Całkiem przypadkiem wstrzeliłam się w międzynarodowy dzień chleba bananowego z tym dzisiejszym przepisem, który przypada 23 lutego. Powiem, tak, lepki chleb bananowy jest wyśmienity, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie dziesięć minut. Nie będziecie mieli wymówki, że nie macie czasu na pieczenie! Chleb jest bardzo wilgotny to oczywiście zasługa bananów i miodu, którego użyłam do przygotowania ciasta. W cieście znajdziecie również dodatek białej i mlecznej czekolady oraz odrobinę kawy. Całość smakuje naprawdę bosko, a z bitą śmietaną lub lodami to już czysta rozpusta!
Chlebek bananowy tak bardzo posmakował moim córkom, że proszą o niego codziennie, przyznaję się, że mi również bardzo przypadł do gustu. Być może to pora roku sprawia, że połączenie bananów i czekolady smakuje tak wyjątkowo. Kanapka zrobiona z chlebka z dodatkiem ulubionego dżemu lub masła orzechowego może być świetnym pomysłem na drugie śniadanie :). Przepis wykorzystuje bardzo dojrzałe banany takie, które zazwyczaj lądują w koszu, a to najlepsza baza do dzisiejszego przepisu. Zapraszam, spróbujcie, sami może też polubicie ten przepis.
Przejdź do:
🥘 Składniki
- 190 g mąki pszennej tortowa
- 1 szczypta soli
- 20 g dobrej jakości kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g dojrzałych miękkich bananów
- 180 g miodu
- 45 g oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 100 g maślanki
- 1 duże jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
- 1 czekolada mleczna lub gorzka
- 1 biała czekolada
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 15 x 28 cm (może być mniejsza keksówka, wtedy chleb będzie wyższy, używałam również formy okrągłej o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami, mąką krupczatką lub tartą bułką.
- Banany zmiksować. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre, całość połączyć mieszając widelcem lub rózgą, na koniec dodać posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę, wymieszać.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika, piec przez około 50 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Ciasto można podawać z lodami lub bitą śmietaną.
📖 Przepis
Lepki chleb bananowy
🥘 Składniki
- 190 g mąki pszennej (tortowa)
- 20 g dobrej jakości kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 300 g dojrzałych miękkich bananów
- 180 g miodu
- 45 g oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
- 100 g maślanki
- 1 duże jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody
- 1 czekolada mleczna (lub gorzka)
- 1 biała czekolada
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Formę o wymiarach 15 x 28 cm (może być mniejsza keksówka, wtedy chleb będzie wyższy, używałam również formy okrągłej o średnicy 21 cm) wysmarować tłuszczem i obsypać mielonymi orzechami, mąką krupczatką lub tartą bułką.
- Banany zmiksować. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre, całość połączyć mieszając widelcem lub rózgą, na koniec dodać posiekaną w drobną kosteczkę czekoladę, wymieszać.
- Ciasto przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika, piec przez około 50 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Ciasto można podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Comments
No Comments