Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty... wreszcie jest! Pąki drzew nabrzmiewają, ptaki budzą o 4 rano swoimi głośnymi trelami, dni coraz dłuższe, energia i siła wraca, wspaniale! Wiosna kojarzy się z kolorem zielony, przygotowałam więc na jej przywitanie maślane ciasteczka Matcha, które możecie przygotować na zbliżającą się Wielkanoc. Ciasteczka są bardzo delikatne, a kruche tak bardzo, że same rozpływają się w ustach. Delikatny smak herbaty Matcha podkreśliłam aromatyczną skórką z cytryny, co dodało im wspaniałego orzeźwiającego aromatu.
Maślane ciasteczka przygotowane są na bazie mieszanki mąki i drobno zmielonych pestek dyni. Pestki dyni najlepiej zmielić w młynku do kawy lub jeśli nie macie młynka, możecie posłużyć się malakserem. Ważne, żeby były zmielone na drobny pył. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste, wystarczy połączyć wszystkie suche składniki w misce, a następnie połączenie mieszanki z miękkim masłem. Ciasto przed wałkowaniem można schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce lub zamrażalniku. Ciasto najlepiej wałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej lub między arkuszami papieru do pieczenia. Ciasteczka powinny być cieniutkie, dzięki temu szybko się upieką i nie zmienią swojego zielonego koloru. Zbyt grube trzeba będzie dłużej piec, co spowoduje, że zaczną brązowieć i niestety stracą swój piękny zielony kolor. Po upieczeniu są bardzo delikatne i mogą się kruszyć! Dlatego należy bardzo ostrożnie przenieść je z całym papierem z blachy na kratkę, aby tam całkowicie wystygły. Po całkowitym wystudzeniu są już gotowe do jedzenia.
Lubicie przysmaki z dodatkiem herbaty Matcha? Jeśli tak to zapraszam na sernik i ciasto drożdżowe z czarną pastą sezamową. Smacznego!
📖 Przepis
Ciasteczka maślane matcha
🥘 Składniki
- 70 g miękkiego masła
- 55 g cukru pudru
- 50 g pestek dyni (drobno mielonych)
- 70 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki herbaty Matcha
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka otartej skórki z cytrny (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C z opcja termoobiegu.
- Pestki dyni zmielić w młynku do kawy (lub malakserze) na drobny pył, odmierzoną ilość zmielonych pestek wsypać do miski, dodać mąkę, herbatę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać składniki suche. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz miękkie masło całość wymieszać do połączenia się wszystkich składników na początku mieszać łyżką, a następnie szybko zagnieść ciasto ręką. Ciasto można schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce lub zamrażalniku.
- Ciasto jest bardzo delikatne i najlepiej wałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Rozwałkować na cienki placek około 3-4 mm, przy pomocy foremek wykroić małe ciasteczka, ja użyłam okrągłej foremki o średnicy 4 cm. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy między ciastkami.
- Piec przez 10-12 minut, kiedy ich brzegi zaczną przybierać żółty kolor to znak, że trzeba wyjąć je z piekarnika.
- Po upieczeniu chwycić za papier i delikatnie przenieść na kratkę, aby tam całkowicie wystygły. Ciepłe ciastka są bardzo delikatne, uważajcie więc, żeby nie pokruszyły się podczas przenoszenia. Pozostawić je do całkowitego wystudzenia.
- Smacznego!
Ania napisał
Pyszne ciastka! Następnym razem dodam ciut mniej cukru, ale mało używamy dlatego też pewnie bardziej wyczuwamy. Na pewno wrócę nie raz do przepisu, dziękuję ?
Anna napisał
Super, bardzo się cieszę, że skalowalny, a cukru można oczywiście dodać mniej ?
piegusek napisał
znajdą na pewno swoich zwolenników... u mnie w domu takowi są:)
Anna napisał
Cieszę się, u mnie też jest jeden zjadacz ciastek, a szczególnie ciasteczek maślanych 😉