Chyba przyznacie mi rację, kiedy powiem, że sałatka jarzynowa jest naszą narodową potrawą, większość z nas doskonale ją zna! Skład sałatki może odrobinę różnić się w zależności od tego, z jakiego regionu pochodzi. W niektórych przepisach dodawany jest por w innych cebula, niektórzy dodają tylko majonez, a inni mieszają go ze śmietaną. Z dzieciństwa pamiętam, a były to czasy sięgające stanu wojennego, że była wersja "ekstra" tej sałatki. Była z dodatkiem kiełbasy lub grzybów w occie! Przyznaję, że nie cierpiałam tej "ekstra" wersji, najlepsza jest ta najprostsza składająca się w 100% z warzyw. Przepis potraktujcie orientacyjnie, osobiście nigdy nie odmierzam składników na tę sałatkę, zawsze daję "na oko" ilość warzyw można dowolnie modyfikować.
Absolutnie najważniejszą sprawą jest to, żeby nie rozgotować warzyw, powinny zostać jędrne! Dziś znajdzie się sporo osób, które powiedzą, że sałatka jest staromodna i nie na czasie, ale co tam ważne, że jest smaczna! Kto nie próbował, niech spróbuje, a kto zapomniał, jak smakuje, niech koniecznie przypomni sobie jej smak i przygotuje na Wielkanoc lub ot tak, po prostu. Sałatkę w mniejszej ilości można przygotować z warzyw z rosołu, zazwyczaj warzywa takie lądują w koszu, a to wielki błąd! Wykorzystujmy tak zwane "resztki" do przygotowania pysznego i pełnowartościowego jedzenia. Włoszczyzna z rosołu nie musi lądować w koszu! Zróbcie z nich sałatkę jarzynową, wystarczy dogotować jajka, a ziemniaki wziąć z drugiego dania i już mamy przygotowaną pyszną kolację! Smacznego!
📖 Przepis
Sałatka jarzynowa
🥘 Składniki
- 2 duże marchewki
- 4 średnie ziemniaki
- 1 średnia pietruszka
- 1/ 2 średniego selera korzeniowego
- ½ średniej wielkości cebuli
- 3 sztuki ogórki kiszone
- 1 małe jabłko
- 4 duże jajka
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz
- ½ puszki groszku konserwowego
- ½ puszki kukurydzy z puszki
🔪 Instrukcje
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler wyszorować, włożyć do garnka wypełnić go wodą, gotować warzywa aż będą jędrne, ale pilnujcie, żeby się nie rozgotowały. Odcedzone warzywa można przelać zimną wodą i ponownie odcedzić, odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
- Wszystkie ugotowane warzywa obrać ze skórki. Jajka, jabłko, cebulę i obrane warzywa pokroić w małą kostkę, umieścić w dużej misce, dodać groszek i/ lub kukurydzę, dodać kilka łyżek majonezu, łyżkę musztardy lub do smaku, sól i pieprz, całość wymieszać, odstawić na kilka minut, aby smaki przegryzły się po chwili ponownie wymieszać i spróbować w razie potrzeby doprawić.
- Majonezu należy dać tyle, żeby sałatka nie była "sucha".
- Sałatkę przełożyć do zamykanej miski/pojemnika i wstawić do lodówki, aby się schłodziła.
- Smacznego!
Comments
No Comments