Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Desery

Puszyste ciasto drożdżowe z owocami

Aktualizacja: 15 cze, 2020 · Opublikowany: 6 lis, 2018 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Ciasto drożdżowe jest takim wypiekiem, które możemy podać o każdej porze dnia. Na przykład na śniadanie z masłem i miodem na podwieczorek z filiżanką pysznej kawy. Koniecznie spróbujcie opiekanych grubych kromek ciasta opiekanych w tosterze posmarowanych masłem i miodem albo pysznym domowym dżemem z pomarańczy. Oczywiście ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest, kiedy jest świeże, ale jeśli zostanie wam kilkudniowy kawałek, to wtedy wykorzystajcie takie resztki do opieczenia, będzie wam smakowało! Jeśli chodzi, o owoce jakich można użyć do ciasta, to mogą by to dowolne sezonowe owoce. Na przykład, truskawki, brzoskwinie, jabłka lub maliny ni i oczywiście rabarbar. Przyznam, że ja najbardziej lubię śliwki i dziś wykorzystałam ostatnie węgierki. Dla mnie ciasto drożdżowe z owocami musi być z dużą porcją chrupiącej kruszonki, więc jest i kruszonka o smaku cynamonowym.

Puszyste ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, piękne i puszyste w blaszce do pieczenia na granatowym obrusie.
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • ☁️ Puszyste ciasto
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży lub 14 g suchych
  • 200 g mleka 3,2%
  • 100 g masła
  • 3 średnie jajka
  • 3 żółtka

Dodatkowo

  • 400 g śliwek lub innych owoców

Składnik na kruszonkę

  • 60 g masła
  • 90 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cynam

🔪 Instrukcje

  • W misce umieścić wszystkie składnik na kruszonkę, zagnieść klejące się ciasto, wstawić na  czas przygotowania ciasta do lodówki.
  • Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać (temperatura około 26 st C) dodać do mleka świeże drożdże (w przypadku stosowania drożdży suchych należy dodać je do składników suchych), wymieszać do rozpuszczenia.
  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, sól (oraz suche drożdże jeśli takich używacie zamiast świeżych), całość wymieszać.
  • Do składników suchych dolać mleko z drożdżami, wbić jajka, dodać żółtka zacząć wyrabiać ciasto, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można zacząć dolewać przestudzone masło, masło dolewamy cienkim strumieniem jednocześnie wyrabiając ciasto przez 5-7 minut. Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości.
  • Śliwki umyć i osuszyć, wypestkować, każdą śliwkę przekroić na 4 części.
  • Przygotować formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je na całą powierzchnię formy, najlepiej zrobić to zwilżonymi dłońmi. Na wierzch ciasta ułożyć śliwki, całość posypać obficie kruszonką. Przykryć wierzch formy folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, wstawić wyrośnięte ciasto, piec przez 22-25 minut w opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

☁️ Puszyste ciasto

Przepis na puszyste ciasto drożdżowe z owocami jest prosty i to, co istotne ciasto drożdżowe wymaga minimalnej ilości składników. Ciasto trzeba dobrze wyrobić, aby było odpowiednio napowietrzone. Pracę przy wyrabianiu ułatwia robot kuchenny wyposażony w końcówkę typu hak, ale jeśli nie posiadacie go, to wystarczy para rąk! Ciasto drożdżowe powinno być wyrobione bardzo sumiennie, to zaowocuje wspaniałym puszystym wypiekiem. Zapraszam, częstujcie się, smacznego!

📖 Przepis

Puszyste ciasto drozdzowe z owocami
Print Pin
5 z 1 głosu

Puszyste ciasto drożdżowe z owocami

Puszyste i bardzo delikatne ciasto ze śliwkami i chrupiącą kruszonką.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 16
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży (lub 14 g suchych)
  • 200 g mleka 3,2%
  • 100 g masła
  • 3 średnie jajka
  • 3 żółtka

Dodatkowo

  • 400 g śliwek (lub innych owoców)

Składnik na kruszonkę

  • 60 g masła
  • 90 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W misce umieścić wszystkie składnik na kruszonkę, zagnieść klejące się ciasto, wstawić na  czas przygotowania ciasta do lodówki.
  • Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko lekko podgrzać (temperatura około 26 st C) dodać do mleka świeże drożdże (w przypadku stosowania drożdży suchych należy dodać je do składników suchych), wymieszać do rozpuszczenia.
  • Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, sól (oraz suche drożdże jeśli takich używacie zamiast świeżych), całość wymieszać.
  • Do składników suchych dolać mleko z drożdżami, wbić jajka, dodać żółtka zacząć wyrabiać ciasto, kiedy ciasto zacznie łączyć się w jednolitą masę można zacząć dolewać przestudzone masło, masło dolewamy cienkim strumieniem jednocześnie wyrabiając ciasto przez 5-7 minut. Po wyrobieniu ciasta pozostawiamy w misce, którą przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około godzinę do podwojenia objętości.
  • Śliwki umyć i osuszyć, wypestkować, każdą śliwkę przekroić na 4 części.
  • Przygotować formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć wyrośnięte ciasto, rozciągnąć je na całą powierzchnię formy, najlepiej zrobić to zwilżonymi dłońmi. Na wierzch ciasta ułożyć śliwki, całość posypać obficie kruszonką. Przykryć wierzch formy folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C, wstawić wyrośnięte ciasto, piec przez 22-25 minut w opcją górnej i dolnej grzałki.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
Kawałki puszystego ciasta drożdżowego na talerzy w tle bukiet kolorowych astrów.
Puszyste ciasto drożdżowe z owocami

Więcej Przepisy na desery

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • gofry z bitą śmietaną i owocami w tle miseczki z owocami
    Gofry drożdżowe
  • crepes - nalesniki
    Francuskie naleśniki Crepes
  • gofry z jagodami
    Gofry z jagodami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Asia napisał

    21 sierpnia, 2019 at 8:59 am

    Wypróbowałam i naprawdę jest to najlepszy drożdżowy placek, jaki dotąd upiekłam( a było ich wiele) Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 sierpnia, 2019 at 9:30 am

      Bardzo się cieszę, że Tobie też smakuje, no i że wyszedł taki jak należy 🙂 Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  2. Aleksandra napisał

    13 listopada, 2018 at 12:56 pm

    Akurat dziś przyjeżdża do mnie wymarzona kuchenka, więc może uda mi się jeszcze dziś upiec to ciacho!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 listopada, 2018 at 5:18 pm

      O to wspaniale! Idealny ciasto do ochrzczenia piekarnika. Tylko uczulam, na sprawdzanie podczas pieczenia jak się ma ciasto, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.