Śledź po kaszubsku na święta powinien być i to domowej roboty! Przepis jest prosty, więc grzechem byłoby niezrobienie ich własnoręcznie, a naprawdę warto, bo są wyjątkowe. W sklepie oczywiście można dostać smaczne śledzie, ale zróbcie je choć raz sami, a zobaczycie różnicę. Domowe są przede wszystkim świeżutkie, aromatyczne, a w smaku dokładnie takie, jakie mają być! To Wy przyprawiacie swoje potrawy, więc muszą być najlepsze 🙂 Przepisów na śledzie po kaszubsku jest wiele i różnią się od siebie odrobinę dodatkami, choć baza pozostaje ta sama. Bazą jest olej, cebula i przecier pomidorowy dodatki, jakie można znaleźć w przepisach to suszone śliwki i rodzynki. Dziś przygotowałam najprostsze śledzie po kaszubsku, bo bez dodatku suszonych śliwek i rodzynek, ale jeśli je lubicie, możecie oczywiście je dodać. Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach macerowania się w lodówce pod pomidorową pierzynką. Sos do śledzi z dzisiejszego przepisu można wykorzystać jako dodatek do smażonej ryby, należy tylko zmniejszyć ilość oleju do minimum. Smacznego!
📖 Przepis
Śledź po kaszubsku
🥘 Składniki
- 500 g filetów śledziowych
- 2 średnie cebule
- 400 ml pomidorów z puszki (zmiksowane)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml oleju rzepakowego
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren czarnego pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki suszonego majeranku
- sól (do smaku)
- chilii - suszone może być w płatkach
- 3 łyżki cukru trzcinowego
🔪 Instrukcje
- Śledzie zamoczyć w zimnej wodzie, czas moczenia zależy od tego jak bardzo są słone filety, należy sprawdzać co jakiś czas stopień ich odsolenia - zmieńcie wodę 2-3 razy.
- Cebulę przekroić na pół, a następnie w piórka. Pomidory z puszki zmiksować.
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać cebulę, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, kiedy cebula zrobi się szklista dodać do niej cukier, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz majeranek, kiedy cukier zacznie się karmelizować dodać przecier pomidorowy i zmiksowane pomidory. Całość smażyć przez 5 kilka minut mieszają od czasu do czasu, na koniec dodać resztę oleju.
- Doprawić przyprawami, zdjąć z ognia, całkowicie wystudzić. Filety śledziowe dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki.
- Śledzie układać warstwami w słoiku lub zamykanym naczyniu przekładając przygotowanym sosem, zamknąć naczynie ze śledziami. Śledzie przechowywać w lodówce przez 2-3 dni przed podaniem, powinny przejść smakami.
- Smacznego!
Comments
No Comments