Świeża pachnąca bagietka pszenna na kolację? O tak, ten pomysł zawsze jest dobry! Do ciepłej pachnącej bagietki wystarczy odrobina dobrej oliwy lub masło czosnkowe. No może jeszcze kilka pysznych soczystych pomidorów, żeby przygotować pyszną i prostą ucztę. Bagietka jest wyśmienita z fantastycznym miękkim i elastycznym środkiem. Miąższ jest lekko wilgotny przypominający wnętrze włoskiej ciabattty. Smak jest na tyle neutralny, że można zjeść ją z każdym dodatkiem słodkimi i wytrawnym.
Ciasto na bagietki jest dość rzadkie i takie ma być, nie dosypujcie więcej mąki do wyrabianego ciasta. Podsypywanie większej ilość mąki zmieni strukturę ciasta i spowoduje, że w efekcie bagietka będzie twarda, a ciasto suche. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny. Bardzo ważne jest, żeby w ciągu pierwszej godziny złożyć ciasto dwa, a najlepiej trzy razy. Składanie ciasta polega na tym, że wyrastające ciasto należy przy pomocy packi lub zwilżonej dłoni wyciągamy ze spodu miski w górę. Ciasto należy wyciągać je do chwili, kiedy poczujecie, że zaczyna się rozrywać, a następnie wyciągnięty kawałek położyć na wierzchu, czynność powtórzyć kilka razy, przykryć miskę i odstawić do dalszego wyrastania. Formowanie bagietek może być troszkę kłopotliwe właśnie z powodu rzadkiego ciasta. Na tym etapie możecie użyć sporo mąki do podsypania jestem pewna, że wszystko się uda.
Bagietka pszenna
🥘 Składniki
- 450 g mąki pszennej może być tortowa + do podsypania
- 350 g letniej wody
- 12 g drożdży świeżych lub 5 g drożdży suchych
- 8 g soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól.
- Do dzbanuszka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże i oliwę, wymieszać, całość wlać do mąki z mąką, wyrobić dość luźne ciasto, wystarczy przez 2-3 minuty na średniej prędkości.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce, ciasto złożyć 3 razy na początku wyrastania co jakieś 20 minut.
- Składanie ciasta można przeprowadzić w misce nie trzeba wyjmować na blat, należy złapać spód ciasta i wyciągnąć w górę, kładąc wyciągnięty kawałek na wierzchu, zrobić tak z każdej strony po każdym złożeniu przykrywać miskę folą, aby ciasto nie obsychało.
- Po trzech godzinach wyjąć ciasto na mocno podsypany mąką blat, podzielić na 2 części i z każdej uformować podłużną bagietkę, szybko przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy między bagietkami, wierzch bagietek powinien być mocno posypane mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 st C.
- Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika piec przez około 15 minut.
- Bagietki pieczemy z parą, aby wytworzyć odpowiednią ilość pary wodnej należy tuż przed wstawieniem bagietek wsypać do piekarnika ¾ szklanki kostek lodu lub spryskać wnętrze piekarnika spryskiwaczem kilka razy i natychmiast wstawić bagietki.
- Upieczone bagietki przełożyć na kratkę i pozostawić je do wystudzenia.
- Smacznego!
Ewa napisał
Bagietki wychodzą smaczne ale lepiej dodać więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt luźne, wtedy kształt pozostanie ładny.
Anna napisał
Bardzo dziękuję i cieszę się, że bagietki smakują ? Z luźniejszego ciasta bagietki wychodzą bardziej miękkie i delikatniejsze ale ich kształt jest bardziej rozlany ?
Oczywiście można dodać więcej mąki, aby były bardziej zwarte w swojej formie ? Pozdrawiam serdecznie!
MKasia napisał
Mam pytanie o drożdże: czy to mają być drożdże świeże, czy tzw. suszone?
Anna napisał
Drożdże świeże, a jeśli suche to proszę dać połowę ilości.