Naleśniki szpinakowe wegańskie na mące z ciecierzycy i odrobinę mąki ryżowej bez dodatku jajek i mleka. Można by pomyśleć, że takie naleśniki nie mogą się udać, bo to tylko woda, szpinak i mąka z ciecierzycy. Nic bardziej mylnego naleśniki są wspaniałe w smaku i w swojej konsystencji. Naleśniki są elastyczne i świetnie zwijają się w rulonik, nie łamiąc się przy tym. Kolor ich jest intensywnie zielony po prostu piękny! Do ciasta naleśnikowego dodałam czosnek, który bardzo pasował mi do mojego zestawu dodatków, ale oczywiście możecie go pominąć.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki ryżowej
- 300 ml wody
- 1 garść natki pietruszki
- 130 g świeżego szpinaku
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku opcjonalnie
- odrobina oleju kokosowego do smażenia lub innego roślinnego
- Dodatkowo do podania naleśników
- surówka z czerwonej kapusty
- czerwona papryka
- hummus
- sałata lub kapusta pekińska lub pak choi
- ostra pasta z papryczek
- tofu lub sery
🔪 Instrukcje
- Do blendera wlać wodę dodać mąkę, umyty osuszony szpinak, sól i opcjonalnie suszony czosnek oraz natkę, całość zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.
- Patelnię dobrze rozgrzać, posmarować odrobiną tłuszczu, a następnie nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć na średnim ogniu z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy na talerz i faszerujemy dodatkami.
🥞 Z czym podać naleśniki?
Naleśniki szpinakowe najlepiej pasują do dodatków wytrawnych takich jak hummus, świeże warzywa i różnego rodzaju sosy i pasty. Można podać je również z rybą lub mięsem, jeśli macie na to ochotę. Dla poszukujących nowych smaków polecam naleśniki z kremem słodkim przygotowanym z serka mascarpone lub twarożku z dodatkiem miodu, lub syropu z agawy i szczyptą wanilii. Naleśnik wyjdą w stylu ciasta z dodatkiem szpinaku o nazwie leśny mech. Podając naleśniki w wersji na słodko, nie dodawajcie do ciasta czosnku, bo wtedy eksperyment może nie być zbyt smaczny. Podana porcja wystarcza na przygotowanie 10 małych naleśników, co zaspokoi głód dwóch osób dorosłych. Smacznego!
📖 Przepis
Naleśniki szpinakowe wegańskie
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki ryżowej
- 300 ml wody
- 1 garść natki pietruszki
- 130 g świeżego szpinaku
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku (opcjonalnie)
- odrobina oleju kokosowego do smażenia (lub innego roślinnego)
Dodatkowo do podania naleśników
- surówka z czerwonej kapusty
- czerwona papryka
- hummus
- sałata lub kapusta pekińska lub pak choi
- ostra pasta z papryczek
- tofu...
🔪 Instrukcje
- Do blendera wlać wodę dodać mąkę, umyty osuszony szpinak, sól i opcjonalnie suszony czosnek oraz natkę, całość zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.
- Patelnię dobrze rozgrzać, posmarować odrobiną tłuszczu, a następnie nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć na średnim ogniu z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy na talerz i faszerujemy dodatkami.
Łucja napisał
Dzień dobry,
Czy mąki z przepisu można zastąpić zwykłą pszenną?
Pozdrawiam
Anna napisał
Tak oczywiście 🙂
zlogo napisał
Jak to widzę to chce się być wegetarianką 🙂
Anna napisał
Naleśniki wegańskie, ale spokojnie można przygotować je z np. kurczakiem curry lub wołowymi burgerami... moje dzieci bardzo lubią wersję z mięskiem 😉
Marcepanowa kuchnia napisał
To już wiem co jutro na obiad ! 🙂
Anna napisał
Życzę smacznego 🙂