Przepisy na gofry
Przepisy na gofry to miejsce, gdzie znajdziecie wiele inspiracji na desery i dania główne. Tak, tak dania główne! Gofry najczęściej kojarzone są z deserową wersją, ale przygotowałam dla Was również wersje obiadowe.
Gofry przygotowujemy w kilku wariantach i tak, są gofry z ciasta naleśnikowego na proszku do pieczenia, kruche i delikatne. Mamy również wersję ciasta na drożdżach oraz wersję bezglutenową. Oczywiście są też ukochane przez wielu gofry belgijskie z dodatkiem cukru perłowego dzięki, któremu są słodkie i bardzo chrupiące.
Gofry w wersji obiadowej przygotowałam z ciasta podobnego do ciasta naleśnikowego z dodatkiem na przykład łososia, jest to przepyszna egzotyczna wersja, koniecznie spróbujcie! Są również wariacje ziemniaczane lub cukiniowe.
Charakterystyczne dla gofrów jest to, że pieczone są w maszynkach zwanych gofrownicami i najczęściej mają kształt prostokątów z wytłaczanymi małymi kwadracikami. Mogą oczywiście to być inne kształty serduszka i kółka najistotniejsze jest to, żeby gofrownica miała odpowiednią moc, to zapewni nam wspaniały chrupiący przysmak!