Salsa to nic innego jak sos ze zmiksowanych, lub drobno pokrojonych warzyw lub owoców. Ta dzisiejsza, to wersja łagodnej pomidorowej salsy dobrej dla każdego i do wszystkiego. Salsa jest świetnym dodatkiem do nachosów różnego rodzaju tortilli, ryb, czy na przykład jajecznicy. Jest cudownie świeża przygotowana z dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak kminek, czosnek, cytryna i bardzo duża ilość świeżej zielonej kolendry. Wiosną i latem to nie zastąpiony dodatek do grillowanych potraw. Smacznego!
Salsa pomidorowa - łagodna
Wspaniały dodatek do nachosów lub dań obiadowych.
Porcje 4
🥘 Składniki
- 500 g pomidorów krojonych mogą być z puszki
- 1 mała cebula
- 1 garść kolendry świeżej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- skórka otarta z ¼ cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
🔪 Instrukcje
- Pomidory, jeśli świeże, umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na drobną kostkę. Jeśli pomidory są bardzo soczyste to trzeba umieścić je na chwilę na sicie, aby ociekły. Jeśli pomidory są z puszki, to po prostu przełożyć do miski. Cebulę pokroić bardzo drobno, dodać cukier, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny, kminek i posiekaną kolendrę. Wymieszać i gotowe. Salsę warto przygotować przynajmniej godzinę przed podaniem, aby przeszła smakami.
- Smacznego!
Skomentuj