Dziś trochę o tym cudownym i chyba trochę niedocenianym u nas korzeniu jakim jest imbir. Wykożystamy go do przygotowania rozgrzewającego napoju. Imbir znamy głównie jako przyprawę, a mniej jako środek leczniczy. Korzeń imbiru ma właściwości lecznicze o których warto pamiętać i często po niego sięgać.
Skutecznie obniża cholesterol i ciśnienie krwi, świetnie działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, pomaga w odchudzaniu. Imbir wspaniale działa w przypadku wymiotów i choroby lokomocyjnej, jest odpowiedni dla dzieci, jaki i dla kobiet w ciąży. Dziś proponuję Wam sprawdzony napój imbirowy, który pomoże zapobiec chorobie lub ją złagodzić. Jesień to okres przeziębień warto mieć pod ręką korzeń imbiru, aby codziennie parzyć taki napój dla wzmocnienia organizmu. Napój z imbiru, cytryny i miodu pomoże zwalczyć wirusy, wzmocni odporność, rozgrzeje i złagodzi ból. Polecam szczególnie na przeziębienie.
📖 Przepis
Rozgrzewający napój imbirowy
🥘 Składniki
- 20 g świeżego korzenia imbiru
- 3 łyżki miodu
- 4 plasterki cytryny
🔪 Instrukcje
- Imbir obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki. Cytrynę umyć, pokroić na plastry.
- Zagotować wodę.
- Do dzbanka o pojemności około 0,5 litra, włożyć pokrojony imbir i 2 plasterki cytryny. Zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie, łyżeczka wycisnąć cytrynę, która była w dzbanku.
- Następnie dodać miód i pozostałą cytrynę, wymieszać. Pić ciepły. Na zdrowie!
Marek napisał
Wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć lecz czasami najlepsze domowe sposoby zawodzą 🙁
Anna napisał
To prawda, ale zawsze warto spróbować domowych sposobów zanim łykniemy chemię 😉
Kasia napisał
Bardzo przydatny wpis. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Sama zaś mikstura jest pyszna. 🙂
Anna napisał
Dziękuję 🙂 to prawda szczególnie o tej porze warto pamiętać o rozgrzewającym napoju 🙂
Pozytywne Rodzicielstwo - Lena napisał
Uwielbiam to połączenie. Pychota 🙂
Anna napisał
Jest wspaniały :))) i na ciepłą wersję tego napoju zaczyna się sezon:) Smacznego!
VOCALISTKA napisał
Jednakże cytryna traci swoje właściwości, gdy zalejemy ją wrzątkiem... Polecam dodanie cytryny po zaparzeniu imbiru 😉
Anna napisał
Tak, to prawda, że trochę traci witaminy C, ale zalana wrzątkiem, szczególnie chodzi tu o skórkę z cytryny, zyskuje fantastyczny aromat:) Dlatego też proponuje do parzenia włożyć 2 plasterki i 2 dodać już po przestudzeniu aby wzbogacić o napój o wit.C:) Pozdrawiam
olek napisał
Imbir tez traci właściwości powyżej 70C
karmel-itka napisał
wspaniałe właściwości rozgrzewające imbiru.. a dodatek cytryny i miodu aby podkreśla ten smak.
uwielbiam taki napój ;]
Anna napisał
Napój pyszny i zdrowy:)bardzo lubię delikatnie pikantny smak imbiru połączony ze słodyczą miodu, no i świeża pachnąca cytryna:))))
justyna napisał
pyszny napój!