Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Dodatki

Purée z dyni

Aktualizacja: 2 sie, 2020 · Opublikowany: 11 paź, 2012 · przez Anna · 3 komentarze

Skocz do przepisu

Purée z dyni jest niezbędnym składnikiem do upieczenia ciasta dyniowego, przygotowania zupy, muffinek czy pysznego humusu. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy umyć dynię następnie przekroić na pół i wyjąć ziarenka najlepiej zrobić to przy pomocy dużej łyżki. Następnym krokiem jest obranie dyni ze skórki no, chyba że jest to taka dynia, której obierać nie trzeba. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy. Na koniec pozostaje tylko miksowanie jej na gładki mus i purée gotowe.

Gotowy mus możemy przełożyć do słoików i nadmiar przechować przez kilka dni w lodówce można też ją zamrozić. Mając taki zapas zrobienie zupy dyniowej zajmie nam tylko 10 minut. Purée możemy wykorzystać do muffinek, serników hummusu czy oponek serowych!

📖 Przepis

Purée z dyni
Print Pin
5 z 2 głosów

Purée z dyni

Baza do zup, past, ciast...
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 5 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Dynię umyć, obrać ze skórki i wydrążyć nasionka. Pokroić na 3 cm paski.
  • Dużą blachę wysmarować oliwą, pokrojoną dynię rozłożyć blaszce, przykryć folią aluminiową. Piec przez około 35 - 45 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Dynię przełożyć do miski malaksera i zmiksować na gładki krem. Przełożyć do plastikowych zamykanych naczyń (do żywności), przechowywać w lodówce do 3 dni.
  • Purée można również zamrozić, mrożonkę przechowujemy do 3 miesięcy.
  • Smacznego!
Kremowe puree z dyni w słoiku
Puree z dyni

Więcej Przepisy na dodatki

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • ogórki małosolne w miseczce na kwiecistym obrusie
    Ogórki małosolne
  • smażone kwiaty cukinii ułożone na patelni
    Smażone kwiaty cukinii
  • naan na maslance
    Naan na maślance

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. veggie napisał

    12 października, 2012 at 2:23 pm

    super sposób na przechowanie dyni, bo w końcu niedługo znów będzie po sezonie...

    Odpowiedz
  2. Kaś napisał

    11 października, 2012 at 12:09 am

    to się dziś zgrałyśmy z wpisem 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 października, 2012 at 10:27 am

      To chyba taka dyniowa pora:))))pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.