• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe

Aktualizacja: 13 cze, 2019 · Opublikowany: 2 kwi, 2014 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Naleśniki, naleśniki...to najczęściej wypowiadana prośba z ust mojej najmłodszej córki, która wprost uwielbia naleśniki i mogłaby jeść je przez cały dzień. Oczywiście tak dobrze nie ma, ale od czasu do czasu ulegam prośbą. Żeby nie zapychać małych brzuszków nadmierną ilością glutenu, poszukuję ciągle zdrowych przepisów. Dzisiejszy przepis to przypadkowa mieszanka mąk bezglutenowych, które były w mojej szafce. Mieszanka przypadkowa, ale produkt końcowy bardzo smaczny. Najlepszym dowodem na to było 6 zjedzonych naleśników przez jedną małą pięciolatkę. Jeśli w swojej diecie ograniczacie również mleko, zamieńcie mleko krowie na mleko kokosowe i wodę lub mleko ryżowe, czy sojowe.

Podana ilości składników szczególnie płynnych jest w przypadku naleśników orientacyjna, ponieważ to ile płynów dodamy do ciasta, zależy od tego wielu czynników. Jednym z nich jest wilgotność mąki, wielkość jajek itd. Ciasto powinno mieć na tyle płynną konsystencję, aby bez problemu rozpływało się po patelni. Niezmiernie ważną sprawą jest bardzo dobre rozgrzanie patelni. Żeby naleśniki ładnie się smażyły i nie przyklejały się do niej, musi być naprawdę mocno rozgrzana. Naleśniki można smażyć na suchej patelni pod warunkiem, że macie taką, do której naleśniki nie będą przywierały. Osobiście lubię naleśniki smażone na suchej patelni, dlatego też dodaję odrobinę oleju do ciasta. To w zupełności wystarcza i nie ma potrzeby dodawania już oleju na patelnię.

Wiem, że mamy często narzekają na to, że przygotowanie naleśników jest czasochłonne. Tak to prawda, szczególnie kiedy trzeba usmażyć górę naleśników. Powiem szczerze, że jest na to prosta rada, trzy lub cztery patelnie naleśnikowe :). Smażenie kilkudziesięciu naleśników będzie trwało dosłownie chwilkę!

nalesniki bezglutenowe
Print Pin
5 z 2 głosów

Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe z domowej mieszanki mąk.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Śniadania
Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 15 minutes
Całkowity czas 20 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 120 g mąki quinoa
  • 120 g mąki gryczanej
  • 800 ml mleka lub 400 ml mleka i 400 ml wody
  • 2 średnich jajka
  • 1 szczypta soli
  • kilka łyżek oleju
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wlać mleko ( wodę ) dodać jajka, zmiksować, a następnie dodać mąki, sól i olej, zmiksować na gładką płynną masę.
  • Patelnię do naleśników bardzo dobrze rozgrzać, nalać porcję ciasta, smażyć naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.
  • Smacznego!
nalesniki bezglutenowe
nalesniki bezglutenowe
« Chleb z płatkami owsianymi
Szarlotka bezglutenowa »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Gosia napisał

    23 maja, 2017 at 4:34 pm

    Aniu "kilka łyżek oleju" to tak 2-3 czy więcej? Przepraszam, że tak pytam ale to moje początki więc potrzebuję info. jak "chłop krowie na miedzy" 😉

    Z góry dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 maja, 2017 at 4:54 pm

      2-3 łyżki do ciasta wystarczą 🙂 Dodatkowo przyda się jeszcze kilka kropel oleju na patelnie, niektóre patelnie tego nie potrzebują, żeby naleśniki nie przywierały 🙂 Trzymam kciuki i smacznego!

      Odpowiedz
      • Gosia napisał

        27 maja, 2017 at 4:10 pm

        Aniu pomocy... coś robię źle. Nie udaje mi się przewrócić naleśników na drugą stronę, tj . rozrywają mi się 🙁 Czy powodem może być brak mąki quinoa (zamiast niej dałam więcej kukurydzianej i gryczanej)?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          28 maja, 2017 at 9:36 pm

          Przepraszam Cię, że dopiero teraz odpowiadam, ale byłam na konferencji bez komputera 🙁 Mam nadzieję, że jakoś sobie poradziłaś, ale mąka nie ma tutaj większego znaczenia, raczej podlanie większą ilością oleju mogło uratować sprawę 😉 Jeszcze raz Cię przepraszam 🙂

          Odpowiedz
          • Gosia napisał

            31 maja, 2017 at 7:25 pm

            Aniu nie przepraszaj, nie oczekiwałam na błyskawiczną odpowiedź 😉 Aniu zrobiłam małe i grubsze i jakoś "poszło" 😉 Nie poddaję i próbuję dalej - w końcu się nauczę i będą jak u Ciebie na zdjęciu 😉

  2. Naleśniki bezglutenowe napisał

    02 grudnia, 2016 at 2:28 pm

    5 stars
    Dla mnie naleśniki bezglutenowe są najlepsze. Najczęściej robie z ciecierzycy, ale z innych mąk też się zdarza 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 grudnia, 2016 at 1:28 pm

      Naleśniki to dla niektórych najlepsze jedzenie i jeśli ktoś tak bardzo je kocha, że mógłby jeść je codziennie to warto, żeby jadł różne ich wersje 🙂 bezglutenowe są super!

      Odpowiedz
  3. Vivi napisał

    06 kwietnia, 2014 at 10:25 am

    Czy można dodać gotowy mix mąk bezglutenowych? Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 kwietnia, 2014 at 6:12 pm

      Oczywiście można 🙂 Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}