Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Pulpety rybne

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 19 mar, 2015 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Pulpety rybne pełne smaku i aromatu w przepysznym sosie pomidorowym, to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Oczywiście danie możecie podać na kolację, ale co podoba mi się najbardziej w tym przepisie oczywiście poza smakiem? To jest to, że można przygotować je wcześniej, a tuż przed podaniem podgrzać. Do przygotowania pulpetów potrzebna będzie biała ryba może to być dorsz, halibut, mintaj lub okoń nilowy. Dla nadania pulpetom lekkości dodałam drobno siekaną cukinię, cebulę i sporą ilość zieleniny. Sos jest bardzo prosty, a jednocześnie wyszukany i bardzo smaczny, czerwone wino, kminek, skórka z cytryny i pomidory łączą smaki i tworzą wspaniałą harmonię smaków. Całość jest po prostu przepyszna! Dodatkiem do pulpetów może być ryż, kasza, bulgur czy też pyszna domowa chrupiąca bagieta. Smacznego!

📖 Przepis

pulpety rybne
Print Pin
5 z 2 głosów

Pulpety rybne

Wspaniałe pulpety.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Obiady
Porcji 25
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na pulpety

  • 600 g dorsza (ale może być to okoń nilowy, halibut lub mintaj bez skóry i ości)
  • 120 g cukinii pokrojonej w drobną kosteczkę
  • 80 g cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki łyżeczek soli
  • 2 średnie jajka
  • 1 ½ łyżki kuminu
  • 15 g natki pietruszki - drobno posiekanej
  • 10 g zielonej kolendry - drobno posiekanej
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 6 łyżek tartej bułki (może troszkę więcej)

Składniki na sos

  • 1 puszka pomidorów (400 ml)
  • 180 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 średnia cebula
  • ¼ łyżeczki chilli
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • oliwy z oliwek do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie sosu pomidorowego

  • W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę smażyć przez kilka minut, cebula powinna zmięknąć, ale uważajcie by się nie przypaliła, następnie dodać czosnek smażyć 30 sekund ciągle mieszając.
  • Do rondla wlać wino, pomidory dodać przyprawy, sos gotować na małym ogniu przez 10 minut, zdjąć z ognia na czas przygotowywania pulpetów.

Przygotowanie sosu

  • Rybę umieścić w blenderze rozdrobnić, można również rybę posiekać nożem na bardzo drobne kawałeczki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Wszystkie składniki i przyprawy dodać do ryby dokładnie wymieszać, tartą bułkę dodajcie na końcu, aby nie przesadzić z jej ilością, konsystencja masy powinna być na tyle zwarta, aby dało się z niej formować kuleczki.
  • Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe pulpeciki, które lekko spłaszczamy dłonią, gotowe układać na desce lub blacie.
  • Na patelni rozgrzać olej, smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
  • Usmażone pulpety włożyć do ciepłego sosu, dusić pod przykryciem przez 10 minut, po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na 10 minut pod przykryciem.
  • Podawać ciepłe z wybranymi dodatkami.
  • Smacznego!
pulpety rybne

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. JUSTYNA napisał

    24 marca, 2015 at 3:21 pm

    5 gwiazdek
    Jak najbardziej i dla mięsożerców,syta wersja obiadku,rybka inaczej, smacznie i całkiem szybkie przygotowanie...;)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 marca, 2015 at 11:00 pm

      Justynko bardzo polecam, danie jest świetne co ważne, dzieciom bardzo smakowało 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.