• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pączki i oponki » Oponki serowe z dynią

Oponki serowe z dynią

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 28 lis, 2017 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Klasyczne oponki serowe poznaliście już jakiś czas temu i nie ukrywam, że oponki te są hitem na blogu! Bardzo wiele osób pokochało je za smak i łatwość przygotowania. Dziś postanowiłam przygotować jeszcze jedną wersję oponek serowych tym razem z dodatkiem purée z dyni. Typowo jesienne z rozgrzewającym cynamonem i skórką z pomarańczy. Oponki wyszły wspaniałe w jesienno-zimowej wersji. Oponki serowe z dynią to szybki i dość łatwy deser tutaj nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta tak, jak w przypadku pączków z ciasta drożdżowego. Trzeba przyznać, że ciasto jest, tak samo puszyste i sprężyste jakby było przygotowane na bazie drożdży.

oponki serowe z dynia
Oponki serowe z dynią

Chcąc przygotować oponki serowe z dynią, należy wcześniej przygotować, purée z dyni. Najlepsza dynia na purée to mała niepozorna dynia Hokaido. Dyni nie trzeba obierać ze skórki, wystarczy pokroić na małe kawałki i upiec w piekarniku. Po upieczeniu i zmiksowaniu purée jest bardzo gęste i treściwe.

Dynia jest niewielkim dodatkiem do ciasta, ale daje piękny kolor, a w połączeniu z cynamonem wspaniały smak. Nie dodawajcie jej zbyt dużo, wystarczy tyle, ile jest w przepisie. Większa ilość purée może spowodować, że ciasto będzie zbyt ciężkie i płynne, a oponki nie będą już tak lekkie i puszyste. Koniecznie wypróbujcie, osobiście uwielbiam oponki nie tylko za ich smak, ale też za ich błyskawiczne wykonanie!

oponki serowe z dynia
Print Pin
4,50 z 4 głosów

Oponki serowe z dynią

Bardzo łatwe oponki serowe z dynią dodatkiem dużej ilości cynamonu, pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 4
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 310 g twarogu (mielonego)
  • 290 g mąki pszennej (+ do podsypania)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 16 g cukru waniliowego
  • 85 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu (ja dałam 2 łyżeczki)
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka octu (lub spirytusu)
  • 120 ml śmietany 18%
  • 70 g puree z dyni
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do dużej miski włożyć twaróg, żółtka, puree z dyni, skórkę z pomarańczy i śmietanę, całość  wymieszać do połączenia się składników, następnie dodać pozostałe składniki zagnieść ciasto, ciasto będzie dość luźne!
  • Do głębokiego rondla lub dużej głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać.
  • Blat posypać mąką ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm do 1 cm, następnie przy pomocy okrągłej foremki wykroić kółeczka w środku każdego wyciąć maleńkie kółeczko w ten sposób powstanie oponka. Oponki układać na lekko podsypanym mąką blacie.
  • Przed smażeniem oponek należy sprawdzić czy olej ma już odpowiednią temperaturę, najlepiej sprawdzić to przez wrzucenie kawałka ciasta na rozgrzany olej, jeśli ciasto od razu wypłynie, a olej wokół niego pojawią się bąbelki to znak, że olej jest już w odpowiedniej temperaturze.
  • Oponki wkładać delikatnie na gorący olej, po kilka sztuk, oponki rosną podczas pieczenia! Smażymy je z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe oponki wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru oleju.
  • Po delikatnym przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
oponki serowe z dynia
Oponki serowe z dynią
oponki serowe z dynia
Oponki serowe z dynią
« Chałka z cukrem perlistym
Kostka ajerkoniakowa »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Jolanta Starys napisał

    29 listopada, 2017 at 5:14 pm

    Uwielbiam, tylko kto mnie zmusi, żeby je zrobić ? Piękny kolor, smakowite 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 listopada, 2017 at 9:02 pm

      Dziękuję 🙂 Zachęcam do przełamania się, bo warte są odrobiny pracy ;), a pracy przy nich jest niewiele 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}