Makaron z groszkiem brzmi tak ubogo, ale to tylko początek dzisiejszego tytułu. Rozwijając skład dania, trzeba wspomnieć o niecodziennym lekkim sosie przygotowanym z surowego zielonego groszku, czosnku i jogurtu naturalnego. Dziwne połączenie? Tak, odrobinę dziwne i zupełni inne od dobrze znanych mam włoskich sosów podawanych do makaronu.
"Surowy" i zimny sos należy dodać do gorącego makaronu i tutaj należy uważać i dodać go porcjami. Wymieszanie od razu całej porcji gorącego makaronu z zimnym sosem może spowodować, że sos zetnie się, a to zepsuje danie. Smak dania nie będzie już tak dobry no i wiele stracie na atrakcyjności. Do przygotowania makaronu konieczna jest naprawdę spora ilość świeżych liści bazylii, orzeszki piniowe smażone w płatkach chilli i ser feta.
Przepis zaczerpnęłam z kuchni jerozolimskiej, gdzie wymieszały się smaki i nietypowe połączenia kuchni palestyńskiej, tureckiej i ormiańskiej. Przepis jest właśnie efektem mieszanki kuchni z różnych kultur. Gorąco polecam makaron z groszkiem to wyjątkowe i bardzo smaczne danie, danie, które pięknie wygląda i co bardzo ważne jest szybkie i łatwe do przygotowania!
📖 Przepis
Makaron z groszkiem
🥘 Składniki
- 400 g świeżego zielonego groszku (lub mrożonego)
- 3 ząbki czosnku
- 80 ml oliwy z oliwek
- 400 g greckiego jogurtu
- 500 g makaronu tylu muszelki
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 papryczka chili (lub 2 łyżeczki płatków chilli)
- 30 g świeżych liści bazylii
- 200 g fety
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
- Do malaksera wsypać 100 g świeżego lub rozmrożonego zielonego groszku, jogurt, czosnek i około 60 ml oliwy, zmiksować na gładki sos.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie, makaron powinien być al dente. W czasie kiedy makaron gotuje się przygotujmy orzeszki, na patelni rozgrzać pozostałą część oliwy, dodać orzeszki piniowe i płatki chilli, całość smażyć przez kilka minut do chwili, kiedy orzeszki zaczną się przyrumieniać, potrząsajcie patelnią aby orzeszki równo się prażyły, gotowe zestawić z ognia.
- W małym garnuszku zagotować trochę wody z odrobiną soli, na gotującą się wodę wsypać pozostały groszek, ugotować go do miękkości, a następnie odcedzić.
- Liście bazylii umyć i osuszyć, duże liście porwać na mniejsze kawałki. Makaron dokładnie odcedzić
- Przygotować dużą miskę, na jej dno wlać odrobinę zielonego sosu na sos wyłożyć porcję makaronu, część bazylii, część fety i ugotowany groszek, orzeszki z olejem i chilli, czynność powtórzyć.
- Całość delikatnie wymieszać nałożyć na talerze na wierzch posypać pozostałymi orzeszkami.
- Smacznego!
📋 Notatki
Przepis zaczerpnięty z książki "Jerozolima"
Alicja napisał
Kiedyś w tv widziałam przepis na makaron z groszkiem, włoszka gotowała, to był program coś tam " na wielki apetyt". Kilka plasterków szynki pokroić cienko jak frytki, szalotkę drobno posiekać. Łyżka oliwy na patelnię, zeszklić cebulkę- nie zrumieniać. Dodać szynkę, podsmażyć, na to puszkę groszku lub mrożony- nie dusić, ma się podgrzać. Dodać trochę wody spod gotowania makaronu ( sosik!), doprawić solą i pieprzem- ostrożnie, szynka jest już dość przyprawiona. Dodać makaron, wymieszać z sosem, można dodać parmezan.
U mnie w domu przebój, szybkie danie, pół godziny trwa przygotowanie. Najczęściej używam szynki szwarcwaldzkiej, groszek z puszki.
Inne b. szybkie danie to makaron z sosem serowym: potrzebny nam makaron- kolanka, muszelki lub rurki- ugotować. W rondelku zagrzać śmietankę- taką jak do kawy, wrzucić kawałek sera pleśniowego- u mnie Lazur- ma się rozpuścić. Wymieszać z makaronem, posypać solidną porcją zieleniny- u mnie szpinak świeży lub natka. Nie doprawiam niczym, ser pleśniowy daje swój smak. Pycha.
Pozdrawiam.