• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Napoje i koktaile » Rozgrzewający napój imbirowy

Rozgrzewający napój imbirowy

Aktualizacja: 3 sie, 2020 · Opublikowany: 10 paź, 2012 · przez Anna · 13 komentarzy

Skocz do przepisu

Dziś trochę o tym cudownym i chyba trochę niedocenianym u nas korzeniu jakim jest imbir. Wykożystamy go do przygotowania rozgrzewającego napoju. Imbir znamy głównie jako przyprawę, a mniej jako środek leczniczy. Korzeń imbiru ma właściwości lecznicze o których warto pamiętać i często po niego sięgać.

Skutecznie obniża cholesterol i ciśnienie krwi, świetnie działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, pomaga w odchudzaniu. Imbir wspaniale działa w przypadku wymiotów i choroby lokomocyjnej, jest odpowiedni dla dzieci, jaki i dla kobiet w ciąży. Dziś proponuję Wam sprawdzony napój imbirowy, który pomoże zapobiec chorobie lub ją złagodzić. Jesień to okres przeziębień warto mieć pod ręką korzeń imbiru, aby codziennie parzyć taki napój dla wzmocnienia organizmu. Napój z imbiru, cytryny i miodu pomoże zwalczyć wirusy, wzmocni odporność, rozgrzeje i złagodzi ból. Polecam szczególnie na przeziębienie.

Print Pin
5 z 2 głosów

Rozgrzewający napój imbirowy

Domowy prosty napój idealny na wzomocnienie
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Napój
Przygotowanie 2 minutes
Gotowanie 10 minutes
Całkowity czas 12 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 20 g świeżego korzenia imbiru
  • 3 łyżki miodu
  • 4 plasterki cytryny
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Imbir obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki. Cytrynę umyć, pokroić na plastry.
  • Zagotować wodę.
  • Do dzbanka o pojemności około 0,5 litra, włożyć pokrojony imbir i 2 plasterki cytryny. Zalać wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie, łyżeczka wycisnąć cytrynę, która była w dzbanku.
  • Następnie dodać miód i pozostałą cytrynę, wymieszać. Pić ciepły. Na zdrowie!

📋 Notatki

Ilość miodu i cytryny oczywiście możecie dowolnie zwiększać lub zmniejszać:)
napój w butelce z cytryną i imbirem
« Chipsy
Purée z dyni »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marek napisał

    22 stycznia, 2016 at 2:56 pm

    Wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć lecz czasami najlepsze domowe sposoby zawodzą 🙁

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 stycznia, 2016 at 6:09 pm

      To prawda, ale zawsze warto spróbować domowych sposobów zanim łykniemy chemię 😉

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    07 grudnia, 2015 at 3:24 pm

    5 stars
    Bardzo przydatny wpis. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
    Sama zaś mikstura jest pyszna. 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 grudnia, 2015 at 8:53 pm

      Dziękuję 🙂 to prawda szczególnie o tej porze warto pamiętać o rozgrzewającym napoju 🙂

      Odpowiedz
  3. Pozytywne Rodzicielstwo - Lena napisał

    10 września, 2013 at 11:23 am

    Uwielbiam to połączenie. Pychota 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 września, 2013 at 11:27 am

      Jest wspaniały :))) i na ciepłą wersję tego napoju zaczyna się sezon:) Smacznego!

      Odpowiedz
  4. VOCALISTKA napisał

    11 października, 2012 at 4:57 pm

    Jednakże cytryna traci swoje właściwości, gdy zalejemy ją wrzątkiem... Polecam dodanie cytryny po zaparzeniu imbiru 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 października, 2012 at 5:09 pm

      Tak, to prawda, że trochę traci witaminy C, ale zalana wrzątkiem, szczególnie chodzi tu o skórkę z cytryny, zyskuje fantastyczny aromat:) Dlatego też proponuje do parzenia włożyć 2 plasterki i 2 dodać już po przestudzeniu aby wzbogacić o napój o wit.C:) Pozdrawiam

      Odpowiedz
    • olek napisał

      26 lutego, 2018 at 8:35 pm

      Imbir tez traci właściwości powyżej 70C

      Odpowiedz
  5. karmel-itka napisał

    10 października, 2012 at 9:38 pm

    wspaniałe właściwości rozgrzewające imbiru.. a dodatek cytryny i miodu aby podkreśla ten smak.
    uwielbiam taki napój ;]

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 października, 2012 at 9:52 pm

      Napój pyszny i zdrowy:)bardzo lubię delikatnie pikantny smak imbiru połączony ze słodyczą miodu, no i świeża pachnąca cytryna:))))

      Odpowiedz
  6. justyna napisał

    10 października, 2012 at 12:42 pm

    pyszny napój!

    Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}