• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Bułki » Bagietka pszenna

Bagietka pszenna

Aktualizacja: 29 Lis, 2018 · Opublikowany: 16 Sie, 2016 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Świeża pachnąca bagietka pszenna na kolację? O tak, ten pomysł zawsze jest dobry! Do ciepłej pachnącej bagietki wystarczy odrobina dobrej oliwy lub masło czosnkowe. No może jeszcze kilka pysznych soczystych pomidorów, żeby przygotować pyszną i prostą ucztę. Bagietka jest wyśmienita z fantastycznym miękkim i elastycznym środkiem. Miąższ jest lekko wilgotny przypominający wnętrze włoskiej ciabattty. Smak jest na tyle neutralny, że można zjeść ją z każdym dodatkiem słodkimi i wytrawnym.

Ciasto na bagietki jest dość rzadkie i takie ma być, nie dosypujcie więcej mąki do wyrabianego ciasta. Podsypywanie większej ilość mąki zmieni strukturę ciasta i spowoduje, że w efekcie bagietka będzie twarda, a ciasto suche. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Bardzo ważne jest, żeby w ciągu pierwszej godziny złożyć ciasto dwa, a najlepiej trzy razy. Składanie ciasta polega na tym, że wyrastające ciasto należy przy pomocy packi lub zwilżonej dłoni wyciągamy ze spodu miski w górę. Ciasto należy wyciągać je do chwili, kiedy poczujecie, że zaczyna się rozrywać, a następnie wyciągnięty kawałek położyć na wierzchu, czynność powtórzyć kilka razy, przykryć miskę i odstawić do dalszego wyrastania. Formowanie bagietek może być troszkę kłopotliwe właśnie z powodu rzadkiego ciasta. Na tym etapie możecie użyć sporo mąki do podsypania jestem pewna, że wszystko się uda.

bagietka pszenna
Print Pin
5 from 2 votes

Bagietka pszenna

Szybka i łatwa bagietka pszenna, idealna baza na pyszne kanapki!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Porcje 2
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 450 g mąki pszennej może być tortowa + do podsypania
  • 350 g letniej wody
  • 12 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suchych
  • 8 g soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

🔪 Instrukcje

  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól.
  • Do dzbanuszka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i oliwę, wymieszać, całość wlać do mąki z mąką, wyrobić dość luźne ciasto, wystarczy przez 2-3 minuty na średniej prędkości.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce, ciasto złożyć 3 razy na początku wyrastania co jakieś 20 minut.
  • Składanie ciasta można przeprowadzić w misce nie trzeba wyjmować na blat, należy złapać spód ciasta i wyciągnąć w górę, kładąc wyciągnięty kawałek na wierzchu, zrobić tak z każdej strony po każdym złożeniu przykrywać miskę folą, aby ciasto nie obsychało.
  • Po trzech godzinach wyjąć ciasto na mocno podsypany mąką blat, podzielić na 2 części i z każdej uformować podłużną bagietkę, szybko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy między bagietkami, wierzch bagietek powinien być mocno posypane mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
  • Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika piec przez około 15 minut.
  • Bagietki pieczemy z parą, aby wytworzyć odpowiednią ilość pary wodnej należy tuż przed wstawieniem bagietek wsypać do piekarnika ¾ szklanki kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika spryskiwaczem kilka razy i natychmiast wstawić bagietki.
  • Upieczone bagietki przełożyć na kratkę i pozostawić je do wystudzenia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli używacie drożdży suchych to wymieszajcie je z mąką.
bagietka pszenna
Poprzedni wpis « Mleko owsiane
Kolejny wpis Satay z ryby »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Ewa napisał

    04 lutego, 2018 at 10:27 pm

    Bagietki wychodzą smaczne ale lepiej dodać więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt luźne, wtedy kształt pozostanie ładny.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lutego, 2018 at 10:44 pm

      Bardzo dziękuję i cieszę się, że bagietki smakują ? Z luźniejszego ciasta bagietki wychodzą bardziej miękkie i delikatniejsze ale ich kształt jest bardziej rozlany ?
      Oczywiście można dodać więcej mąki, aby były bardziej zwarte w swojej formie ? Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. MKasia napisał

    16 sierpnia, 2016 at 3:33 pm

    Mam pytanie o drożdże: czy to mają być drożdże świeże, czy tzw. suszone?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 sierpnia, 2016 at 4:25 pm

      Drożdże świeże, a jeśli suche to proszę dać połowę ilości.

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia