Dobrze jest mieć pod ręką coś, z czego można przygotować małe co nieco może to być pyszna kanapka lub na przykład sałatka z bobem. Bób najsmaczniejszy jest oczywiście świeży, ale i mrożony bardzo dobrze sprawdzi się do tego przepisu. Zaletą mrożonego bobu jest to, że jest dostępny przez cały rok. Można sięgnąć po niego w dowolnej chwili i przygotować coś pysznego i pożywnego. Dzisiejsza sałatka może być podana jako samodzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Ważnym składnikiem sałatki jest podpieczona papryka, wystarczy paprykę zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku po chwili obrać ze skórki, paprykę można przygotować wcześniej na przykład przy okazji pieczenia ciasta. Po obraniu papryki ze skórki trzeba ją pokroić i zalać oliwą z solą oraz odrobiną octu, a następnie zamknąć w pojemniku, tak przygotowaną można przechować przez kilka dni w lodówce. W dowolnej chwili możecie sięgnąć po składniki, wymieszać je ze sobą i pyszne jedzenie gotowe, zapraszam!
📖 Przepis
Sałatka z bobem
🥘 Składniki
- 200 g bobu (świeży lub mrożony)
- 1 duża papryka czerwona
- 1 garść migdałów
- 100 g sera feta
- sól (do smaku)
- pieprz (do smau)
- 3 łyżki dobrej oliwy
- 3 łyżki octu winnego (soku z cytryny)
- 1 łyżka siekanego szczypiorku (lub natki pietruszki)
🔪 Instrukcje
- Paprykę zawinąć w folię aluminiową, włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 st C, piec przez około 15-20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilkanaście minut, a następnie zdjąć skórkę, pokroić ją w kilkucentymetrowe paski. Paprykę można również opalić nad palnikiem, skórka powinna zrobić się czarna, następnie zawinąć ją w folię aluminiową i pozostawić na około 15 minut po tym czasie skórka łatwo zejdzie.
- Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Jeśli bób jest duży i ma dość twardą skórkę można go obrać, młody bób może pozostać ze skórką. Migdały uprażyć na suchej patelni, przestudzić i delikatnie posiekać, wystarczy na pół.
- Do miski włożyć bób, paprykę, migdały, drobno posiekany szczypiorek lub natkę całość polać oliwą i octem doprawić solą i pieprzem, wymieszać na końcu dodać rozdrobniony ser feta. Sałatkę możemy podać ze świeżym pieczywem.
- Smacznego!
Patka napisał
najlepsza