Kilka dni temu odkryłam wspaniały przepis na pączki na piwie, które okazały się hitem w naszym domu. Piekłam te maleństwa już trzy razy i to dzień po dniu i ciągle było mało! Pączki cieszyły się tak dużą popularnością, że przez te trzy dni nie udało mi się zrobić ani jednego zdjęcia! Postanowiłam upiec je po raz kolejny tym razem, kiedy nikogo nie było w domu. Udało się, pączki upieczone zdjęcia zrobione! Oczywiście po południu pączki znów w dziwny sposób zniknęły, ale przynajmniej zdjęcia zostały. Pączki na piwie są niewiarygodnie lekkie i puszyste, rewelacyjne! Dodatek piwa sprawia, że ciasto pięknie rośnie, jest elastyczne i delikatne po upieczeniu. Pączki można przygotować w różnych wersjach, jeśli chodzi o kształt, mogą to być oponki, klasyczne pączki lub pączki mini. Pączki o klasycznym kształcie nadziałam dżemem z czarnej porzeczki, pozostałe posypałam cukrem cynamonowym. Smacznego!
📖 Przepis
Pączki na piwie
🥘 Składniki
- 450 g maki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 7 g suchych drożdży (lub *14 g świeżych)
- 175 ml piwa
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 żółtka
- 4 łyżki śmietany (18%)
- 1 łyżeczka soli
- 75 g masła (miękkiego)
- olej do smażenia
Dodatki
- ulubiony dżem
- cukier i cynamon lub cukier puder
🔪 Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać drożdże, cukier, sól.
- Piwo troszkę podgrzać, powinno być letnie, dodać do niego ekstrakt waniliowy, następnie dodać do mąki i natychmiast zacząć zagniatać ciasto, jednocześnie dodawać pozostałe składniki, żółtka, śmietanę, masło.
- Ciasto wyrabiać przez około 4 minuty w mikserze wyposażonym w końcówkę typu hak, ciasto powinno być elastyczne, gładkie i lśniące, będzie lekko klejące, ale nie podsypujcie więcej mąki. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść, a następnie rozwałkować na placek o grubości 4-5 milimetrów. Okrągłą foremką dowolnej średnicy wykrawać kółka, jeśli będziecie piec pączki typu oponki należy wykroić kółko, a w jego środku drugie maleńkie.
- Gotowe pączki odkładamy na blachę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Do rondla lub do dużej głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać do temperatury 175 st C.
- Na rozgrzany olej wkładać porcjami pączki, smażyć na złoty kolor z jednej, a następnie z drugiej strony. Usmażone pączki wyjmować łyżką cedzakową na papier, aby ociekły z tłuszczu.
- Do szprycy cukierniczej nałożyć ulubiony dżem, nadziać pączki lub pozostawić bez nadziewania.
- Pączki można posypać cukrem cynamonowym lub cukrem pudrem.
- Smacznego!
Skomentuj