• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Pierogi » Ruskie pierogi z majerankiem

Ruskie pierogi z majerankiem

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 26 cze, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ruskie pierogi z majerankiem. Kuchni kresowej mocno doprawione czosnkiem, aromatycznym majerankiem i odrobiną kminku. Pyszne i bardzo wyraziste w smaku sowicie doprawione solą i pieprzem. Pierogi smakują wspaniale, a  jeśli podacie je ze złocistą cebulką lub kwaśną śmietaną, to  będzie to uczta dla pierogożerców! Pierogi ruskie to jedne z najpopularniejszych pierogów w naszym kraju. Kochane są przez dorosłych i dzieci i nic dziwnego, ponieważ są rewelacyjne! Przepis nie jest trudny, ale niestety czasochłonny, przyda się pomoc przy klejeniu :). Proponuję ten wyśmienity farsz zawinąć w najlepsze ciasto pierogowe, sprawdzone, miękkie i elastyczne. Ciasto można wykorzystać do wszystkich typów nadzienia i tych wytrawnych i słodkich.

Print Pin
5 z 1 głosu

Ruskie pierogi z majerankiem

Pierogi ruskie do nich chyba nie trzeba zachęcać.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 40 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 1 hour
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 średnie jajko
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz

  • 550 g ugotowanych ziemniaków
  • 390 g twarogu
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 2 średnie cebule
  • 1 ½ łyżki suszonego majeranku (drobno roztartego)
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kminku

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • 2 cebule posiekane w kostkę
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składniki na ciasto pierogowe zagnieść i dokładnie wyrobić, powinno być bardzo miękkie i elastyczne, włożyć do miski i przykryć aby odpoczęło.
  • Ziemniaki wcześniej ugotowane i ostudzone, przetrzeć razem z twarogiem.
  • Cebule pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na złoty kolor, kiedy cebula jest już gotowa dodać przeciśnięty czosnek i majeranek, smażyć jeszcze przez 30 sekund, zdjąć z ognia przestudzić.
  • Do przetartych ziemniaków i twarogu dodać przesmażoną cebule, doprawić sola, kminkiem i świeżo mielonym pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
  • Ciasto rozwałkować dość cienko, szklanką lub foremką do pierogów wykroić kółka, na środek każdego nałożyć porcję farszu, zlepić. Zlepione pierogi układać na mocno oprószonym mąką blacie.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą i 5 łyżkami oleju, kiedy woda zacznie wrzeć porcjami wrzucać pierogi, pierogi gotujemy około 4 minut ( licząc czas od momentu wypłynięcie na wierzch ) na bardzo wolnym ogniu.
  • Wyjmujemy łyżka cedzakową.
  • Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, również na złoty kolor.
  • Pierogi podajemy polane tłuszczem z cebulką, można podać dodatkowo kwaśną śmietanę.
  • Smacznego!
Ruskie pierogi z majerankiem
Ruskie pierogi z majerankiem

« Sernik na zimno z truskawkami
Koktajl truskawkowy na mleczku kokosowym »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Marzena napisał

    26 czerwca, 2013 at 7:29 am

    Zaintrygował mnie farsz:-) Spróbuję następnym razem:-)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      26 czerwca, 2013 at 8:03 am

      Zachęcam jest naprawdę ciekawe połączenie:) Pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}