Marynowana mozzarella to jeden z moich ulubionych dodatków do pysznego domowego pieczywa. Mozzarella najlepiej smakuje z bazylią i pomidorami i to jest fakt! Jeśli zgadzacie się z tym stwierdzeniem, to koniecznie spróbujcie mozzarelli z tego przepisu. Marynowanie w aromatycznej dobrej oliwie z pierwszego tłoczenia z dodatkiem kminu rzymskiego, czosnku, skórki cytryny i aromatycznej bazylii. To sprawia, że ser nabiera obłędnego smaku i aromatu.
Niezbędnym dodatkiem do marynowanej mozzarelli są soczyste, dojrzałe letnie pomidory i smaczne pieczywo. Kanapka przygotowana z tak przygotowanym serem i pomidorami jest bardzo, bardzo smaczna! Powiem szczerze, że można uzależnić się od tak pysznej przystawki, jak marynowana mozzarella Świetne danie na śniadanie, lunchy lub kolację.
Marynowany ser może spędzić kilka dni w zamkniętym pojemniku oczywiście w lodówce, ale u mnie może przetrwać tylko jedną dobę. U nas znika on błyskawicznie! Ser można podawać nie tylko z pomidorami w bardziej rozbudowanej wersji, można podać go w towarzystwie oliwek, kaparów i fig. Przepis ten zaczerpnęłam z książki "Obfitość" w której można znaleźć wiele inspirujących i pysznych dań. Wyśmienite, proste i szybkie i to lubię. Życzę Wam smacznego i gorąco polecam!
📖 Przepis
Marynowana mozzarella
🥘 Składniki
- 250 g mozzarelli
Składniki na marynatę
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego (całego)
- 8 łyżek oliwy (z oliwek)
- 2 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 20 sztuk bazylii (świeże listki)
- ½ łyżeczki oregano (świeże listki drobno posiekane)
- skórka z cytryny (otarta)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól (do smaku)
Dodatkowo
- pomidory
- bagietka lub chleb
- grubo mielony czarny pieprz
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki na marynatę umieścić w miseczce i wymieszać.
- Mozzarellę porozrywać na drobne kawałki dodać ją do przygotowanej marynaty i dokładnie wymieszać. Ser pozostawić w przykrytej miseczce lub innym zamykanym naczyniu przynajmniej 3 godziny lub na całą noc w tym czasie ser dokładnie zamarynuje sie i przejdzie smakami.
- Pomidory kroimy na małe kawałki, rozkładamy na nie przygotowany ser, polewamy marynatą i posypujemy pieprzem.
- Podajemy z pieczywem.
- Smacznego!
kasiac napisał
nie robiłam jeszcze marynowanej mozzarelli. Wygląda wspaniale, jak też i kanapka 🙂 Pyszna kolorowa przystawka!
Anna napisał
Dziękuję i zapraszam do spróbowania mozzarella jest obłędna 🙂