Rewelacyjne kruche ciasto ze śliwkami i bezą! Smak tego ciasta zachwyca i zaprasza do sięgnięcia po kolejny kawałek, jest po prostu obłędne! Ciasto jest bardzo proste do przygotowania i przy dobrej organizacji pracy szybkie w wykonaniu. Kruche ciasto można zagnieść dzień wcześniej i przechować je w lodówce, aby następnego dnia zabrać się za pieczenie.
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 250 g mąki krupczatki
- 150 g oleju kokosowego w formie stałej
- 4 sztuki żółtka
- 70 g cukru trzcinowego lub 55 g ksylitolu
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
Składniki na bezę
- 4 sztuki białek
- 200 g drobnego cukru lub 160 g ksylitolu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki dodatkowe
- 500 g śliwek węgierek bez pestek
- 400 g malin
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 mały słoiczek dżemu malinowego lub śliwkowego
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier umieścić w misce miksera dodać olej kokosowy i żółtka, zacząć mieszać ciasto, kiedy będzie miało już konsystencję mokrego piasku zacząć dodawać po łyżce śmietany, po krótkim wyrabianiu wyłączyć mikser, wyjąć ciasto i uformować kulkę. Ciasto przełożyć do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę aby stwardniało.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Śliwki pokroić na małe kawałki, dodać mąkę ziemniaczaną i maliny delikatnie wymieszać, odstawić.
Ubicie białek
- Białka ubijamy tuż przed pieczeniem.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy piana jest już mocno ubita można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijać na wysokich obrotach. Na koniec dodać łyżką mąki ziemniaczanej dokładnie ubić, odstawić pianę.
- Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, startym ciastem wyłożyć całe dno formy i boki na wysokość około 2 centymetry. Formę z ciastem wstawić do piekarnika, podpiec przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, spód ciasta posmarować dżemem równomiernie rozłożyć owoce. Na wierzch położyć pianę z białek, ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut w 170 st C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 70 st C i dosuszyć kolejne 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnia, przestudzić.
💡 Wskazówki
Na kruchym cieście spoczywa warstwa śliwek, a do dzisiejszej wersji dodałam też maliny. Oczywiście można ciasto przygotować tylko ze śliwkami lub zrobić inny miks owocowy. Na owcach ląduje warstwa bezowa. Pieczenie ciasta przebiega w trzech turach, na początek musimy podpiec kruchy spód, to sprawi, że soczyste owoce nie rozmiękczą go, puszczając sok podczas pieczenia. Drugi etap to pieczenie ciasta już ze wszystkimi dodatkami w temperaturze 170 st. C przez 20 minut i na koniec zostaje dosuszenie bezy, oczywiście po zmniejszeniu temperatury do 80-70 st. C. Po upieczeniu przestudźcie ciasto przed podaniem, to jest dość trudne zadanie, a przynajmniej było trudne u mnie. Moi bliscy uwielbiają bezę i kruche ciasta i nie przekonuje ich moje tłumaczenie, że ciasto będzie lepsze, kiedy ostygnie... Przestudzone ciasto jest lepsze, spód staje się bardzo kruchy, a beza chrupiąca, warto poczekać!
Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem oleju kokosowego, co nadaje mu fajnego smaczku, ale nie jest to konieczne można olej zastąpić masłem.
📖 Przepis
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą
🥘 Składniki
Składniki na kruche ciasto
- 250 g mąki krupczatki
- 150 g oleju kokosowego (w formie stałej)
- 4 sztuki żółtka
- 70 g cukru trzcinowego (lub 55 g ksylitolu)
- 2 łyżki śmietany (12% lub 18%)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
Składniki na bezę
- 4 sztuki białek
- 200 g drobnego cukru (lub 160 g ksylitolu)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki dodatkowe
- 500 g śliwek węgierek (bez pestek)
- 400 g malin
- 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 mały słoiczek dżemu (malinowego lub śliwkowego)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier umieścić w misce miksera dodać olej kokosowy i żółtka, zacząć mieszać ciasto, kiedy będzie miało już konsystencję mokrego piasku zacząć dodawać po łyżce śmietany, po krótkim wyrabianiu wyłączyć mikser, wyjąć ciasto i uformować kulkę. Ciasto przełożyć do woreczka foliowego, włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę aby stwardniało.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Śliwki pokroić na małe kawałki, dodać mąkę ziemniaczaną i maliny delikatnie wymieszać, odstawić.
Ubicie białek
- Białka ubijamy tuż przed pieczeniem.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, kiedy piana jest już mocno ubita można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijać na wysokich obrotach. Na koniec dodać łyżką mąki ziemniaczanej dokładnie ubić, odstawić pianę.
- Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, startym ciastem wyłożyć całe dno formy i boki na wysokość około 2 centymetry. Formę z ciastem wstawić do piekarnika, podpiec przez około 20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, spód ciasta posmarować dżemem równomiernie rozłożyć owoce. Na wierzch położyć pianę z białek, ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec przez 20 minut w 170 st C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 70 st C i dosuszyć kolejne 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnia, przestudzić.
Comments
No Comments