Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Lody i desery

Lody jeżynowe

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 24 sie, 2016 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Późne lato oznacza, że dojrzały już jeżyny, a jeśli są jeżyny i jest jeszcze lato, to koniecznie muszą być lody jeżynowe! Dziś na deser będą lody jeżynowe z dodatkiem odrobiny cynamonu, a przygotowane na bazie bitej śmietany, która nadaje im lekkości i puszystości. Poza śmietaną potrzebne będzie słodkie mleczko skondensowane i odrobina likieru Amaretto, likier potraktujcie opcjonalnie, można go pominąć zupełnie lub dodać podwójną porcję : ) Alkohol obniża temperaturę zamrażania i nadaje lodom bardziej aksamitnej konsystencji, ma to znaczenie, jeśli przygotowujecie lody bez mieszania, czyli chłodzone w zamrażalniku. Jeżyny należy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się ich dużych i twardych pestek, które mogą popsuć aksamitną konsystencję lodów. Lody można przygotować w maszynie, co ma wielką zaletę, bo można zjeść je od razu lub w wersji bez maszyny metoda długiego chłodzenia w zamrażalniku. Druga opcja jest równie dobra i mało angażująca tylko na degustację trzeba niestety poczekać kilkanaście godzin, ponieważ lody muszą porządnie się schłodzić. Tak czy inaczej, warto poczekać, bo lody są wyśmienite! Pamiętajcie, że lody należy wyjąć kilkanaście minut przed podaniem, aby troszkę odtajały rozmrożą się odrobinę i nie będą jak kamień.

Jeśli mielibyście ochotę na inne smaki, to zapraszam na lody mojito lub lody piña colada, a dla smakoszy kawy zapraszam na lody caffe latte. Smacznego!

📖 Przepis

lody jezynowe
Print Pin
5 z 4 głosów

Lody jeżynowe

Cudowne lody ze świeżymi jeżynami z dodatkiem mleczka skondensowanego i cynamonu. Pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 750
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 ml śmietany (30%)
  • 160 g musu z jeżyn
  • 180 g słodzonego mleczka skondensowanego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 15 ml likieru Amaretto (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Aby przygotować mus, należy wcześniej umyć jeżyny i przetrzeć przez sito lub jeśli posiadacie wyciskarkę ślimakową, można wykorzystać ją to tego celu, chodzi o pozbycie się ziarenek z jeżyn.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, kiedy będzie już dobrze ubita dodać skondensowane mleczko, cynamon i mus z jeżyn wszytko dokładnie wymieszać do połączenia się składników najlepiej przy pomocy szpatułki na koniec dodać likier i znów wymieszać.
  • Jeśli posiadacie maszynę do lodów: przelejcie masę do schłodzonego pojemnika maszyny i zacznijcie mieszać lody, po kilkunastu minutach powinny być gotowe!
  • Jeśli nie macie maszyny do lodów: masę przelejcie do zamykanego pojemnika i wstawcie do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Przed podaniem lodów wyjąć pojemnik z zamrażalnika, aby lody lekko odtajały, wystarczy 10-15 minut, następnie podawać.
  • Smacznego!
lody jezynowe
lody jezynowe
lody jezynowe

Więcej Przepisy na lody i desery

  • lody mango w pojemniku w tle rożki waflowe
    Lody mango
  • lody truskawkowo-mietowe
    Lody truskawkowo-miętowe
  • lody malinowe
    Lody malinowe
  • lody pina colada
    Lody Piña Colada

Komentarze

    5 from 4 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Krzych napisał

    24 sierpnia, 2016 at 8:53 am

    5 gwiazdek
    Parafrazują Osiecką, Bóg jej wybaczył czyny sercowe i lody podał jej jeżynowe można śpiewać 🙂
    Nie macie maszyny do lodów, ale wybieracie się do lasu.
    Brzmi nieskomplikowanie- spróbujemy.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 sierpnia, 2016 at 9:09 am

      Mam nadzieję, że choć jedna osoba skuszona smakiem lodów jeżynowych wybierze się do lasu po materiał na lody 😉
      A w sprawie posiadania maszyny do lodów lub jej brakiem to jest jeszcze jeden sposób na szybkie lody bez maszyny i długiego mrożenia!
      Tym sposobem poprawiamy sobie muskulaturę 🙂 ... Do woreczka foliowego należy wlać porcję (na dwie osoby) przygotowanej masy, zamknąć szczelnie woreczek! Przygotować drugi większy woreczek foliowy, który należy do połowy wypełnić lodem z dodatkiem soli i do tego woreczka włożyć wcześniej przygotowany worek z masą lodową, zamknąć ten większy worek z lodem i potrząsać nim kilka minut do chwili kiedy poczujemy, że lody osiągnęły odpowiednią konsystencję! Są muskuły i jest szczęście 🙂 !

      Odpowiedz
      • Krzych napisał

        26 sierpnia, 2016 at 8:39 am

        5 gwiazdek
        A pozostały lód opłukać z soli i wrzucić do mojito- pełnia szczęścia 😀
        Świetny sposób, może jakiś podczytujący szóstoklasista wyjaśni nam reguły, jakie rządzą tymi skomplikowanymi reakcjami lodu z solą etc?
        Jest tu kto?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          26 sierpnia, 2016 at 5:15 pm

          A może nie płukać i wymyślić coś o smaku tequili... ;)?
          Muszę Cię zmartwić, ale szósta klasa to nam ten temat nic nie wie i z tego co można zaobserwować (w necie) to i gimnazjum Ci na to pytanie nie odpowie 🙁 Jakiś czas temu było takie "wyzwanie" wśród młodzieży "Ice ans salt" kto wytrzyma dłużej, trzymając kostkę lodu z odrobiną soli ... było wielu uczestników, ale żaden z oglądanych przeze mnie śmiałków nie wiedział jakie reakcje zachodzą w tym doświadczeniu...smutne 🙁

          Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.