Świeży sok ananasowo-imbirowy! Przepis jest banalny, ale połączenie niesamowite. Po pierwsze sok jest pyszny po drugie zdrowy, ananas to nie tylko smaczny owoc, ale i niezła bomba witamin. Zawiera witaminy B1, B2 i B6, witaminę PP i C oraz dużą ilość błonnika. Bardzo ważna jest bromelaina, która wspomaga procesy trawienne. Ciekawostką jest to, że potrafi rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein, niż sama waży. Dlatego też ananas zalecany dla osób, które się odchudzają. Działa przeciwzakrzepowo, przeciwzapalnie i przeciwbólowo! Oczywiście, wszystkie te zalety ma świeży owoc, owoc z puszki niestety pozbawiony jest tych właściwości. Imbir, tak jak ananas, ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, wspomaga również odchudzanie. Jest jednym z najlepszych środków przeciwwymiotnych, obniża ciśnienie krwi oraz ma działanie przeciwwirusowe.
Sami widzicie, że połączenie ananasa i imbiru, to zdrowie i uroda w szklance. Zazwyczaj cena ananasa nie zachęca do kupienia go, ale coraz częściej w sklepach zdarzają się promocje. Właśnie przy takiej okazji zazwyczaj kupuję trochę więcej ananasa, obieram, kroję na kawałki i mrożę. Kiedy najdzie nas ochota na dobry koktajl, smoothie rozmrażam porcje i przygotowuję coś smacznego. Na zdrowie!
Sok ananasowo - imbirowy
Składniki
- 1 duży ananas
- 15 g świeżego imbiru
Instrukcja
Ananasa obrać, pokroić na małe kawałki. Imbir obrać ze skórki.
Wszystko wycisnąć w wyciskarce ślimakowej.
Imbir radzę dodać w kilku porcjach, 15 g na jednego ananasa to sporo, choć dla mnie idealnie, ale zdaję sobie sprawię, że dla niektórych może być to ilość nie do przełknięcia 😉
Jeśli nie macie wyciskarki można sok przygotować w sokowirówce lub zmiksować w blenderze, aby był bez cząstek można przecedzić przez sitko.
- Smacznego!
Notatki
Sok ananasowo - imbirowy niestety nie nadaje się dla osób, które mają problemy z przewodem pokarmowym.
Musi być świetny. W najbliższym czasie wypróbuję 🙂
Zapraszam! Ananas jest obłędny 🙂