Śledzik jest dobry na każdą okazję! Przed nami Sylwester i to jest bardzo dobra okazja, żeby wypróbować śledzie w pomidorach z dodatkiem rodzynek i cebuli. Poza wspomnianymi rodzynkami i sosem pomidorowym będzie potrzebny świeży imbir, który dodaje fajnego pikantnego smaku. Sos przygotowałam w nucie słodko kwaśnej z odrobinką pikanterii. Jestem przekonana, że śledzie w takim sosie będą wam smakowały, ale oczywiście możecie doprawić go według własnego smaku. Możecie również zmienić ilość zaproponowanych przypraw. Sos do śledzi robi się bardzo łatwo i szybko dziś przygotowane śledzie będą mogły być podane następnego dnia. Doba wystarczy, aby śledzie dobrze przeszły smakami. Śledzik z pewnością zagości w naszym sylwestrowym menu. Smacznego i miłej zabawy!
📖 Przepis
Śledzie w pomidorach
🥘 Składniki
- 250 g filetów śledziowych
- 60 ml oleju roślinnego
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki rodzynek
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki świeżego imbiru (pokrojonego w drobniutką kosteczkę lub użyć suszonego imbiru albo pominąć go)
🔪 Instrukcje
- Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku, długość moczenia zależy od tego, jak bardzo słone są śledzie, może to trwać 30 minut lub nawet kilka godzin. Próbujcie co jakiś czas śledzie czy są już dobre, powinny pozostać lekko słone. Jeśli rodzynki są twarde, namoczcie je w ciepłej wodzie.
- Cebulę pokroić w cienkie piórka, które następnie dusimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem liścia laurowego, imbiru i ziela angielskiego przez około 3 minuty.
- Do zeszklonej cebuli dodać koncentrat pomidorowy, rodzynki, ocet, cukier oraz przyprawy - do smaku, całość smażyć przez chwilkę, zdjąć z ognia i przestudzić. Jeśli koncentrat jest bardzo gęsty można do sosu dolać odrobinę wody.
- Śledzie wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałeczki około 2-3 cm lub jeśli lubicie to większe.
- Pokrojone śledzie włożyć do sosu, wymieszać. Przełożyć do czystego słoika lub zamykanego pojemnika, naczynie umieścić w lodówce na około 24 godziny.
- Smacznego!
Comments
No Comments