Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Pulpeciki z dynią - wegańskie

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 7 lut, 2017 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś będą pulpeciki z dynią - wegańskie! Szukałam pomysłu na obiad i to pomysłu takiego, który pogodziłby różne zachcianki. Starsze córki chciały pulpeciki sosem i chlebkiem naan, młodsza pulpeciki z makaronem natomiast ja i mąż mieliśmy ochotę na pulpeciki z sosem masala i makaronem z cukinii. Na szczęście udało się pogodzić wymagania wszystkich i każdy dostał, to co chciał, a bazą był te same pulpeciki! Przygotowane z kaszy jaglanej, puree z dyni i gotowanej ciecierzycy, najlepsza do pulpecików będzie dynia upieczona w piekarniku, bo chodzi nam o gęste puree, niestety nie sprawdzi się tutaj surowa zmiksowana dynia, ponieważ będzie zbyt płynna. Żeby usprawnić sobie pracę dynię i kaszę można przygotować dzień wcześniej, a wtedy przygotowanie ich zajmuje naprawdę tylko kilkanaście minut.

Pulpeciki przygotowane są bez tłuszczu, będą więc idealne dla wszystkich dbających o figurę ich wartość kaloryczna to 45 kcal! Pulpeciki są również bezglutenowe i bez dodatku nabiału! Po upieczeniu i wystudzeniu można przechowywać je kilka dni w lodówce, a w razie potrzeby odgrzać i podać z hummusem i sałatkami zawinięte w chlebek pita.

📖 Przepis

pulpeciki z dynia - weganskie
Print Pin
5 z 2 głosów

Pulpeciki z dynią - wegańskie

Dietetyczne pulpeciki bezglutenowe!
Autor Anna
Kuchnia Fusion
Rodzaj Obiady
Porcji 22
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Kalorie 45kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 280 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
  • 440 g puree z dynii
  • 150 g ciecierzycy (ugotowanej)
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki ryżowej (+ ewentualnie do obtoczenia pulpecików)
  • 30 g płatków jaglanych
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 3 łyżki bazylii, kolendry, mięty (siekane świeże listki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru (suszonego)
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki (suszonej słodkiej)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ugotowaną kaszę jaglaną umieścić w misce, dodać ciecierzycę, czosnek i puree z dyni, przy pomocy blendera ręcznego zmiksować
  • Do zmiksowanej masy dodać mąkę z ciecierzycy, ryżową, przyprawy, zioła i płatki jaglane całość wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki aby masa stężała. Masa na pulpeciki powinna być dość intensywnie doprawiona w razie potrzeby doprawić
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • Przy pomocy łyżki do lodów nałożyć kuleczki, kulki można obtoczyć w mące ryżowej ale nie jest to konieczne, pulpeciki układać na blaszce
  • Blachę z pulpecikami wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25 minut lub do przyrumienienia się kuleczek
  • Po upieczeniu podawać z makaronem i sosami lub sałatką
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pulpeciki po upieczeniu i wystudzeniu można zamknąć w plastikowym pojemniku i przechować w lodówce kilka dni. 

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Pulpeciki z dynią - wegańskie
Wielkość porcji
 
30 g
Ilość w porcji
Kalorie
45
% Daily Value*
Tłuszcze
 
0.6
g
1
%
Tłuszcze nasycone
 
0.1
g
1
%
Sód
 
82
mg
3
%
Węglowodany
 
7.2
g
2
%
Cukier
 
1.3
g
1
%
Białko
 
1.9
g
4
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
pulpeciki z dynia - weganskie
pulpeciki z dynia - weganskie
pulpeciki z dynia - weganskie

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.