Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Precle drożdżowe

Aktualizacja: 16 lip, 2020 · Opublikowany: 6 kwi, 2013 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Zaczęło się w sklepie od, mamo kup nam precle on są takie pyszne, kup, kup... i kupiłam, ale były jakieś dziwne, smakowały proszkiem do pieczenia i czymś czego nie potrafię określić 🙁 Postanowiłam upiec w domu pachnące drożdżowe precelki posypane czarnuszką, sezamem, kminkiem i solą. Wyszły bardzo dobre, delikatne, miękkie w środku, po prostu pyszne! Jest z nimi trochę pracy, ale warto! Zjedliśmy je błyskawicznie, najlepsze oczywiście są zaraz po upieczeniu, super były jeszcze ciepłe. Bardzo dobrze smakują również opiekane w tosterze podane z musztardą i różnego rodzaju serami.

Precle drozdzowe
Precle drożdżowe

📖 Przepis

Precle drozdzowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Precle drożdżowe

Rewelacyjne domowe precelki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 10
Przygotowanie 1 godzina godzina
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 620 g mąki pszennej
  • 380 ml letniej wody
  • 55 g masła (stopionego)
  • 7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych
  • 10 g soli
  • 12 g cukru

Dodatkowo

  • 4 łyżki sody oczyszczonej
  • odrobina oleju do posmarowania miski

Do posypanie precli

  • ulubione nasionka (sezam, mak, kminek, czarnuszka, sól...)
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, masło, sól, ciasto wyrobić za pomocą końcówki " hak", ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Dużą miskę wysmarować dokładnie olejem, przełożyć do niej wyrobione ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko posypać mąką, ręcznie przerobić ciasto. Podzielić na 10 równych kawałków, z każdego kawałka utoczyć wałek o długości około 50 cm. Końce wałka skręcić razem, a następnie zawinąć je do środka, delikatnie przylepić do dolnej części precla.
  • Uformowane precle układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem sody oczyszczonej. Kiedy precle wyrosną delikatnie włożyć do gotującej się wody, gotować około 30 sekund z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową, a następnie ułożyć na blaszce do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem posmarować każdy precel, posypać ulubionymi dodatkami.
  • Blachę z preclami wstawić do piekarnika, piec około 20 minut na złoty kolor.
  • Wystudzić na kratce.
  • Smacznego!
  • Precle drozdzowe
  • Precle drozdzowe
Precle drożdżowe
  • Precle drozdzowe
  • Precle drozdzowe
Precle drożdżowe

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    06 kwietnia, 2013 at 3:08 pm

    Zastanawiam się, czy to klejenie się ciasta wynika bardziej z mojego zbyt krótkiego wyrobienia, czy może to kwestia użytej mąki - miałam tylko szymanowską. Jaką mąkę użyłaś Aniu w tym przepisie?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 kwietnia, 2013 at 3:19 pm

      Użyłam mąki puszystej do ciast drożdżowych, nie wiem czy piekłaś już z tego przepisu czy z innego ale ciasto na precle jest dość klejące 🙂 oczywiście jak większość ciast na drożdżach potrzepuje odpowiedniego wyrobienia:) kiedy formujesz wałek do skręcenia precli delikatnie podsyp mąką:)
      dopiero w tej chwili wpadł poprzedni Twój komentarza:) widzę, że z tego przepisu:) jedyne co mi właśnie sprawiało jakąś trudność to właśnie formowanie wałka i tutaj wielką rolę odgrywa ilość użytej mąki do podsypania:))))
      Mam nadzieję, że smakowały, a forma... jest do dopracowania!

      Odpowiedz
  2. Monika napisał

    06 kwietnia, 2013 at 3:00 pm

    Mnie dzieci już od dawna prosiły o precle - mają przepis w książce o Cecylce Knedelek, ale dopiero Twój przepis Aniu zachęcił mnie do wypróbowania. Ciasto wyszło trochę klejące a same precle mało foremne, ale... pierwsze koty za płoty 🙂 Dziękuję za przepis i inspirację!

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.