Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sałatki i surówki

Sałatka jarzynowa

Aktualizacja: 19 sty, 2019 · Opublikowany: 18 mar, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Chyba przyznacie mi rację, kiedy powiem, że sałatka jarzynowa jest naszą narodową potrawą, większość z nas doskonale ją zna! Skład sałatki może odrobinę różnić się w zależności od tego, z jakiego regionu pochodzi. W niektórych przepisach dodawany jest por w innych cebula, niektórzy dodają tylko majonez, a inni mieszają go ze śmietaną. Z dzieciństwa pamiętam, a były to czasy sięgające stanu wojennego, że była wersja "ekstra" tej sałatki. Była z dodatkiem kiełbasy lub grzybów w occie! Przyznaję, że nie cierpiałam tej "ekstra" wersji, najlepsza jest ta najprostsza składająca się w 100% z warzyw. Przepis potraktujcie orientacyjnie, osobiście nigdy nie odmierzam składników na tę sałatkę, zawsze daję "na oko" ilość warzyw można dowolnie modyfikować.

Absolutnie najważniejszą sprawą jest to, żeby nie rozgotować warzyw, powinny zostać jędrne! Dziś znajdzie się sporo osób, które powiedzą, że sałatka jest staromodna i nie na czasie, ale co tam ważne, że jest smaczna! Kto nie próbował, niech spróbuje, a kto zapomniał, jak smakuje, niech koniecznie przypomni sobie jej smak i przygotuje na Wielkanoc lub ot tak, po prostu. Sałatkę w mniejszej ilości można przygotować z warzyw z rosołu, zazwyczaj warzywa takie lądują w koszu, a to wielki błąd! Wykorzystujmy tak zwane "resztki" do przygotowania pysznego i pełnowartościowego jedzenia. Włoszczyzna z rosołu nie musi lądować w koszu!  Zróbcie z nich sałatkę jarzynową, wystarczy dogotować jajka, a ziemniaki wziąć z drugiego dania i już mamy przygotowaną pyszną kolację! Smacznego!

📖 Przepis

salatka jarzynowa
Print Pin
5 z 1 głosu

Sałatka jarzynowa

Klasyczna Polska sałatka, troszkę zapomniana, ale warta uwagi!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Sałatki
Porcji 8
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 duże marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/ 2 średniego selera korzeniowego
  • ½ średniej wielkości cebuli
  • 3 sztuki ogórki kiszone
  • 1 małe jabłko
  • 4 duże jajka
  • majonez
  • musztarda
  • sól
  • pieprz
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • ½ puszki kukurydzy z puszki
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler wyszorować, włożyć do garnka wypełnić go wodą, gotować warzywa aż będą jędrne, ale pilnujcie, żeby się nie rozgotowały. Odcedzone warzywa można przelać zimną wodą i ponownie odcedzić, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać.
  • Wszystkie ugotowane warzywa obrać ze skórki. Jajka, jabłko, cebulę i obrane warzywa pokroić w małą kostkę, umieścić w dużej misce, dodać groszek i/ lub kukurydzę, dodać kilka łyżek majonezu, łyżkę musztardy lub do smaku, sól i pieprz, całość wymieszać, odstawić na kilka minut, aby smaki przegryzły się po chwili ponownie wymieszać i spróbować w razie potrzeby doprawić.
  • Majonezu należy dać tyle, żeby sałatka nie była "sucha".
  • Sałatkę przełożyć do zamykanej miski/pojemnika i wstawić do lodówki, aby się schłodziła.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Warzywa gotujemy krótko, powinny być jędrne! Wystarczy im kilkanaście minut od chwili zagotowania się wody, oczywiście warzywa na sałatkę zawsze gotujemy nieobrane, dopiero po ugotowaniu obieramy ze skórki!
salatka jarzynowa
salatka jarzynowa

Więcej Przepisy na sałatki i surówki

  • salatka z bobem
    Sałatka z bobem
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • salatka z ciecierzyca
    Sałatka z ciecierzycą
  • salatka ze szpinakiem
    Sałatka ze szpinakiem

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.