Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Mazurki

Mazurek Matcha

Aktualizacja: 12 kwi, 2019 · Opublikowany: 13 kwi, 2017 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Mazurek Matcha to połączenie egzotyki i Polskiego tradycyjnego ciasta wypiekanego na Wielkanoc. Egzotycznym składnikiem jest zielona japońska herbata o pięknym kolorze i wyjątkowym smaku. Krem do tarty jest bardzo łatwy i błyskawiczny do przygotowania. Kremy na bazie serka mascarpone najlepiej zrobić na ostatnią chwilę świeży będzie najlepszy. Proszek herbaciany najłatwiej wymieszać z rozpuszczoną białą czekoladą w ten sposób nie powstaną grudki. Następnie do serka mascarpone dodajemy przestudzoną czekoladę z herbatą, całość miksujemy, a na koniec dodajemy bitą śmietanę i krem jest już gotowy.

Kruche ciasto można upiec na kilka dni przed podaniem, a po całkowitym wystudzeniu zawinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu do czasu wykończenia ciasta. Mazurek można udekorować truskawkami, które świetnie pasuję do zielonej herbaty lub użyć maleńkich bezików i blanszowanych migdałów. Można dodatkowo zostawić odrobinę białej czekolady z herbatą i również udekorować nią wierzch mazurka. Jeśli lubicie desery z herbatą Matcha, to zapraszam do spróbowania sernika  lub ciasta drożdżowego z pastą z czarnego sezamu.

Życzę Wesołych Świąt i smacznego!

📖 Przepis

mazurek matcha
Print Pin
5 z 4 głosów

Mazurek Matcha

Wspaniały mazurek na kruchym cieście z pysznym kremem z dodatkiem herbaty Matcha.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 100 g masła (zimnego)
  • 75 g mąki pszennej
  • 125 g mąki pszennej (typ Krupczatka)
  • 35 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka herbaty Matcha
  • 100 ml śmietany 30% (zimna)

Dodatkowo do przybrania

  • 10 sztuk truskawek
  • 10 sztuk bezików (opcjonalnie)
  • ½ szklanki migdałów blanszowanych (opcjonalnie)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie kruchego ciasta

  • Do miski miksera wsypać przesiane mąki, cukier, sól wymieszać, a następnie dodać pokrojone zimne masło w kosteczkę, jajko i zacząć wyrabiać ciasto w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i zawinąć ją w folię spożywczą, odłożyć na około 30 minut do lodówki.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
  • Formę okrągłą o średnicy 22-23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na cienki placek odpowiadający wielkości formy (z bokami), przygotowane ciasto przełożyć do formy, dno ciasta nakłóć widelcem, formę wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Spód ciasta pieczemy przez 15-18 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Przygotowanie kremu

  • Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do rozpuszczonej czekolady dodać przesianą przez sitko herbatę (ilość herbaty można dostosować do własnego smaku), wymieszać i przestudzić.
  • Zminą śmietanę ubić na sztywno, odstawić.
  • Serek mascarpone umieścić w misce zacząć dodawać przestudzoną czekoladę z herbatą jednocześnie miksując, dodać ubitą śmietanę wymieszać do połączenia się wszystkich składników. 
  • Krem wyłożyć na wystudzony spod ciasta, wyrównać wierch i udekorować truskawkami lub/i maleńkimi bezikami, migdałami... Ciasto schłodzić przed podaniem.
  • Smacznego!
mazurek matcha
mazurek matcha

Więcej Przepisy na mazurki

  • mazurek kokosowo-malinowy
    Mazurek kokosowo-malinowy
  • mazurek z cynamonem
    Mazurek z cynamonem
  • mazurek pomaranczowy
    Mazurek pomarańczowy
  • Mazurek podwojnie czekoladowy - bezglutenowy
    Mazurek podwójnie czekoladowy - bezglutenowy

Komentarze

    5 from 4 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ola napisał

    13 kwietnia, 2017 at 11:14 pm

    5 gwiazdek
    Bardzo ładne zdjęcia, ciasto musi być przepyszne 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 kwietnia, 2017 at 11:48 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 Tak, to prawda ciasto jest pyszne i co mnie zdziwiło dzieci, które nigdy wcześniej nie próbowały tej herbaty, były zachwycone smakiem ciasta 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.