Zaczęło się w sklepie od, mamo kup nam precle on są takie pyszne, kup, kup... i kupiłam, ale były jakieś dziwne, smakowały proszkiem do pieczenia i czymś czego nie potrafię określić 🙁 Postanowiłam upiec w domu pachnące drożdżowe precelki posypane czarnuszką, sezamem, kminkiem i solą. Wyszły bardzo dobre, delikatne, miękkie w środku, po prostu pyszne! Jest z nimi trochę pracy, ale warto! Zjedliśmy je błyskawicznie, najlepsze oczywiście są zaraz po upieczeniu, super były jeszcze ciepłe. Bardzo dobrze smakują również opiekane w tosterze podane z musztardą i różnego rodzaju serami.
📖 Przepis
Precle drożdżowe
Rewelacyjne domowe precelki.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 620 g mąki pszennej
- 380 ml letniej wody
- 55 g masła (stopionego)
- 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
- 10 g soli
- 12 g cukru
Dodatkowo
- 4 łyżki sody oczyszczonej
- odrobina oleju do posmarowania miski
Do posypanie precli
- ulubione nasionka (sezam, mak, kminek, czarnuszka, sól...)
- 1 żółtko + 2 łyżki mleka
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, masło, sól, ciasto wyrobić za pomocą końcówki " hak", ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Dużą miskę wysmarować dokładnie olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypać mąką, ręcznie przerobić ciasto. Podzielić na 10 równych kawałków, z każdego kawałka utoczyć wałek o długości około 50 cm. Końce wałka skręcić razem, a następnie zawinąć je do środka, delikatnie przylepić do dolnej części precla.
- Uformowane precle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem sody oczyszczonej. Kiedy precle wyrosną delikatnie włożyć do gotującej się wody, gotować około 30 sekund z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem posmarować każdy precel, posypać ulubionymi dodatkami.
- Blachę z preclami wstawić do piekarnika, piec około 20 minut na złoty kolor.
- Wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Monika napisał
Zastanawiam się, czy to klejenie się ciasta wynika bardziej z mojego zbyt krótkiego wyrobienia, czy może to kwestia użytej mąki - miałam tylko szymanowską. Jaką mąkę użyłaś Aniu w tym przepisie?
Anna napisał
Użyłam mąki puszystej do ciast drożdżowych, nie wiem czy piekłaś już z tego przepisu czy z innego ale ciasto na precle jest dość klejące 🙂 oczywiście jak większość ciast na drożdżach potrzepuje odpowiedniego wyrobienia:) kiedy formujesz wałek do skręcenia precli delikatnie podsyp mąką:)
dopiero w tej chwili wpadł poprzedni Twój komentarza:) widzę, że z tego przepisu:) jedyne co mi właśnie sprawiało jakąś trudność to właśnie formowanie wałka i tutaj wielką rolę odgrywa ilość użytej mąki do podsypania:))))
Mam nadzieję, że smakowały, a forma... jest do dopracowania!
Monika napisał
Mnie dzieci już od dawna prosiły o precle - mają przepis w książce o Cecylce Knedelek, ale dopiero Twój przepis Aniu zachęcił mnie do wypróbowania. Ciasto wyszło trochę klejące a same precle mało foremne, ale... pierwsze koty za płoty 🙂 Dziękuję za przepis i inspirację!