• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Kruche ciasta » Kruche ciasto z wkładką czekoladowo – malinową

Kruche ciasto z wkładką czekoladowo - malinową

Aktualizacja: 16 Lip, 2020 · Opublikowany: 16 Kwi, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Kruche ciasto z wkładką czekoladowo - malinową zrobiłam na bazie przepisu kruchego ciasta z ptasim mleczkiem, które jest wyśmienite! Postanowiłam, więc spróbować zrobić je w innej wersji. Powstało ciasto z czekoladową wkładką, która smakuje świetnie w połączeniu z malinami i śmietankowym kruchym ciastem. Masa czekoladowa przypomina mi malinowe brownie, a otulina niebywale kruchego ciasta sprawia, że ciasto jest wyjątkowe i bardzo smaczne.

Kruche ciasto z wkladka czekoladowo - malinowa
Print Pin
5 from 1 vote

Kruche ciasto z wkładką czekoladowo - malinową

Wspaniałe kruche ciasto z pysznym wkładem.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 45 minutes
Całkowity czas 1 hour 15 minutes
Porcje 25
Autor Anna

🥘 Składniki

Składniki na kruche ciasto

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 żółtka
  • 1 kostka masła =200g
  • 70 g cukru
  • 2 łyżki śmietany opcjonalnie, jeśli ciasto słabo będzie się sklejać

Składniki na czekoladową wkładkę

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 25 g kakao dobrej jakości
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 300 g malin użyłam mrożonych
  • cukier puder do posypanie ciasta

🔪 Instrukcje

  • Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, żółtka, cukier, zagnieść ciasto, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt "suche" należy dodać odrobina śmietany.
  • Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika aby stwardniało.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ( użyłam blachy o wymiarach 25 x 35 cm) Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 60% ilości ciast), rozłożyć równomiernie na blaszce, delikatnie dociskając ręką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i podpiec spód przez 10 - 15 minut tak, aby nabrało złotego koloru ale, żeby się nie przypaliło.
  • Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • Kiedy spód stygnie zaczynamy przygotowywać masę czekoladową. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao. Następnie delikatnym strumieniem dolewamy olej, miksujemy do połączenie składników.
  • Na wystudzony spód nakładamy masę czekoladową, równomiernie rozprowadzając. Na masę układamy maliny. Wierzch masy posypać resztą tartego ciasta.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec przez 30 minut.
  • Ciasto przestudzić przed podaniem posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Do tego przepisu koniecznie trzeba schłodzić ciasto i zetrzeć je na tartce. Jest wtedy bardzo delikatne i kruche. Rozwałkowane smakuje odrobinę inaczej:)
Kruche ciasto z wkladka czekoladowo - malinowa
Poprzedni wpis « Ciasteczka migdałowe
Kolejny wpis Sos masala z tofu »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Anita napisał

    22 kwietnia, 2013 at 7:47 pm

    Zrobiłam to ciasto. Z jeżynami. Kupiłam kilogram ogromnych mrożonych jeżyn. Ciasto wyszła tak dobre, ze zanim się zorientowałam , a chciałam wrzucić na bloga już zostały okruchy;)

    Odpowiedz
  2. Anita napisał

    17 kwietnia, 2013 at 9:11 pm

    Doskonałe:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      18 kwietnia, 2013 at 9:26 am

      Smacznego!:)

      Odpowiedz
    • Anita napisał

      22 kwietnia, 2013 at 7:49 pm

      Zrobiłam to ciasto z jeżynami. Wyszło doskonałe, nie zostało nic aby sfotografować i zamieiścić

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        22 kwietnia, 2013 at 9:46 pm

        Super! bardzo się cieszę, że Tobie też smakowało, a z jeżynami musiało być pycha:)))) pozdrawiam Ania

        Odpowiedz
  3. gin napisał

    16 kwietnia, 2013 at 7:55 pm

    Musiało smakować obłędnie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 kwietnia, 2013 at 7:57 pm

      Mam smakowało bardzooo:)

      Odpowiedz
  4. Maggie napisał

    16 kwietnia, 2013 at 1:38 pm

    Wyglada niezwykle apetycznie! Lubie takie niepozorne, a smaczne ciasta.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 kwietnia, 2013 at 1:41 pm

      Polecam,jest naprawdę pyszne:) pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia