Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Pasztet z soczewicy

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 8 paź, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Znajomi pytają mnie co wy, czyli tak zwani trawożercy jecie do chleba, czy jest to tylko ser i dżem? Oczywiście, że nie tylko ser i dżem. Do kanapek przygotowuję wiele past warzywnych, na przykład różnego rodzaju tapenady, salsy, smarowidła i pasztety.

Dziś podam przepis na jeden z moich ulubionych pasztetów. Będzie to pasztet z czerwonej soczewicy z odrobiną marchewki i suszonych grzybów. Doprawiony jest majeranek i przyrumienioną aromatyczną cebulką te dwa ostatnie składniki mają ogromne znaczenie! To dzięki nim smak pasztetu jest tak obłędny i aromatyczny, nawiązujący do smaków tradycyjnej kuchni polskiej. Smakiem i konsystencją pasztet zachwyca nawet mięsożercę 🙂 Pasztet jest bardzo delikatny w swojej strukturze i idealnie nadaje się do smarowania chleba. Uwielbiam go z odrobiną domowej musztardy lub ostrego chrzanu. Tak przy okazji musztardy to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami. Jest to bardzo prosty przepis, a musztarda z dodatkiem daktyli jest obłędna. Pasztet z soczewicy w dzisiejszej wersji jest bez dodatku jajek, więc można uznać przepis za przepis wegański. Przygotowanie pasztetu nie sprawi wam żadnego kłopotu, jest to bardzo proste zadanie. Polecam gorąco, spróbujcie sami!

📖 Przepis

pasztet z soczewicy
Print Pin
4,80 z 5 głosów

Pasztet z soczewicy

Pyszny pasztet wegetariański.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 80 g marchewki
  • 50 g pietruszki
  • 15 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczki sól
  • ⅓ łyżeczki pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki suszonego majeranku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Soczewicę wypłukać pod bierzącą wodą, zalać 3 szklankami wody dodać pokrojone warzywa, namoczone grzyby, doprawić łyżką domowej Vegety, gotować tak długo, aż soczewica całkowicie się rozgotuje, mieszać do czasu do czasu.
  • Po ugotowaniu odcedzić soczewicę z warzywami na sicie, pozostawić na kilkanaście minut, aby dokładnie ociekła z wody. Cebulę pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut ciągle mieszając, kiedy cebula będzie już szklista dodać do niej majeranek, smażyć jeszcze kilka minut do momentu delikatnego zarumienienia się cebuli i uwolnienia aromatów.
  • Soczewicę przełożyć do miski zmiksować na puree, dodać cebulę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz całość dokładnie wymieszać.
  • Formę o wymiarach 20 cm x 8 cm lub podobną, wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, przełożyć doprawioną masę, wyrównać wierzch, można wierzch pasztetu posmarować olejem roślinnym.
  • Do rozgrzanego piekarnika do 180 st C wstawić pasztet, a na dno piekarnika wsunąć naczynie z gorącą wodą, pasztet piec 50 - 60 minut.
  • Po upieczeniu pasztet całkowicie wystudzić, następnie wstawić do lodówki, aby stężał.
  • Smacznego!
pasztet z soczewicy
pasztet z soczewicy
pasztet z soczewicy

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Komentarze

    4,80 from 5 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anit napisał

    05 stycznia, 2017 at 1:53 pm

    5 gwiazdek
    Na więcej niż 5 gwiazdek zasługuje 🙂
    Do tej pory robiłam głównie kotlety z soczewicą, ale w tej formie też wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 stycznia, 2017 at 2:02 pm

      Dziękuję bardzo 🙂 Ja rownież bardzo go lubię i kotleciki też 🙂 Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  2. AnW napisał

    04 listopada, 2016 at 9:41 pm

    5 gwiazdek
    Inna ocena niż 5 nie wchodzi w grę 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 listopada, 2016 at 10:48 pm

      Super, dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  3. Przemek napisał

    05 grudnia, 2015 at 3:18 pm

    4 gwiazdki
    A co można wykorzystać alternatywnie, jeśli nie chcę używać suszonych grzybów?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 grudnia, 2015 at 5:08 pm

      Możesz pominąć suszone grzyby lub dodać zamiast nich kilka (6 dużych) pieczarek, które trzeba przesmażyć z cebulą. Można również dodać pół szklanki mielonych orzechów - rodzaj dowolny.

      Odpowiedz
  4. Jarek napisał

    12 października, 2014 at 10:34 pm

    5 gwiazdek
    I jak dobry? Przyznam, że nigdy do tej pory nie spotkałem się z daniem "pasztet z soczewicy" 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 października, 2014 at 9:31 pm

      Pasztet jest super, polecam!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.