Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Opiekane ziemniaki

Aktualizacja: 22 sie, 2020 · Opublikowany: 24 sie, 2012 · przez Anna · 9 komentarzy

Skocz do przepisu

Opiekane ziemniaki są idealne do każdego rodzaju dania. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, dobrze doprawione aromatycznymi ziołami.  Fantastycznie smakują z różnego rodzaju sosami na bazie majonezu. Zioła do mieszanki można dowolnie komponować i dobrać do głównego dania. Szybkie, pyszne, polecam!

opiekana ziemniaki na patelni
Opiekane ziemniaki

📖 Przepis

opiekane ziemniaki na patelni
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Opiekane ziemniaki

Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g ziemniaków (najlepiej sałatkowych)
  • sól i pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż tak, aby uzyskać 6 części z każdego ziemniaka jeśli będą, to duże ziemniaki należy przekroić je na więcej kawałków.
  • Wodę z dodatkiem soli zagotować, do gotującej się wody wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować 10 minut. Po tym czasie odcedzić.
  • Wcześniej przygotować mieszankę przypraw, dobrze rozetrzeć zioła, podgotowane ziemniaki posypać mieszanką tak, aby całe się nią pokryły, robię to w misce, potrząsając nią.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić przygotowane ziemniaki i smażyć na dużym ogniu, przewracając od czasu do czasu, ziemniaki powinny łanie się zarumienić z każdej strony, będą wtedy delikatnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
  • Po usmażeniu wyjąć je na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  • Smacznego!
surowe ziemniaki krojona w małe łódeczki
Opiekane ziemniaki

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    4,67 from 3 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Karina napisał

    12 lipca, 2017 at 5:53 pm

    5 gwiazdek
    Wyjdą z młodych ziemniaków na oleju kokosowym? 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 lipca, 2017 at 6:25 pm

      Tak wyjdą. Młode ziemniaki krócej obgotowujemy, jeśli przegotujemy je, to rozlecą się trzeba ich pilnować, żeby były jędrne, a nie ugotowane do miękkości. Olej kokosowy będzie super! Smacznego!

      Odpowiedz
  2. Gustavo Woltmann napisał

    11 stycznia, 2017 at 2:01 pm

    Super przepis! Szkoda tylko, że trzeba je podgotować i nie da się po prostu podsmażyć surowych;) Ale to odzywa się we mnie leniuch! Pozdrawiam, Gustavo Woltmann

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 stycznia, 2017 at 2:13 pm

      Leniuch może wygrać w tym przypadku 🙂 Możesz spróbować bez podgotowywania, pokrój je w cieńsze plastry i smaż na średnim ogniu aż będą gotowe 🙂

      Odpowiedz
  3. Gucio Cz.D napisał

    17 stycznia, 2016 at 2:36 am

    4 gwiazdki
    2 w nocy patelnia wrze 25 minut i miska pysznych ziemniaczków gotowa. Robiłem swój majonez, podczas ucierania dodałem bazylii oregano czerwonej papryki oraz cczosnku zamiast octu użyłem cytryny. Serdecznie polecam 🙂 warto dodać nutkę curry opruszając nasze ziemniaczki tuż po odsączeniu tłuszczu z domowym majonezem jest to kwintesencja smaku 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 stycznia, 2016 at 9:17 pm

      Brzmi cudownie 🙂 a z tak wspaniałym majonezem musiały być rewelacyjne:) Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    28 sierpnia, 2012 at 2:54 pm

    Niezły pomysł, prosto ,szybko i pysznie...będą dziś na obiadek 🙂

    Odpowiedz
  5. SiekiejaPoJajach napisał

    24 sierpnia, 2012 at 11:52 am

    Dla mnie pieczone ziemniaczki obowiązkowo muszą być z czosnkiem!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 sierpnia, 2012 at 3:17 pm

      O tak! z czosnkiem pycha 🙂 i tak jak napisałam, kompozycję ziół i przypraw można modyfikować i dobierać do dania głównego.
      Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.