Pulpety rybne pełne smaku i aromatu w przepysznym sosie pomidorowym, to moja dzisiejsza propozycja na obiad. Oczywiście danie możecie podać na kolację, ale co podoba mi się najbardziej w tym przepisie oczywiście poza smakiem? To jest to, że można przygotować je wcześniej, a tuż przed podaniem podgrzać. Do przygotowania pulpetów potrzebna będzie biała ryba może to być dorsz, halibut, mintaj lub okoń nilowy. Dla nadania pulpetom lekkości dodałam drobno siekaną cukinię, cebulę i sporą ilość zieleniny. Sos jest bardzo prosty, a jednocześnie wyszukany i bardzo smaczny, czerwone wino, kminek, skórka z cytryny i pomidory łączą smaki i tworzą wspaniałą harmonię smaków. Całość jest po prostu przepyszna! Dodatkiem do pulpetów może być ryż, kasza, bulgur czy też pyszna domowa chrupiąca bagieta. Smacznego!
📖 Przepis
Pulpety rybne
🥘 Składniki
Składniki na pulpety
- 600 g dorsza (ale może być to okoń nilowy, halibut lub mintaj bez skóry i ości)
- 120 g cukinii pokrojonej w drobną kosteczkę
- 80 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżeczki łyżeczek soli
- 2 średnie jajka
- 1 ½ łyżki kuminu
- 15 g natki pietruszki - drobno posiekanej
- 10 g zielonej kolendry - drobno posiekanej
- skórka otarta z ½ cytryny
- 6 łyżek tartej bułki (może troszkę więcej)
Składniki na sos
- 1 puszka pomidorów (400 ml)
- 180 ml czerwonego wina
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 średnia cebula
- ¼ łyżeczki chilli
- 1 ząbki czosnku
- 1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- skórka otarta z ½ cytryny
- oliwy z oliwek do smażenia
🔪 Instrukcje
Przygotowanie sosu pomidorowego
- W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę smażyć przez kilka minut, cebula powinna zmięknąć, ale uważajcie by się nie przypaliła, następnie dodać czosnek smażyć 30 sekund ciągle mieszając.
- Do rondla wlać wino, pomidory dodać przyprawy, sos gotować na małym ogniu przez 10 minut, zdjąć z ognia na czas przygotowywania pulpetów.
Przygotowanie sosu
- Rybę umieścić w blenderze rozdrobnić, można również rybę posiekać nożem na bardzo drobne kawałeczki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
- Wszystkie składniki i przyprawy dodać do ryby dokładnie wymieszać, tartą bułkę dodajcie na końcu, aby nie przesadzić z jej ilością, konsystencja masy powinna być na tyle zwarta, aby dało się z niej formować kuleczki.
- Zwilżonymi dłońmi formować małe okrągłe pulpeciki, które lekko spłaszczamy dłonią, gotowe układać na desce lub blacie.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
- Usmażone pulpety włożyć do ciepłego sosu, dusić pod przykryciem przez 10 minut, po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na 10 minut pod przykryciem.
- Podawać ciepłe z wybranymi dodatkami.
- Smacznego!
JUSTYNA napisał
Jak najbardziej i dla mięsożerców,syta wersja obiadku,rybka inaczej, smacznie i całkiem szybkie przygotowanie...;)
Anna napisał
Justynko bardzo polecam, danie jest świetne co ważne, dzieciom bardzo smakowało 🙂