• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Kruche ciasto z wkładką czekoladowo - malinową

Kruche ciasto z wkładką czekoladowo - malinową

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 16 kwi, 2013 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Kruche ciasto z wkładką czekoladowo - malinową zrobiłam na bazie przepisu kruchego ciasta z ptasim mleczkiem, które jest wyśmienite! Postanowiłam, więc spróbować zrobić je w innej wersji. Powstało ciasto z czekoladową wkładką, która smakuje świetnie w połączeniu z malinami i śmietankowym kruchym ciastem. Masa czekoladowa przypomina mi malinowe brownie, a otulina niebywale kruchego ciasta sprawia, że ciasto jest wyjątkowe i bardzo smaczne.

Kruche ciasto z wkladka czekoladowo - malinowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Kruche ciasto z wkładką czekoladowo - malinową

Wspaniałe kruche ciasto z pysznym wkładem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 25
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtka
  • 1 kostka masła (=200g)
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasto słabo będzie się sklejać)

Składniki na czekoladową wkładkę

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g kakao (dobrej jakości)
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 300 g malin (użyłam mrożonych)
  • cukier puder do posypanie ciasta
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, żółtka, cukier, zagnieść ciasto, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt "suche" należy dodać odrobina śmietany.
  • Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika aby stwardniało.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ( użyłam blachy o wymiarach 25 x 35 cm) Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 60% ilości ciast), rozłożyć równomiernie na blaszce, delikatnie dociskając ręką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i podpiec spód przez 10 - 15 minut tak, aby nabrało złotego koloru ale, żeby się nie przypaliło.
  • Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • Kiedy spód stygnie zaczynamy przygotowywać masę czekoladową. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao. Następnie delikatnym strumieniem dolewamy olej, miksujemy do połączenie składników.
  • Na wystudzony spód nakładamy masę czekoladową, równomiernie rozprowadzając. Na masę układamy maliny. Wierzch masy posypać resztą tartego ciasta.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec przez 30 minut.
  • Ciasto przestudzić przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do tego przepisu koniecznie trzeba schłodzić ciasto i zetrzeć je na tartce. Jest wtedy bardzo delikatne i kruche. Rozwałkowane smakuje odrobinę inaczej:)
Kruche ciasto z wkladka czekoladowo - malinowa
« Ciasteczka migdałowe
Sos masala z tofu »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anita napisał

    22 kwietnia, 2013 at 7:47 pm

    Zrobiłam to ciasto. Z jeżynami. Kupiłam kilogram ogromnych mrożonych jeżyn. Ciasto wyszła tak dobre, ze zanim się zorientowałam , a chciałam wrzucić na bloga już zostały okruchy;)

    Odpowiedz
  2. Anita napisał

    17 kwietnia, 2013 at 9:11 pm

    Doskonałe:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 kwietnia, 2013 at 9:26 am

      Smacznego!:)

      Odpowiedz
    • Anita napisał

      22 kwietnia, 2013 at 7:49 pm

      Zrobiłam to ciasto z jeżynami. Wyszło doskonałe, nie zostało nic aby sfotografować i zamieiścić

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        22 kwietnia, 2013 at 9:46 pm

        Super! bardzo się cieszę, że Tobie też smakowało, a z jeżynami musiało być pycha:)))) pozdrawiam Ania

        Odpowiedz
  3. gin napisał

    16 kwietnia, 2013 at 7:55 pm

    Musiało smakować obłędnie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 kwietnia, 2013 at 7:57 pm

      Mam smakowało bardzooo:)

      Odpowiedz
  4. Maggie napisał

    16 kwietnia, 2013 at 1:38 pm

    Wyglada niezwykle apetycznie! Lubie takie niepozorne, a smaczne ciasta.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 kwietnia, 2013 at 1:41 pm

      Polecam,jest naprawdę pyszne:) pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}