Miód i malina to główne i najważniejsze składniki dzisiejszych lodów. Para ta wspaniale do siebie pasuje, uzupełnia się i fantastycznie smakuje. Do lodów użyłam miodu lipowego, który osobiście uwielbiam i bardzo cenię za jego walory smakowo-zapachowe! Oczywiście możecie użyć innego aromatycznego miodu, nie polecam miodu gryczanego. Gryczany jest zbyt ostry w smaku i raczej nie będzie dobrze smakowała w tym deserze.
Zestaw składników występujących w lodach jest typowo polskim i najczęściej stosowany duetem w domowej ziołowej apteczce. Dziś nie będziemy używać ich w celach leczniczych, ale warto przypomnieć, jakie mają właściwości. Maliny pomagają głównie przy przeziębieniach, bólach gardła i brzucha, a miód to właściwie lek na wszelkie dolegliwości. Sami więc widzicie, że nie ma wyjścia, takie lody po prostu trzeba zrobić i nakładać podwójne porcje! Idealne na dzisiejszy piękny słoneczny dzień 🙂
📖 Przepis
Lody malinowe
🥘 Składniki
- 400 ml śmietany 30% (schłodzonej)
- 150 g miodu lipowego
- 300 g malin (świeżych)
🔪 Instrukcje
- Maliny zmiksować blenderem na gładki mus, przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek.
- Jeśli miód jest bardzo gęsty należy go troszkę podgrzać, aby osiągnął stan płynny. Śmietanę ubić na sztywno.
- Połączyć ubitą śmietanę z musem malinowym i miodem wystarczy połączyć szpatułką lub mikserem na średnich obrotach.
- Masę przelać do zamykanego pojemnika, wstawić do lodówki na kilka, kilkanaście godzin.
- Na początku mrożenia lodów można wymieszać masę 2 lub 3 razy co około 30 minut dzięki temu lody będą bardziej kremowe. Jeśli posiadacie maszynę do robienia lodów; przygotowaną masę przelejcie do niej i mieszajcie tak długo, aż osiągniecie pożądaną konsystencję.
- Smacznego!
Comments
No Comments