Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pierogi

Pierogi z borówkami

Aktualizacja: 19 sie, 2020 · Opublikowany: 10 wrz, 2012 · przez Anna · 7 komentarzy

Skocz do przepisu

Pierogi z borówkami są bardzo podobne w smaku do pierogów z jagodami z niewielką tylko różnicą. Pierogi z borówkami są o wiele słodsze w smaku i delikatniejsze od tych nadzianych jagodami z lasu. Nadzienie jest najprostsze, jakie może być, czyli borówki, cukier i odrobina cynamonu.

pierogi z borówkami na talerzu podane ze śmietaną i ciemnym cukrem

Pierogi te są jednymi z ulubionych pierogów przez moje dzieci. W związku z tym najchętniej pomagają mi przy ich robieniu, chyba łatwo się domyślić dlaczego. Te małe buzie wyjadają prosto z miseczki borówki z cukrem, a ja w związku z tym potrzebuję dwa razy więcej borówek niż podaję to w przepisie :). Plusem pierogów z borówkami poza smakiem, to czyste ręce. Borówka jest trwalszą jagodą i nie rozmiażdża się tak jak jagoda leśna:) Pierogi z borówkami podaję ze słodką śmietaną lub z masełkiem i przypieczoną tartą bułką, to naprawdę jest pyszny obiad, polecam!

📖 Przepis

pierogi z borówkami
Print Pin
Bądź pierwszy!

Pierogi z borówkami

Domowe pierogi z borówkami i cynamonem, najlepsze.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 45 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 1 szczypta soli
  • 150 ml gorącej wody

Składniki na farsz

  • ½ kg borówek amerykańskich
  • 4 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo

  • śmietana (cukier lub masło i tarta bułka)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Przy wyrabianiu ciasta posiłkuję się maszyną do pieczenia chleba, jeśli taką macie wykorzystajcie ją do tego przepisu.
  • Wszystkie składniki (według kolejności) wkładam do maszyny i nastawiam program do wyrabiania ciasta na makaron. Jeśli robicie to ręcznie, to; odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat tak, aby powstała górka, na środku robimy wgłębienie "krater", wbijamy do wgłębienia jajko i porcjami dolewamy gorącą wodę, szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, miękkie, ale nieklejące, nie przesadzajcie z podsypywaniem dodatkowej mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde.
  • Ciasto po wyrobieniu powinno odpocząć, około 15-20 minut przykryte wilgotną ściereczką lub schowane w foliowym woreczku, lekko uchylonym, aby się nie zaparzyło.
  • Borówki umyć, przełożyć do miski dodać cukier i cynamon, wymieszać.
  • Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na cienki placek, ja wałkuję ciasto robotem - grubość numer 3, oczywiście możecie rozwałkować ciasto klasycznym wałkiem. Szklanką lub innym okrągłym naczyniem wycinać kółka, ułożyć na środek łyżkę borówek, zlepić brzegi ciasta.
  • Układać na posypanym mąką blacie, można przykryć je ściereczką, aby nie obsychały przed gotowaniem.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą i dodatkiem kilku łyżek oleju, nie będą się sklejać podczas gotowania. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę, zmniejszamy ogień, delikatnie mieszam, aby nie przykleiły się do dna garnka.
  • Pierogi gotujemy porcjami ok. 3 minut, pilnując, aby woda nie zaczęła zbyt mocno się gotować. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz.
  • Proponuję podać pierogi ze śmietaną i cukrem lub z klarowanym masłem i przypieczoną tartą bułką.
  • Smacznego!
ciasto na pierogi wałkowane przy pomocy maszynki
cała miska borówek amerykańskich

Więcej Przepisy na pierogi

  • pierogi z jagodami i malinami
    Pierogi z jagodami i malinami
  • pierogi z kurkami
    Pierogi z kurkami
  • pierogi z serem
    Pierogi z serem
  • pierogi ze szpinakiem II
    Pierogi ze szpinakiem II

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kura441 napisał

    29 maja, 2015 at 10:49 am

    Ile pierogów wychodzi mniej więcej Z tej ilości ciasta?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 czerwca, 2015 at 11:04 am

      Pierogów wystarczy dla pięcioosobowej rodziny 🙂

      Odpowiedz
  2. dusiowa napisał

    19 września, 2012 at 7:48 pm

    z borówkami są świetne

    Odpowiedz
  3. GrowingUp napisał

    11 września, 2012 at 7:43 pm

    Muszą być obłędne.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 września, 2012 at 10:11 pm

      O tak!!! są pyszne 🙂

      Odpowiedz
  4. Justyna Siewiera napisał

    10 września, 2012 at 1:17 pm

    🙂 pycha,jak dla mnie nie potrzeba do szczęścia nic więcej...........,a borówki muszę przyznać...nigdy nie próbowałam takiej wersji!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 września, 2012 at 1:48 pm

      Spróbuj koniecznie! są lepsze niż z jagodami:)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required