Próbowaliście już koktajlu mango lassi? Jeśli nie, to szybko musicie to nadrobić, koktajl jest przepyszny orzeźwiający o gładkiej aksamitnej konsystencji dla mnie wyborny! Do przygotowania wystarczy dojrzałe mango, jogurt naturalny i odrobina miodu lub syropu z agawy. Oczywiście kombinacji składników jest więcej można użyć zamiast jogurtu naturalnego mleczko kokosowe lub połączyć mleczko kokosowe z jogurtem. Można przygotować wersję bezmleczną- wegańską z mleczka kokosowego typu "light" i wody. Koktajl można delikatnie dosłodzić dowolnym cukrem lub syropem albo zupełnie go pominąć. Dodatkowymi składnikami są mielony kardamon, mielone orzechy pistacjowe, którymi posypujemy wierzch koktajlu i lód. Do przygotowania koktajlu można użyć mango z puszki, ale oczywiście najlepsze będzie świeże, soczyste i dojrzałe. Zachęcam do bawienia się przepisem i stworzenie własnej ulubionej wersji. Smacznego!
📖 Przepis
Mango lassi
🥘 Składniki
- 200 ml pulpy z dojrzałego mango (= 1 średniej wielkości)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleczka kokosowego (niskotłuszczowego)
- 50 ml zimnej wody
- 2 łyżeczki miodu (lub syropu z agawy może być również cukier do smaku)
- szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Mango umyć, wykroić miąższ, umieścić go w blenderze, dodać jogurt naturalny, mleczko kokosowe i miód, zmiksować na gładki mus.
- Do szklanki nałożyć lód w kostkach, nalać koktajl i udekorować mielonym kardamonem lub mielonymi orzechami pistacjowymi.
- Smacznego!
Comments
No Comments