Rogale, rogale... teraz o nich wszędzie głośno, a to z powodu 11 listopada, który zbliża się wielkimi krokami. W tym dniu świętujemy między innymi dzień św. Marcina. W zeszłym roku opublikowałam przepis na rogale, a w tym sezonie druga wersja tych pyszności. Odrobinkę zmieniłam procedurę przygotowania ciasta i kompozycję składników do farszu. Zachęcam do przygotowania ich własnoręcznie, domowe rogale są najlepsze i najświeższe i w ogóle palce lizać! No i cena! W cukierniach ceny są zabójcze, średnio, to jakieś 40 zł za kilogram, w domu o wiele, wiele mniej. Nadzienie możecie dowolnie zmodyfikować, choć podstawa powinna zostać, czyli biały mak i marcepan, a reszta? Tutaj pozostawiam Wam swobodę działania:) O powstaniu rogali przeczytacie więcej w poprzednim przepisie. Przepis jest dość czasochłonny, szczególnie kiedy przygotowujemy go po raz pierwszy, ale naprawdę warto. Zapraszam i życzę smacznego!
📖 Przepis
Rogale marcińskie w drugiej odsłonie
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 230 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 średnie żółtka
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
- 250 ml mleka
- 1 szczypta soli
Składniki na nadzienie
- 250 g białego maku
- 150 g drobno posiekanych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 175 g marcepanu w czekoladzie
- 100 g blanszowanych migdałów
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki dżemu z pomarańczy
- 1 łyżki ekstraktu wanilii
Dodatkow
- 2 ½ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- 1 ½ sztuki soku z cytryny
- 1 średnie jajko (+ 1 łyżka mleka)
- ½ szklanki orzeszków arachidowych
- 3 łyżki cukru trzcinowego
🔪 Instrukcje
Ciasto
- Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru, pozostawić na kilka minut, aby drożdże spieniły się. Następnie dodać jajko, rozbełtać.
- Przesiać mąkę, dodać sól i pozostały cukier, umieścić w misce miksera, dodać dwie łyżki miękkiego masła, żółtka i rozczyn, wyrobić na jednolite ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, przerobić ręcznie pozbywając się pęcherzyków powietrza, następnie rozwałkować ciasto na duży prostokąt, rozsmarować na mim połowę masła. Prostokąt złożyć na 3 części rozwałkować ponownie na dość cienki placek, posmarować pozostałą częścią masła, złożyć na 3 części, rozwałkować, złożyć na 2 części rozwałkować.
- Ciasto po raz ostatni złożyć na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na przynajmniej 3 godziny, ja pozostawiłam je na całą noc.
- Ciasto wyjąć z lodówki na 20 minut przed przygotowywaniem rogali.
Nadzienie
- Mak i orzechy włoskie wsypać do miski, zalać gorącą woda, odstawić na 20 minut, następnie odcedzić. pozostawić na sicie przez chwilę, aby dokładnie ociekły. W maszynce do mielenia zmielić mak razem z włoskimi orzechami i migdałami. Marcepan pokroić na drobne kawałki.
- Do zmielonej masy dodać cukier, pozostałe składniki, całość wymieszać i odstawić.
- Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 68 cm na 35 cm. Przeciąć ciasto na pół, wzdłuż długiego boku w ten sposób powstaną dwa pasy ciasta, następnie, każdy pasek pokroić na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt rozsmarować dużą porcję nadzienia.
- Trójkąt zwinąć, zaczynając od szerszego końca, uformować rogi ciasta zawijając je do środka, tworząc podkowę.
- Rogale układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy.
- Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut w ciepłym miejscu.
- Piekarnik rozgrzać do 180 st C.
- Przed wstawieniem do piekarnika, rogale posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piec około 15-20 minut na złoty kolor.
- Mleko, sok z cytryny i skórkę wymieszać z cukrem pudrem, lukier powinien być na tyle płynny, aby można było go rozprowadzić pędzlem na rogalach.
- Orzeszki arachidowe posiekać na drobne kawałki, rozgrzać patelnię wrzucić na nią orzeszki, uprażyć, kiedy nabiorą złotego koloru, dodać cukier, energicznie mieszać, cukier powinien pokryć orzeszki na koniec dodać 3 łyżki wody, szybko wymieszać, zestawić z ognia, orzeszki wyłożyć na pergamin i wystudzić.
- Po upieczeniu rogale przełożyć na kratkę jeszcze gorące pomalować lukrem i od razu posypać siekanymi migdałami lub karmelizowanymi orzechami.
- Smacznego!
Skomentuj