Praline semifreddo, to lody, które nigdy do końca nie zamarzają, natomiast praline, to blanszowane migdały przyrumienione na patelni i skąpane w karmelu. Po wystygnięciu praline kruszymy na drobne kawałki i dodajemy do masy lodowej. Lody są boskie, niesłychanie delikatne, puchowe, a ich smak, to rozkosz. Śmietankowo-karmelowy smak lodów przeplata się z kawałkami chrupiących karmelowych orzechów. Nabierasz łyżeczkę, później kolejną i, kolejną i tak aż do końca.
📖 Przepis
Praline semifreddo
Włoskie lody o smaku śmietankowo-karmelowym.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 150 g blanszowanych migdałów
- 100 g drobnego cukru (do praline)
- 50 g drobnego cukru (do ubijania żółtek)
- 600 ml gęstej śmietany (do ubijania 36 %)
- 2 duże jajka
- 2 łyżki likieru Amaretto lub brandy
🔪 Instrukcje
- Żeby zrobić praline (nie mylić z pralinkami), należy migdały uprażyć na suchej patelni, do momentu, kiedy nabiorą lekko karmelowego koloru.
- Do rondelka wsypać 100 g cukru wstawić na średni ogień, ciągle mieszając rozpuścić do bursztynowego koloru. Rondelek zdjąć z ognia i natychmiast dodać uprażone migdały.
- Blachę do pieczenia wcześniej wysmarować tłuszczem, wylać na nią pralinę, wyrównać i pozostawić od całkowitego wystygnięcia. Kiedy masa wystygnie, połamać ją i wrzucić do miksera, zmiksować na drobne kawałki, można zrobić to również ręcznie, rozgniatając pałką.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę. W innym naczyniu ubić śmietanę. Żółtka z połową cukru utrzeć na jasną masę.
- Do miski ze śmietaną dodać utarte żółtka, całość zmiksować, następnie dodać ubite białka delikatnie wymieszać, najlepiej dużą łyżką. Na koniec dodać likier i praline, wymieszać.
- Pojemniki o pojemności około 200 ml wyłożyć folią aluminiową tak, aby nadmiar wystawał poza brzegi naczynia.
- Masą wypełnić pojemniczki, wyrównać wierzch, a następnie przykryć szczelnie folią spożywczą.
- Wstawić do zamrażalnika na przynajmniej 12 godzin.
- By wyjąc lody z foremek należy zostawić je na 5 minut w temperaturze pokojowej, następnie wyjąć, chwytając za folię aluminiową, przełożyć na talerz "do góry nogami", zdjąć folię.
- Smacznego!
📋 Notatki
Gotową masę można wylać do płaskiego niezbyt wysokiego naczynia, wyłożonego folią aluminiową (ułatwi wyjmowanie). Praline semifreddo podajemy raczej pokrojone, nie używamy do tego łyżki do lodów, choć jeśli chcecie, to co tam, można podać w takiej formie jak Wam wygodnie. Smacznego!
Anita napisał
Jakie pyszne i pięknie podane:)
Anna napisał
Bardzo dziękuje:) Lody polecam są bajeczne:))) Pozdrowienia
amgdalena napisał
Oh! to jest czysta rozpusta dla podniebienia! Przepiękne, przepyszne, zwłaszcza jak ktoś tak kocha migdały jak ja ! Oczywiście na listę do zrobienia jeszcze w tym tygodniu !
Anna napisał
Tak, tak ... rozpusta:))) i to taka pyszna!!! Pozdrawiam