Kruche ciasto z wkładką czekoladowo - malinową zrobiłam na bazie przepisu kruchego ciasta z ptasim mleczkiem, które jest wyśmienite! Postanowiłam, więc spróbować zrobić je w innej wersji. Powstało ciasto z czekoladową wkładką, która smakuje świetnie w połączeniu z malinami i śmietankowym kruchym ciastem. Masa czekoladowa przypomina mi malinowe brownie, a otulina niebywale kruchego ciasta sprawia, że ciasto jest wyjątkowe i bardzo smaczne.
📖 Przepis
Kruche ciasto z wkładką czekoladowo - malinową
Wspaniałe kruche ciasto z pysznym wkładem.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 żółtka
- 1 kostka masła (=200g)
- 70 g cukru
- 2 łyżki śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasto słabo będzie się sklejać)
Składniki na czekoladową wkładkę
- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru
- ½ szklanki oleju słonecznikowego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 25 g kakao (dobrej jakości)
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 g malin (użyłam mrożonych)
- cukier puder do posypanie ciasta
🔪 Instrukcje
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, żółtka, cukier, zagnieść ciasto, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt "suche" należy dodać odrobina śmietany.
- Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika aby stwardniało.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ( użyłam blachy o wymiarach 25 x 35 cm) Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 60% ilości ciast), rozłożyć równomiernie na blaszce, delikatnie dociskając ręką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i podpiec spód przez 10 - 15 minut tak, aby nabrało złotego koloru ale, żeby się nie przypaliło.
- Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
- Kiedy spód stygnie zaczynamy przygotowywać masę czekoladową. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao. Następnie delikatnym strumieniem dolewamy olej, miksujemy do połączenie składników.
- Na wystudzony spód nakładamy masę czekoladową, równomiernie rozprowadzając. Na masę układamy maliny. Wierzch masy posypać resztą tartego ciasta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec przez 30 minut.
- Ciasto przestudzić przed podaniem posypać cukrem pudrem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Do tego przepisu koniecznie trzeba schłodzić ciasto i zetrzeć je na tartce. Jest wtedy bardzo delikatne i kruche. Rozwałkowane smakuje odrobinę inaczej:)
Anita napisał
Zrobiłam to ciasto. Z jeżynami. Kupiłam kilogram ogromnych mrożonych jeżyn. Ciasto wyszła tak dobre, ze zanim się zorientowałam , a chciałam wrzucić na bloga już zostały okruchy;)
Anita napisał
Doskonałe:)
Anna napisał
Smacznego!:)
Anita napisał
Zrobiłam to ciasto z jeżynami. Wyszło doskonałe, nie zostało nic aby sfotografować i zamieiścić
Anna napisał
Super! bardzo się cieszę, że Tobie też smakowało, a z jeżynami musiało być pycha:)))) pozdrawiam Ania
gin napisał
Musiało smakować obłędnie!
Anna napisał
Mam smakowało bardzooo:)
Maggie napisał
Wyglada niezwykle apetycznie! Lubie takie niepozorne, a smaczne ciasta.
Anna napisał
Polecam,jest naprawdę pyszne:) pozdrawiam Ania