat, ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 38 x 28 cm. Na rozwałkowany placek rozsmarować przygotowany krem, pozostawiając 1,5 cm nieposmarowanego brzegu, na krem rozsypać równomiernie orzechy.
  • Prostokąt zwinąć w rulon zaczynając od dłuższego brzegu ciasta, (brzegi ciasta można zwilżyć odrobiną wody, aby lepiej się sklejały) końcówki ciasta zlepić, a boczne łączenie umieścić pod spodem rulonu, delikatnie uformować równy i zwarty rulon.
  • Ostrym nożem przekroić rulon na pół - wzdłuż, nie docinać do końca zostawiając tym samym końcówkę rulonu całą, a następnie zakręcić świderek, należy starać się, aby na wierzchu warkocza było widoczne przecięte ciasto, delikatnie przenieść ciasto do przygotowanej foremki
  • Formę przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 do 35 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C z opcją górnej i dolnej grzałki, a z termoobiegiem 170 st C.
  • Ciasto pieczemy przez 30 minut do tak zwanego suchego patyczka.
  • Podczas pieczenia ciasta przygotować syrop cukrowy: 
    Do rondla wlać wodę dodać skórkę z cytryny i cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia i wystudzić.
  • Ciasto po wyjęciu z piekarnika pomalować syropem, należy wykorzystać do tego cały przygotowany syrop, kiedy ciasto przestygnie, wyjąc je z formy chwytając za papier i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do dzisiejszej wersji ciasta dałam 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej i 120 g mąki pszennej białej, oczywiście może być to tylko mąka pszenna np. tortowa.
Wystudzone ciasto przechowujemy w szczelnym pojemniku, aby nie obsychało.
krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe
krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe
krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe
krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe
krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe
krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe

Przepis z książki "Jerozolima"

« Falafel
Pulpety rybne »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kasienkak2 napisał

    16 grudnia, 2019 at 10:56 pm

    A jak zaradzić temu by masa na nadzienie się nie zwążyła, bo niestety mi się to przydazylo?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 grudnia, 2019 at 9:18 am

      Na jakim etapie się to stało? Jeśli podczas rozsmarowywania masy na surowym cieście masa zaczęła łączyć się z ciastem, to może masa czekoladowa była ciepła.. Po upieczeniu krantz wygląda tak jak na zdjęciu, czyli nadzienie troszkę przenika w ciasto, ale na pewno nie wchłania go. Jeśli to nie problem z ciepłym kremem, to proszę o więcej szczegółów.

      Odpowiedz
      • Kasienkak2 napisał

        17 grudnia, 2019 at 3:50 pm

        Stało się to w trakcie rozpuszczania wszystkich składników. Czekolada nie połączyła się z masłem.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          17 grudnia, 2019 at 4:13 pm

          Ok, to źle zrozumiałam pierwsze pytanie 😀
          Jeśli chodzi o masę czekoladową, to ważne jest, aby wszystkie składniki do jej przygotowania dodać do miseczki w której będziemy je rozpuszczać, zanim zaczniemy to robić. Jeśli na początek dajemy czekoladę, a po chwili masło i kakao to może się zdarzyć, że masa się rozwarstwi 😔 Powodem może też być słabsza jakość czekolady.

          Odpowiedz
  2. Silverka napisał

    24 lutego, 2019 at 4:31 pm

    5 stars
    Dziękuję za przepis. To będzie najprawdopodobniej moje "popisowe" drożdżowe 🙂 Genialna konsystencja i bogactwo smaku! Poszłam na totalną łatwiznę wrzucając składniki do maszyny do chleba, ciasto wyrastało tylko godzinę i zastanawiam się czy faktycznie długie wyrastanie miałoby wpływ jeszcze na smak. Dla mnie fantastyczne!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 lutego, 2019 at 7:10 pm

      Bardzo proszę 🙂 Osobiście również je uwielbiam, wspaniale się z nim pracuje! Proszę następnym razem spróbować przygotować ciasto w wersji dwufazowej, tak dla porównania. Ciasto przygotowane na noc jest intensywniejsze w smaku, ale przyznaje, że często robię w wersji ekspresowej. Jak najdzie nas ochota na krantza, to nie chcemy czekać 😉

      Odpowiedz
  3. Iwona napisał

    16 stycznia, 2019 at 4:19 pm

    Zrobiłam to ciasto… Jest doskonałe! Obawiałam się jedynie „wlania” tego syropu, że będzie wodniste. A tu niespodzianka, bo to rewelacyjna konsystencja. Na drugi dzień też pyszne, dalej nie wiem, bo nie przetrwało dłużej 🙂 Dziękuję za przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 stycznia, 2019 at 5:42 pm

      Dziękuję 🙂 Bardzo cieszę się, że krantz przypadł Wam do gustu, ja mimo wypiekania różnych, coraz to nowszych wariacji, to kocham właśnie tę wersję najbardziej 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  4. Gabrysia napisał

    09 stycznia, 2018 at 6:47 pm

    O jakich wymiarach została użyta forma do pieczenia?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 stycznia, 2018 at 6:50 pm

      Tak, jak napisałam w opisie 23 x 10 cm może też być odrobinkę dłuższa 🙂

      Odpowiedz
  5. gosiam napisał

    30 października, 2016 at 10:56 pm

    Witaj . Czy można posmarować czekoladą typu nutella ? Ciasto wlasnie leżakuje w lodówce,jutro pieczenie , i tak się właśnie zastanawiam ,bo nie mam kakao .

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 października, 2016 at 11:02 pm

      Tak, oczywiście może to być tego typu krem lub też konfitura np. śliwkowa 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  6. JUSTYNA napisał

    24 marca, 2015 at 3:18 pm

    5 stars
    Mnnniam 😉 ciacho w sam raz na wielkanocy stół.Niby drożdżowiec ,ale inaczej zaprezentowany,super !!!Warty "grzechu" i wypróbowania 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 marca, 2015 at 11:02 pm

      Krantz jest obłędny! Może skusisz się i wypróbujesz przepis przed świętami ;)?

      Odpowiedz
  7. Krzych napisał

    16 marca, 2015 at 11:25 am

    5 stars
    Uwielbiam Twoje wpisy!

    Właśnie za to, ze potrafisz rozebrać na czynniki pierwsze i tak przedstawić, że każdy przepis wydaje się prosty.
    Nawet Rosenkrantz 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 marca, 2015 at 10:26 am

      Dzięki Krzychu 🙂 to jest proste! Zawsze i do wszystkiego trzeba podchodzić ze spokojem, miłością, pasją i przede wszystkim chęcią do robienia tego czegoś, a na 100 % wszystko się uda i stanie się proste 🙂 Kiedyś, kiedy brakowało mi chęci do np: pieczenia ciasta, a jednak sytuacja zmuszała mnie do popełnienia tego czynu kończyło się to wielką porażką - mega zakalcową porażką! Znajdowałam na to wtedy wytłumaczenie, że przepis był do d... Kiedy dorosłam 😉 zmieniłam podejście nabrałam chęci do robienia wszystkiego... no i dzięki tym zasadom wykwalifikowałam się w mechanice samochodowej - tu jestem specjalistom od diagnostyki 😉 hydraulice, stolarce, elektryce, budownictwie i takich tam damskich zajęciach 🙂
      Miało być o cieście 😉

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        21 marca, 2015 at 9:54 am

        5 stars
        Ciekawi mnie bardzo, co miało taki wpływ na ten zwrot w Twoim życiu?
        Wiem, ze blog kulinarny i że miało być o cieście, ale te Twoje wpisy są zawsze tak ciepłe i pogodne, że za kobietą- kucharzem i kobietą-hydraulikiem stoi na pewno jakiś mega ważny powód do działania. Kilka dwunożnych powodów na pewno też 🙂

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          22 marca, 2015 at 9:45 pm

          Każdy ma jakąś misję w życiu 🙂 Jedną z moich misji jest gotowanie domowego jedzenia, omijania żywności przetworzonej ( jeśli to możliwe ) i zarażanie tym innych... to ma tyle aspektów i wymiarów w naszym życiu codziennym. Gotowanie, to nie tylko zaspokajanie jednej z naszych potrzeb, prawdziwe gotowanie, a nieodgrzewanie jedzenia zmienia nasze życie, daje szansę na lepsze zdrowie, przybliża nas do ludzi, bo dobre jedzenie daje również uśmiech na twarzach, zadowolenie i lepsze nastawienie do życia 🙂 Ach, jest tego tyle! A co miało wpływ na zwrot? sama nie wiem pewnie wszystko! w życiu już tak jest, że się zmieniamy 😉

          Odpowiedz
          • Krzych napisał

            23 marca, 2015 at 9:15 am

            5 stars
            Lubię w takim razie tę Twoją misję, a najbardziej ten jej aspekt, że nie uszczęśliwiasz na siłę, nie wychwalasz pod niebiosa diety trawożercy, tylko podajesz jako alternatywę. Kuszącą alternatywę.
            Dawno już dostrzegłem walory tofu, paneer czy soczewicy, co nie znaczy, że nie zjem schabowego, z kostką, na smalcu.
            A u Ciebie to jeszcze dobrym chlebem zagryźć zawsze można 🙂
            Z tym uśmiechem to uniwersalna prawda, sam uwielbiam, gdy stołownicy dostają tego błogiego wyrazu twarzy po kilku kęsach. Żaden Masterchef nie daje tyle satysfakcji.

          • Anna napisał

            23 marca, 2015 at 11:44 am

            Święta prawda 🙂 Nic na siłę u mnie przyszedł czas na trawę, ale kto wie może mięso powróci... jak ja uwielbiam jagnięcinę!

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}