• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Gofry » Gofry cynamonowe

Gofry cynamonowe

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 3 Sie, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Lato, gofry, morze, góry i jeziora to nierozłączna część wakacji! Przepis na gofry podstawowe już był, był również przepis na cudowne gofry belgijskie. Dziś przyszła pora na letnie gofry cynamonowe podane z wiśniową frużeliną. Gofry cynamonowe przepięknie pachną podczas pieczenia ich w domu unosi się obłędny zapach. Gofry są delikatne i chrupiące podane z dodatkiem świeżej frużeliny wiśniowej są po prostu obłędne, a z gałką lodów cynamonowych, to istne szaleństwo! Frużelinę można przygotować z dowolnych owoców, wystarczy zagotować owoce z dodatkiem cukru, a następnie zagęścić je odrobiną mąki ziemniaczanej. Najlepsze gofry, to gofry domowe!

gofry cynamonowe
Print Pin
5 from 1 vote

Gofry cynamonowe

Aromat i smak czy trzeba coś więcej?
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes
Autor Anna

🥘 Składniki

Skladniki na gofry

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 400 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 średnie jajka
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo na frużelinę

  • 200 g wiśni
  • 50 g cukru trzcinowego lub białego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 30 ml wody

🔪 Instrukcje

Przygotowanie frużeliny.

  • Wiśnie umyć, wydrylować, włożyć do garnka, całość zagotować wraz z cukrem. Po 5 minutach od zagotowania wiśni, dodać do nich wymieszaną mąkę z wodą, zagotować, zdjąć z ognia.*

Przygotowanie gofrów

  • Rozgrzać gofrownicę.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier proszek do pieczenia i sodę. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski ze składnikami sypkimi dodać żółtka, mleko i rozpuszczone masło, wymieszać na jednolitą gładką masę.
  • Na koniec dodać białka, delikatnie wymieszać z masą przy pomocy szpatułki.
  • Jeśli Wasza gofrownica wymaga posmarowania jej powierzchni tłuszczem, zróbcie to przy pomocy pędzla umoczonego w maśle lub oleju, następnie nalejcie porcję ciasta, zamknijcie gofrownicę i upieczcie gofry na złoty kolor.
  • Gotowe gofry układać na kratce, tak studzone będą chrupiące 🙂
  • Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, frużeliną, świeżymi owocami, lodami, bitą śmietaną lub z tym na co macie ochotę 🙂
  • Smacznego!

📋 Notatki

Gofrownica musi być bardzo dobrze rozgrzana! Kiedy gofry wystygną i delikatnie zmiękną można je odgrzać w tosterze lub piekarniku z opcją grill, będą chrupiące i smaczne tak, jak zaraz po upieczeniu!
Gofry cynamonowe są dużo ciemniejsze niż klasyczne, a to za sprawą cynamonu i cukru trzcinowego.
*Przygotowując frużelinę na zimę:
Do wyparzonych słoików nałożyć koniecznie gorącą frużelinę i natychmiast zakręcić zakrętki, słoiki ustawić na zakrętkach na 10 minut. Po tym czasie odwrócić słoiki, pozostawić do wystygnięcia. Słoiki przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Słoiki możecie również zapasteryzować. 
gofry cynamonowe
gofry cynamonowe
gofry cynamonowe
Poprzedni wpis « Chleb z ziarnami
Kolejny wpis Sok z porzeczek »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia