Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Naleśniki i placki

Naleśniki szpinakowe wegańskie

Aktualizacja: 20 sty, 2019 · Opublikowany: 8 mar, 2018 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Naleśniki szpinakowe wegańskie na mące z ciecierzycy i odrobinę mąki ryżowej bez dodatku jajek i mleka. Można by pomyśleć, że takie naleśniki nie mogą się udać, bo to tylko woda, szpinak i mąka z ciecierzycy. Nic bardziej mylnego naleśniki są wspaniałe w smaku i w swojej konsystencji. Naleśniki są elastyczne i świetnie zwijają się w rulonik, nie łamiąc się przy tym. Kolor ich jest intensywnie zielony po prostu piękny! Do ciasta naleśnikowego dodałam czosnek, który bardzo pasował mi do mojego zestawu dodatków, ale oczywiście możecie go pominąć.

PIękne zielone naleśniki zwinięte w rulon , podane na patelni z kolorowymi dodatkami.
Naleśniki szpinakowe wegańskie
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥞 Z czym podać naleśniki?
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto

  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mąki ryżowej
  • 300 ml wody
  • 1 garść natki pietruszki
  • 130 g świeżego szpinaku
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku opcjonalnie
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia lub innego roślinnego
  • Dodatkowo do podania naleśników
  • surówka z czerwonej kapusty
  • czerwona papryka
  • hummus
  • sałata lub kapusta pekińska lub pak choi
  • ostra pasta z papryczek
  • tofu lub sery

🔪 Instrukcje

  • Do blendera wlać wodę dodać mąkę, umyty osuszony szpinak, sól i opcjonalnie suszony czosnek oraz natkę, całość zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Patelnię dobrze rozgrzać, posmarować odrobiną tłuszczu, a następnie nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć na średnim ogniu z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy na talerz i faszerujemy dodatkami.

🥞 Z czym podać naleśniki?

Naleśniki szpinakowe najlepiej pasują do dodatków wytrawnych takich jak hummus, świeże warzywa i różnego rodzaju sosy i pasty. Można podać je również z rybą lub mięsem, jeśli macie na to ochotę. Dla poszukujących nowych smaków polecam naleśniki z kremem słodkim przygotowanym z serka mascarpone lub twarożku z dodatkiem miodu, lub syropu z agawy i szczyptą wanilii. Naleśnik wyjdą w stylu ciasta z dodatkiem szpinaku o nazwie leśny mech. Podając naleśniki w wersji na słodko, nie dodawajcie do ciasta czosnku, bo wtedy eksperyment może nie być zbyt smaczny. Podana porcja wystarcza na przygotowanie 10 małych naleśników, co zaspokoi głód dwóch osób dorosłych. Smacznego!

📖 Przepis

nalesniki szpinakowe weganskie
Print Pin
5 z 3 głosów

Naleśniki szpinakowe wegańskie

Wegańskie naleśniki ze szpinaku i mąki z ciecierzycy, fantastyczne z wytrawnymi dodatkami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 10
Przygotowanie 5 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mąki ryżowej
  • 300 ml wody
  • 1 garść natki pietruszki
  • 130 g świeżego szpinaku
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku (opcjonalnie)
  • odrobina oleju kokosowego do smażenia (lub innego roślinnego)

Dodatkowo do podania naleśników

  • surówka z czerwonej kapusty
  • czerwona papryka
  • hummus
  • sałata lub kapusta pekińska lub pak choi
  • ostra pasta z papryczek
  • tofu...
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do blendera wlać wodę dodać mąkę, umyty osuszony szpinak, sól i opcjonalnie suszony czosnek oraz natkę, całość zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.
  • Patelnię dobrze rozgrzać, posmarować odrobiną tłuszczu, a następnie nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć na średnim ogniu z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy na talerz i faszerujemy dodatkami.
Zielony naleśnik podany na patelni z kolorowymi dodatkami, w tle miseczki z czerwoną kapustą, papryką i hummusem.
Naleśniki szpinakowe wegańskie

Więcej Przepisy na naleśniki i placki

  • Pancakes domowej roboty
    Domowe puszyste pancakes
  • crepes - nalesniki
    Francuskie naleśniki Crepes
  • nalesniki pomaranczowe
    Naleśniki pomarańczowe
  • drozdzowe-racuchy-z-jablkami
    Drożdżowe racuchy z jabłkami

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Łucja napisał

    30 kwietnia, 2019 at 1:56 pm

    Dzień dobry,
    Czy mąki z przepisu można zastąpić zwykłą pszenną?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 kwietnia, 2019 at 3:28 pm

      Tak oczywiście 🙂

      Odpowiedz
  2. zlogo napisał

    09 marca, 2018 at 10:38 am

    Jak to widzę to chce się być wegetarianką 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 marca, 2018 at 10:56 am

      Naleśniki wegańskie, ale spokojnie można przygotować je z np. kurczakiem curry lub wołowymi burgerami... moje dzieci bardzo lubią wersję z mięskiem 😉

      Odpowiedz
  3. Marcepanowa kuchnia napisał

    08 marca, 2018 at 8:55 pm

    To już wiem co jutro na obiad ! 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 marca, 2018 at 10:54 am

      Życzę smacznego 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.