Opiekane ziemniaki są idealne do każdego rodzaju dania. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, dobrze doprawione aromatycznymi ziołami. Fantastycznie smakują z różnego rodzaju sosami na bazie majonezu. Zioła do mieszanki można dowolnie komponować i dobrać do głównego dania. Szybkie, pyszne, polecam!
📖 Przepis
Opiekane ziemniaki
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 600 g ziemniaków (najlepiej sałatkowych)
- sól i pieprz (do smaku)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- olej do smażenia
🔪 Instrukcje
- Ziemniaki umyć, nie obierać, przekroić wzdłuż tak, aby uzyskać 6 części z każdego ziemniaka jeśli będą, to duże ziemniaki należy przekroić je na więcej kawałków.
- Wodę z dodatkiem soli zagotować, do gotującej się wody wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować 10 minut. Po tym czasie odcedzić.
- Wcześniej przygotować mieszankę przypraw, dobrze rozetrzeć zioła, podgotowane ziemniaki posypać mieszanką tak, aby całe się nią pokryły, robię to w misce, potrząsając nią.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić przygotowane ziemniaki i smażyć na dużym ogniu, przewracając od czasu do czasu, ziemniaki powinny łanie się zarumienić z każdej strony, będą wtedy delikatnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
- Po usmażeniu wyjąć je na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
- Smacznego!
Karina napisał
Wyjdą z młodych ziemniaków na oleju kokosowym? 🙂
Anna napisał
Tak wyjdą. Młode ziemniaki krócej obgotowujemy, jeśli przegotujemy je, to rozlecą się trzeba ich pilnować, żeby były jędrne, a nie ugotowane do miękkości. Olej kokosowy będzie super! Smacznego!
Gustavo Woltmann napisał
Super przepis! Szkoda tylko, że trzeba je podgotować i nie da się po prostu podsmażyć surowych;) Ale to odzywa się we mnie leniuch! Pozdrawiam, Gustavo Woltmann
Anna napisał
Leniuch może wygrać w tym przypadku 🙂 Możesz spróbować bez podgotowywania, pokrój je w cieńsze plastry i smaż na średnim ogniu aż będą gotowe 🙂
Gucio Cz.D napisał
2 w nocy patelnia wrze 25 minut i miska pysznych ziemniaczków gotowa. Robiłem swój majonez, podczas ucierania dodałem bazylii oregano czerwonej papryki oraz cczosnku zamiast octu użyłem cytryny. Serdecznie polecam 🙂 warto dodać nutkę curry opruszając nasze ziemniaczki tuż po odsączeniu tłuszczu z domowym majonezem jest to kwintesencja smaku 🙂
Anna napisał
Brzmi cudownie 🙂 a z tak wspaniałym majonezem musiały być rewelacyjne:) Pozdrawiam 🙂
Justyna Siewiera napisał
Niezły pomysł, prosto ,szybko i pysznie...będą dziś na obiadek 🙂
SiekiejaPoJajach napisał
Dla mnie pieczone ziemniaczki obowiązkowo muszą być z czosnkiem!
Anna napisał
O tak! z czosnkiem pycha 🙂 i tak jak napisałam, kompozycję ziół i przypraw można modyfikować i dobierać do dania głównego.
Pozdrawiam Ania