Sałatka z melonem i kozim serem, prosta i pyszna delikatna sałatka na lunch lub śniadanie. Do sałatki dodałam karmelizowane włoskie orzechy, sałatka dzięki nim nabrała wyjątkowego, wyszukanego smaku. Podana z rukolą smakuje najlepiej, ale można użyć do jej przygotowania różnego rodzaju zieleniny, świetne będą młode liście buraków, jarmuż i różnego rodzaju sałata. Całość koniecznie musi być doprawiona gęstym aromatycznym octem balsamicznym z dodatkiem dobrej oliwy. Sałatka przygotowana ze świeżych składników jest zawsze bardzo dobrym rozwiązaniem na zaspokojenie pierwszego dużego głodu. Smacznego!
📖 Przepis
Sałatka z melonem i kozim serem
Zdrowa, niskokaloryczna sałatka, a do tego bardzo pyszna.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- ½ dużego melona
- 150 g sera koziego (typu rolada miękka)
- ½ szklanki orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 opakowanie rukoli (młode listki buraczków lub dowolna mieszanka sałat)
- 2 średnie ogórki ze skórką (opcjonalnie)
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- odrobina oliwy z oliwek o smaku orzechów włoskich
🔪 Instrukcje
- Melona umyć i obrać, pokroić na łódeczki, a następnie na 1 cm paseczki. Rukolę, sałatę umyć, pozostawić na sicie aby ociekły.
- Patelnię rozgrzać, wsypać orzechy włoskie, prażyć ciągle podrzucając, aby się nie przypaliły, po 3 - 4 minutach dodać cukier trzcinowy, dalej prażyć ciągle mieszając z cukru powinien utworzyć się karmel ( można dodać łyżkę wody ) orzechy powinny ładnie pokryć się złocistym karmelem, gotowe orzechy wyłożyć na talerz, wystudzić.
- Do dużej miski włożyć rukolę ( sałatę ) następnie pokrojony melon i ewentualnie ogórki. Ser kozi pokruszyć na małe kawałki na koniec dodać orzechy.
- Całość polać oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem.
- Smacznego!
📋 Notatki
Oliwę o smaku i aromacie orzechów włoskich można przygotować w domu. Do butelki z oliwą należy wrzucić wcześniej delikatnie uprażone orzechy. Butelkę zamknąć i zapomnieć o niej na minimum miesiąc, im damy jej więcej czasu tym oliwa nabierze bardziej intensywnego aromatu.
ach! napisał
Hej Aniu, właśnie spałaszowałam porcję powyższej sałatki! Pychotka! Świetny przepis! Muszę się jeszcze tylko podszkolić w prażeniu orzechów i w robieniu karmelu, bo chyba nie do końca wyszedł mi tak jak trzeba 🙂 Pozdrawiam, A.
Anna napisał
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało:))) co do karmelu, to zapraszam do mnie, zrobimy go razem:)))
amgdalena napisał
To jest po prostu tak elegancka sałatka, że zaniemówilam ! Moje must have na stole ! Składniki brzmią przepysznie, wypróbuję jeszcze w tym tygodniu, ale już czuję, że to połączenie jest pycha.
Anna napisał
Dziękuję:) to prawda, jest niesamowicie elegancka i pyszna!!! Najlepsze potrawy wychodzą przypadkowo, czasami tak jak w tym przypadku z ograniczonej ilości składników w lodówce:))) Pozdrawiam
Emma napisał
świetne połączenie!
Anna napisał
Polecam, pyszności:)))