Ciasto drożdżowe jest takim wypiekiem, które możemy podać o każdej porze dnia. Na przykład na śniadanie z masłem i miodem na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy. Koniecznie spróbujcie opiekanych grubych kromek ciasta opiekanych w tosterze posmarowanych masłem i miodem albo pysznym domowym dżemem z pomarańczy. Oczywiście ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest, kiedy jest świeże, ale jeśli zostanie wam kilkudniowy kawałek, to wtedy wykorzystajcie takie resztki do opieczenia, będzie wam smakowało! Jeśli chodzi, o owoce jakich można użyć do ciasta, to mogą by to dowolne sezonowe owoce. Na przykład, truskawki, brzoskwinie, jabłka lub maliny ni i oczywiście rabarbar. Przyznam, że ja najbardziej lubię śliwki i dziś wykorzystałam ostatnie węgierki. Dla mnie ciasto drożdżowe z owocami musi być z dużą porcją chrupiącej kruszonki, więc jest i kruszonka o smaku cynamonowym.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
- 200 g mleka 3,2%
- 100 g masła
- 3 średnie jajka
- 3 żółtka
Dodatkowo
- 400 g śliwek lub innych owoców
Składnik na kruszonkę
- 60 g masła
- 90 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cynam
🔪 Instrukcje
- W misce umieścić wszystkie składnik na kruszonkę, zagnieść klejące się ciasto, wstawić na czas przygotowania ciasta do lodówki.
- Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać (temperatura około 26 st C) dodać do mleka świeże drożdże (w przypadku stosowania drożdży suchych należy dodać je do składników suchych), wymieszać do rozpuszczenia.
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, sól (oraz suche drożdże jeśli takich używacie zamiast świeżych), całość wymieszać.
- Do składników suchych dolać mleko z drożdżami, wbić jajka, dodać żółtka zacząć wyrabiać ciasto, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można zacząć dolewać przestudzone masło, masło dolewamy cienkim strumieniem jednocześnie wyrabiając ciasto przez 5-7 minut. Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości.
- Śliwki umyć i osuszyć, wypestkować, każdą śliwkę przekroić na 4 części.
- Przygotować formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je na całą powierzchnię formy, najlepiej zrobić to zwilżonymi dłońmi. Na wierzch ciasta ułożyć śliwki, całość posypać obficie kruszonką. Przykryć wierzch formy folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, wstawić wyrośnięte ciasto, piec przez 22-25 minut w opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
☁️ Puszyste ciasto
Przepis na puszyste ciasto drożdżowe z owocami jest prosty i to, co istotne ciasto drożdżowe wymaga minimalnej ilości składników. Ciasto trzeba dobrze wyrobić, aby było odpowiednio napowietrzone. Pracę przy wyrabianiu ułatwia robot kuchenny wyposażony w końcówkę typu hak, ale jeśli nie posiadacie go, to wystarczy para rąk! Ciasto drożdżowe powinno być wyrobione bardzo sumiennie, to zaowocuje wspaniałym puszystym wypiekiem. Zapraszam, częstujcie się, smacznego!
📖 Przepis
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 30 g świeżych drożdży (lub 14 g suchych)
- 200 g mleka 3,2%
- 100 g masła
- 3 średnie jajka
- 3 żółtka
Dodatkowo
- 400 g śliwek (lub innych owoców)
Składnik na kruszonkę
- 60 g masła
- 90 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
🔪 Instrukcje
- W misce umieścić wszystkie składnik na kruszonkę, zagnieść klejące się ciasto, wstawić na czas przygotowania ciasta do lodówki.
- Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać (temperatura około 26 st C) dodać do mleka świeże drożdże (w przypadku stosowania drożdży suchych należy dodać je do składników suchych), wymieszać do rozpuszczenia.
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, sól (oraz suche drożdże jeśli takich używacie zamiast świeżych), całość wymieszać.
- Do składników suchych dolać mleko z drożdżami, wbić jajka, dodać żółtka zacząć wyrabiać ciasto, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można zacząć dolewać przestudzone masło, masło dolewamy cienkim strumieniem jednocześnie wyrabiając ciasto przez 5-7 minut. Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości.
- Śliwki umyć i osuszyć, wypestkować, każdą śliwkę przekroić na 4 części.
- Przygotować formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je na całą powierzchnię formy, najlepiej zrobić to zwilżonymi dłońmi. Na wierzch ciasta ułożyć śliwki, całość posypać obficie kruszonką. Przykryć wierzch formy folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, wstawić wyrośnięte ciasto, piec przez 22-25 minut w opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Asia napisał
Wypróbowałam i naprawdę jest to najlepszy drożdżowy placek, jaki dotąd upiekłam( a było ich wiele) Pozdrawiam
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że Tobie też smakuje, no i że wyszedł taki jak należy 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Aleksandra napisał
Akurat dziś przyjeżdża do mnie wymarzona kuchenka, więc może uda mi się jeszcze dziś upiec to ciacho!
Anna napisał
O to wspaniale! Idealny ciasto do ochrzczenia piekarnika. Tylko uczulam, na sprawdzanie podczas pieczenia jak się ma ciasto, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.