• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Musztarda domowa

Musztarda domowa

Aktualizacja: 9 lut, 2019 · Opublikowany: 12 gru, 2015 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Dziś będzie o musztardzie, musztarda jest jednym z najpopularniejszych dodatków do mięs, wędlin, pasztetów wegetariańskich i mięsnych oraz past i kanapek. Wydawałoby się, że musztardy nie ma sensu robić w domu, a to wielki błąd, kto raz spróbował domowej musztardy, już nie będzie chciał tej ze sklepu! Dziś przygotowałam musztardę ciemną z dodatkiem octu z Modeny, suszonych daktyli i miodu. Osobiście lubię musztardę "Francuską" z całymi ziarnami gorczycy i w tym przepisie dodałam część ziaren w całości. Całe ziarenka w połączeniu z kremowo-gładką konsystencją dają ciekawą fakturę. Musztarda tak jak wspomniałam, słodzona jest głównie suszonymi daktylami. Słodkie daktyle łagodzą jej ostry smak, a w duecie z czerwonym octem nadają jej pięknego brązowego koloru. Z czysto higienicznych względów postanowiłam najpierw dobrze przepłukać gorczycę, a następnie zalać gorącą wodą dopiero później zmiksować.

Popularne przepisy proponują, aby nasionka gorczycy najpierw zmielić w młynku na drobny pył, a następnie sparzyć. W przypadku kiedy nie macie blendera lub malaksera, będzie to z pewnością  wygodniejszy sposób. Kluczem do sukcesu jest uzyskanie odpowiednio gładkiej konsystencji musztardy, a uzyskacie to poprzez odpowiednio długie blendowanie wystarczy troszkę cierpliwości 😉 Musztarda po przygotowaniu powinna spędzić kilkanaście godzin w lodówce, aby je smaki się przegryzły. Kiedy minie już czas "leżakowania" musztardę w razie potrzeby możemy doprawić odrobiną miodu i soli oraz rozcieńczyć ją odrobiną wody do pożądanej konsystencji. Zachęcam do wypróbowania, bo naprawdę jest bardzo smaczna! Możecie również pokombinować z innymi dodatkami do niej, może spróbujecie stworzyć super ostrą wersję ze świeżym chrzanem? Smacznego!

musztarda domowa
Print Pin
5 z 2 głosów

Musztarda domowa

Musztardę możesz mieć taką jaką lubisz najbardziej.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki podstawowe

  • 100 g gorczycy
  • 100 g gorącej wody

Dodatki do musztardy

  • 60 g suszonych daktyli
  • 35 ml czerwonego octu z Modeny
  • 4 łyżki miodu
  • sól (do smaku)
  • dodatkowo przegotowana i wystudzona woda do rozcieńczenia musztardy - w razie potrzeby
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Gorczycę przepłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać gorącą wodą, odstawić na 20- 30 minut.
  • Kiedy gorczyca napęcznieje można odłożyć 4 łyżki ziarenek gorczycy, które dodamy w końcowym etapie produkcji do musztardy.
  • Większą część gorczycy i daktyle zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera ręcznego lub malaksera proces ten trwa kilka minut i uzależniony jest od tego jaką fakturę musztardy chcecie uzyskać oraz jaką moc ma Wasz blender 😉
  • Do zmiksowanej musztardy dodajemy pozostałe przyprawy, napęczniałe ziarenka gorczycy, mieszamy i przekładamy do miseczki, którą przykrywamy folią spożywczą i dostawiamy na około 12-24 godzin do lodówki, aby przegryzła się, musztarda może być dość gęsta na tym etapie nie dodawajcie więcej wody.
  • Po czasie spędzonym w lodówce można jeszcze delikatnie doprawić do smaku miodem, solą i octem, musztarda po leżakowaniu w lodówce zgęstnieje należy ją rozrzedzić gotowaną przestudzoną wodą.
  • Gotową musztardę przełożyć do wyparzonych słoiczków, przechowywać w lodówce.
  • Smacznego!
musztarda domowa
musztarda domowa
« Pierniczki piaskowe
Owsiane ciasteczka »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kuba napisał

    30 grudnia, 2015 at 1:34 am

    500 grams mustard, meaning 500 grams of mustard seed? Then some extra whole seeds to add later.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 grudnia, 2015 at 8:14 pm

      Of course mustard seeds 🙂 Some whole seeds need to be soaked before adding them at the end. They are counted into 100 grams in this recipe (or 500 grams in your case).

      Odpowiedz
  2. Fanka tradycyjnej kuchni napisał

    14 grudnia, 2015 at 5:36 pm

    Szczerze mówiąc nigdy nie zastanawiałam się, czy musztardę warto zrobić samodzielnie 🙂 W sklepach jest tak duży wybór, że raczej wolimy pójść na łatwiznę. Ale skoro przygotowanie domowej jest tak proste, a efekt wyśmienity, to trzeba wypróbować ten przepis. Ja również przepadam za musztardą francuską, choć nie pogardzę mocną rosyjską. Lubię ciekawe połączenia smaków, a daktyle i czerwony ocet brzmią bardzo zachęcająco. Chyba właśnie znalazłam idealny dodatek do świątecznych wędlin 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 grudnia, 2015 at 9:18 pm

      Tak to prawda, że wybór musztard na rynku jest ogromny, ale to tak jak ze wszystkimi produktami. Niestety większość produktów nie jest dobrej jakości, a zależy nam na zdrowiu i wspaniałym smaku 🙂 Gorąco polecam musztarda ma naprawdę niezłego kopa :)) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}