Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Musztarda domowa

Aktualizacja: 9 lut, 2019 · Opublikowany: 12 gru, 2015 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś będzie o musztardzie, musztarda jest jednym z najpopularniejszych dodatków do mięs, wędlin, pasztetów wegetariańskich i mięsnych oraz past i kanapek. Wydawałoby się, że musztardy nie ma sensu robić w domu, a to wielki błąd, kto raz spróbował domowej musztardy, już nie będzie chciał tej ze sklepu! Dziś przygotowałam musztardę ciemną z dodatkiem octu z Modeny, suszonych daktyli i miodu. Osobiście lubię musztardę "Francuską" z całymi ziarnami gorczycy i w tym przepisie dodałam część ziaren w całości. Całe ziarenka w połączeniu z kremowo-gładką konsystencją dają ciekawą fakturę. Musztarda tak jak wspomniałam, słodzona jest głównie suszonymi daktylami. Słodkie daktyle łagodzą jej ostry smak, a w duecie z czerwonym octem nadają jej pięknego brązowego koloru. Z czysto higienicznych względów postanowiłam najpierw dobrze przepłukać gorczycę, a następnie zalać gorącą wodą dopiero później zmiksować.

Popularne przepisy proponują, aby nasionka gorczycy najpierw zmielić w młynku na drobny pył, a następnie sparzyć. W przypadku kiedy nie macie blendera lub malaksera, będzie to z pewnością  wygodniejszy sposób. Kluczem do sukcesu jest uzyskanie odpowiednio gładkiej konsystencji musztardy, a uzyskacie to poprzez odpowiednio długie blendowanie wystarczy troszkę cierpliwości 😉 Musztarda po przygotowaniu powinna spędzić kilkanaście godzin w lodówce, aby je smaki się przegryzły. Kiedy minie już czas "leżakowania" musztardę w razie potrzeby możemy doprawić odrobiną miodu i soli oraz rozcieńczyć ją odrobiną wody do pożądanej konsystencji. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę jest bardzo smaczna! Możecie również pokombinować z innymi dodatkami do niej, może spróbujecie stworzyć super ostrą wersję ze świeżym chrzanem? Smacznego!

📖 Przepis

musztarda domowa
Print Pin
5 z 2 głosów

Musztarda domowa

Musztardę możesz mieć taką jaką lubisz najbardziej.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki podstawowe

  • 100 g gorczycy
  • 100 g gorącej wody

Dodatki do musztardy

  • 60 g suszonych daktyli
  • 35 ml czerwonego octu z Modeny
  • 4 łyżki miodu
  • sól (do smaku)
  • dodatkowo przegotowana i wystudzona woda do rozcieńczenia musztardy - w razie potrzeby
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Gorczycę przepłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać gorącą wodą, odstawić na 20- 30 minut.
  • Kiedy gorczyca napęcznieje można odłożyć 4 łyżki ziarenek gorczycy, które dodamy w końcowym etapie produkcji do musztardy.
  • Większą część gorczycy i daktyle zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego lub malaksera proces ten trwa kilka minut i uzależniony jest od tego jaką fakturę musztardy chcecie uzyskać oraz jaką moc ma Wasz blender 😉
  • Do zmiksowanej musztardy dodajemy pozostałe przyprawy, napęczniałe ziarenka gorczycy, mieszamy i przekładamy do miseczki, którą przykrywamy folią spożywczą i dostawiamy na około 12-24 godzin do lodówki, aby przegryzła się, musztarda może być dość gęsta na tym etapie nie dodawajcie więcej wody.
  • Po czasie spędzonym w lodówce można jeszcze delikatnie doprawić do smaku miodem, solą i octem, musztarda po leżakowaniu w lodówce zgęstnieje należy ją rozrzedzić gotowaną przestudzoną wodą.
  • Gotową musztardę przełożyć do wyparzonych słoiczków, przechowywać w lodówce.
  • Smacznego!
musztarda domowa
musztarda domowa

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kuba napisał

    30 grudnia, 2015 at 1:34 am

    500 grams mustard, meaning 500 grams of mustard seed? Then some extra whole seeds to add later.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 grudnia, 2015 at 8:14 pm

      Of course mustard seeds 🙂 Some whole seeds need to be soaked before adding them at the end. They are counted into 100 grams in this recipe (or 500 grams in your case).

      Odpowiedz
  2. Fanka tradycyjnej kuchni napisał

    14 grudnia, 2015 at 5:36 pm

    Szczerze mówiąc nigdy nie zastanawiałam się, czy musztardę warto zrobić samodzielnie 🙂 W sklepach jest tak duży wybór, że raczej wolimy pójść na łatwiznę. Ale skoro przygotowanie domowej jest tak proste, a efekt wyśmienity, to trzeba wypróbować ten przepis. Ja również przepadam za musztardą francuską, choć nie pogardzę mocną rosyjską. Lubię ciekawe połączenia smaków, a daktyle i czerwony ocet brzmią bardzo zachęcająco. Chyba właśnie znalazłam idealny dodatek do świątecznych wędlin 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 grudnia, 2015 at 9:18 pm

      Tak to prawda, że wybór musztard na rynku jest ogromny, ale to tak jak ze wszystkimi produktami. Niestety większość produktów nie jest dobrej jakości, a zależy nam na zdrowiu i wspaniałym smaku 🙂 Gorąco polecam musztarda ma naprawdę niezłego kopa :)) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.