Pierogi z borówkami są bardzo podobne w smaku do pierogów z jagodami z niewielką tylko różnicą. Pierogi z borówkami są o wiele słodsze w smaku i delikatniejsze od tych nadzianych jagodami z lasu. Nadzienie jest najprostsze, jakie może być, czyli borówki, cukier i odrobina cynamonu.
Pierogi te są jednymi z ulubionych pierogów przez moje dzieci. W związku z tym najchętniej pomagają mi przy ich robieniu, chyba łatwo się domyślić dlaczego. Te małe buzie wyjadają prosto z miseczki borówki z cukrem, a ja w związku z tym potrzebuję dwa razy więcej borówek niż podaję to w przepisie :). Plusem pierogów z borówkami poza smakiem, to czyste ręce. Borówka jest trwalszą jagodą i nie rozmiażdża się tak jak jagoda leśna:) Pierogi z borówkami podaję ze słodką śmietaną lub z masełkiem i przypieczoną tartą bułką, to naprawdę jest pyszny obiad, polecam!
📖 Przepis
Pierogi z borówkami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 1 małe jajko
- 1 szczypta soli
- 150 ml gorącej wody
Składniki na farsz
- ½ kg borówek amerykańskich
- 4 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Dodatkowo
- śmietana (cukier lub masło i tarta bułka)
🔪 Instrukcje
- Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba, jeśli taką macie wykorzystajcie ją do tego przepisu.
- Wszystkie składniki (według kolejności) wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania ciasta na makaron. Jeśli robicie to ręcznie, to; odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat tak, aby powstała górka, na środku robimy wgłębienie "krater", wbijamy do wgłębienia jajko i porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie, ale nieklejące, nie przesadzajcie z podsypywaniem dodatkowej mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde.
- Ciasto po wyrobieniu powinno odpocząć, około 15-20 minut przykryte wilgotną ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby się nie zaparzyło.
- Borówki umyć, przełożyć do miski dodać cukier i cynamon, wymieszać.
- Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na cienki placek, ja wałkuję ciasto robotem - grubość numer 3, oczywiście możecie rozwałkować ciasto klasycznym wałkiem. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wycinać kółka, ułożyć na środek łyżkę borówek, zlepić brzegi ciasta.
- Układać na posypanym mąką blacie, można przykryć je ściereczką, aby nie obsychały przed gotowaniem.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą i dodatkiem kilku łyżek oleju, nie będą się sklejać podczas gotowania. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, zmniejszamy ogień, delikatnie mieszam, aby nie przykleiły się do dna garnka.
- Pierogi gotujemy porcjami ok. 3 minut, pilnując, aby woda nie zaczęła zbyt mocno się gotować. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
- Proponuję podać pierogi ze śmietaną i cukrem lub z klarowanym masłem i przypieczoną tartą bułką.
- Smacznego!
kura441 napisał
Ile pierogów wychodzi mniej więcej Z tej ilości ciasta?
Anna napisał
Pierogów wystarczy dla pięcioosobowej rodziny 🙂
dusiowa napisał
z borówkami są świetne
GrowingUp napisał
Muszą być obłędne.
Anna napisał
O tak!!! są pyszne 🙂
Justyna Siewiera napisał
🙂 pycha,jak dla mnie nie potrzeba do szczęścia nic więcej...........,a borówki muszę przyznać...nigdy nie próbowałam takiej wersji!!!
Anna napisał
Spróbuj koniecznie! są lepsze niż z jagodami:)