Mazurek Matcha to połączenie egzotyki i Polskiego tradycyjnego ciasta wypiekanego na Wielkanoc. Egzotycznym składnikiem jest zielona japońska herbata o pięknym kolorze i wyjątkowym smaku. Krem do tarty jest bardzo łatwy i błyskawiczny do przygotowania. Kremy na bazie serka mascarpone najlepiej zrobić na ostatnią chwilę świeży będzie najlepszy. Proszek herbaciany najłatwiej wymieszać z rozpuszczoną białą czekoladą w ten sposób nie powstaną grudki. Następnie do serka mascarpone dodajemy przestudzoną czekoladę z herbatą, całość miksujemy, a na koniec dodajemy bitą śmietanę i krem jest już gotowy.
Kruche ciasto można upiec na kilka dni przed podaniem, a po całkowitym wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu do czasu wykończenia ciasta. Mazurek można udekorować truskawkami, które świetnie pasuję do zielonej herbaty lub użyć maleńkich bezików i blanszowanych migdałów. Można dodatkowo zostawić odrobinę białej czekolady z herbatą i również udekorować nią wierzch mazurka. Jeśli lubicie desery z herbatą Matcha, to zapraszam do spróbowania sernika lub ciasta drożdżowego z pastą z czarnego sezamu.
Życzę Wesołych Świąt i smacznego!
📖 Przepis
Mazurek Matcha
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 100 g masła (zimnego)
- 75 g mąki pszennej
- 125 g mąki pszennej (typ Krupczatka)
- 35 g cukru
- 1 szczypta soli
- 1 małe jajko
- 2 łyżki śmietany
Składniki na krem
- 250 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 1 łyżka herbaty Matcha
- 100 ml śmietany 30% (zimna)
Dodatkowo do przybrania
- 10 sztuk truskawek
- 10 sztuk bezików (opcjonalnie)
- ½ szklanki migdałów blanszowanych (opcjonalnie)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie kruchego ciasta
- Do miski miksera wsypać przesiane mąki, cukier, sól wymieszać, a następnie dodać pokrojone zimne masło w kosteczkę, jajko i zacząć wyrabiać ciasto w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą, odłożyć na około 30 minut do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
- Formę okrągłą o średnicy 22-23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek odpowiadający wielkości formy (z bokami), przygotowane ciasto przełożyć do formy, dno ciasta nakłóć widelcem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Spód ciasta pieczemy przez 15-18 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Przygotowanie kremu
- Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej czekolady dodać przesianą przez sitko herbatę (ilość herbaty można dostosować do własnego smaku), wymieszać i przestudzić.
- Zminą śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
- Serek mascarpone umieścić w misce zacząć dodawać przestudzoną czekoladę z herbatą jednocześnie miksując, dodać ubitą śmietanę wymieszać do połączenia się wszystkich składników.
- Krem wyłożyć na wystudzony spod ciasta, wyrównać wierch i udekorować truskawkami lub/i maleńkimi bezikami, migdałami... Ciasto schłodzić przed podaniem.
- Smacznego!
Ola napisał
Bardzo ładne zdjęcia, ciasto musi być przepyszne 🙂
Anna napisał
Bardzo dziękuję 🙂 Tak, to prawda ciasto jest pyszne i co mnie zdziwiło dzieci, które nigdy wcześniej nie próbowały tej herbaty, były zachwycone smakiem ciasta 🙂