Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bezy

Pavlova z mango

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 31 sie, 2017 · przez Anna · 12 komentarzy

Skocz do przepisu

Na początek muszę to napisać, Pavlova z mango jest obłędna!!! Osobiście nie jestem największą fanką bezy, ale przyznaję, ta jest wspaniała. Może dlatego, że zrobiłam ją niższą niż zwykle z dość wysokimi brzegami, coś na kształt gniazda. Wysokość bezy ilość kremu i dodatki to wszystko decyduje o smaku naszego tortu. Sama beza jest oczywiście słodka i to bardzo, żeby całość smakowała dobrze, należy odpowiednio zrównoważyć pozostałe składniki. Krem powinien być lekki z niewielką ilością cukru, wystarczy dodać do niego dosłownie dwie łyżki cukru. Większa jego ilość spowoduje, że krem będzie bardzo słodki, co w połączeniu ze słodką bezą da efekt mega słodkiego deseru.

pavlova z magno
Pavlova z magno
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🎂 Bezowe inspiracje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na bezę

  • 120 g białek = 4 białka ze średnich jaj
  • 1 szczypta soli
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki dodatkowe

  • 1 sztuka dojrzałego mango
  • 1 garść borówek amerykańskich opcjonalnie

Składniki na krem

  • 300 ml śmietany 30 % zimna
  • 3 łyżki cukru pudru ja dałam 2 łyżki
  • 250 g serka mascarpone

🔪 Instrukcje

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C.
  • Białka umieścić w dużej misce, dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka na średnich obrotach po chwili zwiększyć obroty na największe, ubijać do uzyskania sztywnej piany. Teraz można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Bezę należy ubijać do uzyskania białej błyszczącej masy, na koniec dodać łyżkę soku z cytryny i ubijać jeszcze przez 2 minuty. 
  • Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22 cm, papier położyć na blachę. Bezę wyłożyć na narysowany okrąg, łyżką uformować brzegi bezy w środku zrobić delikatne wgłębienie tworząc kształt gniazda.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 130 st C. po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 st C i dalej suszyć przez około 65 minut. Gotowa beza powinna mieć grubą chrupiącą skórkę.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Zimną śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. W innej misce umieścić serek mascarpone dodać 1-2 łyżki cukru pudru delikatnie zmiksować, do serka dodać ubitą śmietanę w dwóch porcjach, delikatnie zmiksować do połączenia się masy.  
  • Mango obrać pokroić na maleńkie kwadraty.
  • Na wierzch bezy wyłożyć krem na krem nałożyć mango i borówki lub maliny. Podawać od razu po nałożeniu kremu. 
pavlova z magno

Dziś do wykończenia tortu dodałam świeże dojrzałe mango pokrojone w małą kosteczkę oraz garść borówek amerykańskich. Zamiast zaproponowanych owoców można dodać na przykład świeże maliny. Pavlova z mango i kremem śmietanowym najlepiej smakuje oczywiście zaraz po przygotowaniu, bezy z kremem śmietanowym przechowane w lodówce niestety miękną :(. Jestem pewna,  że nie będzie konieczności przechowywania jej do dnia następnego, bo zniknie w mgnieniu oka!  Nie liczcie dziś kalorii, cieszcie się smakiem!

🎂 Bezowe inspiracje

  • weganska pavlova
    Wegańska Pavlova
  • pavlova z figami
    Pavlova z figami
  • bezy-weganskie
    Bezy wegańskie
  • beza z kremem cytrynowym
    Beza z kremem cytrynowym

📖 Przepis

pavlova z magno
Print Pin
5 z 3 głosów

Pavlova z mango

Pyszna chrupiąca beza z lekkim kremem śmietanowym i pysznym mango, to królewski deser!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 10
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na bezę

  • 120 g białek (= 4 białka ze średnich jaj)
  • 1 szczypta soli
  • 180 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki dodatkowe

  • 1 sztuka dojrzałego mango
  • 1 garść borówek amerykańskich (opcjonalnie)

Składniki na krem

  • 300 ml śmietany 30 % (zimna)
  • 3 łyżki cukru pudru (ja dałam 2 łyżki)
  • 250 g serka mascarpone
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st C.
  • Białka umieścić w dużej misce, dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka na średnich obrotach po chwili zwiększyć obroty na największe, ubijać do uzyskania sztywnej piany. Teraz można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce ciągle ubijając. Bezę należy ubijać do uzyskania białej błyszczącej masy, na koniec dodać łyżkę soku z cytryny i ubijać jeszcze przez 2 minuty. 
  • Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22 cm, papier położyć na blachę. Bezę wyłożyć na narysowany okrąg, łyżką uformować brzegi bezy w środku zrobić delikatne wgłębienie tworząc kształt gniazda.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika do 130 st C. po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 110 st C i dalej suszyć przez około 65 minut. Gotowa beza powinna mieć grubą chrupiącą skórkę.
  • Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim bezę do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Zimną śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. W innej misce umieścić serek mascarpone dodać 1-2 łyżki cukru pudru delikatnie zmiksować, do serka dodać ubitą śmietanę w dwóch porcjach, delikatnie zmiksować do połączenia się masy.  
  • Mango obrać pokroić na maleńkie kwadraty.
  • Na wierzch bezy wyłożyć krem na krem nałożyć mango i borówki lub maliny. Podawać od razu po nałożeniu kremu. 
  • Smacznego!

📋 Notatki

Upieczona beza powinna mieć dość grubą chrupiącą skórkę. Beza podczas pieczenia i studzenia może popękać, to normalne zjawisko 🙂 
  • pavlova z magno
  • pavlova z magno
pavlova z magno

Więcej Przepisy na bezy

  • Tort bezowy z kremem kawowym z truskawkami i borówkami
    Tort bezowy z kremem kawowym
  • tort bezowy z truskawkami
    Tort bezowy z truskawkami

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Katta napisał

    09 marca, 2019 at 11:56 pm

    Aniu, ten przepis na pewno wegański nie jest 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 marca, 2019 at 9:01 am

      To prawda, ten nie jestem wegański 😅 tutaj źle przypisał się tag. Dziękuję 😘

      Odpowiedz
  2. lila napisał

    06 września, 2017 at 1:37 pm

    idealna

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 września, 2017 at 2:00 pm

      Dziękuję! Smakuje tak jak wygląda 🙂

      Odpowiedz
  3. Kaja napisał

    04 września, 2017 at 4:43 pm

    jak to wygląda pieknie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2017 at 4:44 pm

      Dziękuję 🙂 zapraszam do spróbowania... my właśnie zajadamy się bezą z malinami 🙂

      Odpowiedz
  4. Agnieszka napisał

    04 września, 2017 at 11:59 am

    Piekarnik ma sie grzać góra- dół czy jakiś termoobieg?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2017 at 12:07 pm

      Moje bezy susze z opcją termoobiegu, ale każdy piekarnik piecze inaczej, jeśli włączysz termoobieg i po 20 minutach zauważysz, że beza zaczyna już zmieniać kolor, najlepiej obniżyć temperaturę o 10 st C i troszkę wydłużyć czas suszenia. Przygotowując bezę po raz pierwszy proszę obserwować ją i ewentualnie korygować temperaturę, beza nie lubi wysokiej temperatury bo zaraz zacznie się przypiekać z zewnątrz. Lepiej więc zmniejszyć ją, a wydłużyć czas suszenia. Trzymam kciuki, powodzenia.

      Odpowiedz
  5. Dorota z kobietytomy.pl napisał

    01 września, 2017 at 1:41 pm

    To ile białek z ilu jajek?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 września, 2017 at 4:04 pm

      Mogę odpowiedzieć mniej więcej, że z 4 jajek średniej wielkości, każdy rozmiar jajka ma mniej lub więcej białka w sobie, podaję więc ilość w gramach, żeby nie było wątpliwości. Oczywiście, jeśli będzie 15g więcej białka niż podane jest w przepisie to nic się nie stanie. Życzę udanego wypieku i smacznego 🙂

      Odpowiedz
  6. Karolina napisał

    31 sierpnia, 2017 at 2:33 pm

    Wstyd się przyznać, ale jeszcze nigdy nie robiłam Pavlovej. Twoja wygląda obłędnie!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2017 at 3:40 pm

      Dziękuję. Warto spróbować, jest pyszna 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.