Mini pulpeciki podane na kolorowej sałacie z zielonymi szparagami, sosem musztardowo-miodowym, to wersji wegańskiej, a w wersji dla każdego proponuję dodać krewetki. To jest moja propozycja na szybki i lekki lunch. Niskokaloryczny i smaczny posiłek jest propozycją nie tylko dla dbających o linię. To również super obiad dla ceniących sobie łatwość i szybkość przygotowania! Muszę przyznać, że pulpeciki bardzo smakują dzieciom, a ketchupem potrafią zjeść naprawdę sporą ilość 😉 Mini pulpeciki przygotowałam z kaszy gryczanej i jęczmiennej, która została mi z obiadu z poprzedniego dnia. W ten sposób przygotowanie ich sprowadza się do wymieszania i doprawienia masy, a następnie usmażenia. Oczywiście pulpeciki można też upiec w piekarniku, wystarczy im 20 minut w 180 st C. Ten sposób przygotowania będzie wersją super fit!
Mini pulpeciki można podać z sałatą, szparagami, krewetkami lub z sosem pomidorowym i puree z kalafiora, ale dodatki najlepiej wybierzcie sami. Poniżej wklejam tabelkę dla tych, którzy liczą kalorie. Tabela przedstawia wyliczenia na całe danie, czyli pulpeciki ze szparagami, krewetkami i sałatą, smacznego!
📖 Przepis
Mini pulpeciki
🥘 Składniki
- 400 g ugotowanej kaszy gryczanej lub jęczmiennej (może być również ryż)
- ½ dużej cebuli
- 1 łyżka świeżego imbiru (startego na tarce o drobnych oczkach)
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz (do smaku)
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ⅓ szklanki bułki tartej (+ do panierowania)
- ½ cytryny skórka z niej otarta
- 1 garść mięty (świeżej)
Składniki na sos
- 4 łyżeczki musztardy (francuska)
- sok z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki siekanego kopru
Dodatkowo
- 1 główka sałaty
- 1 pęczek szparagów
- 120 g krewetek (w wersji wegańskiej pomijamy)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie pulpecików
- Do dużej miski włożyć ugotowaną kaszę i miętę przy pomocy ręcznego blendera zmiksować, masa zrobi się lekko klejąca, nie trzeba robić tego zbyt dokładnie.
- Na patelni rozgrzać oliwę podsmażyć na niej cebulę pod koniec dodać orzeszki piniowe, smażyć do chwili, kiedy nabiorą rumianego koloru, zdjąć z ognia i dodać do zblendowanej kaszy. Do masy dodać pozostałe składniki doprawić do smaku jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać trochę więcej tartej bułki.
- Na talerz wsypać tartą bułkę.
- Z masy odmierzać równe porcje, formować małe kuleczki, które należy obtoczyć w tartej bułce.
- Na patelni rozgrzać olej, pulpeciki smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Propozycja podania
- Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, pokroić na 3-4 centymetrowe kawałki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru, kiedy woda zacznie wrzeć dodać szparagi, gotować je przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić i natychmiast włożyć do lodowatej wody. Odcedzić.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, usmażyć krewetki, doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać składniki na sos.
- Umytą i osuszoną sałatę rozdrobnić, włożyć do miski, dodać szparagi, krewetki, polać sosem, a na wierzch położyć kilka pulpecików.
- Smacznego!
Comments
No Comments