Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Ślimaczki makowe drożdżowe

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 30 lis, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Ślimaczki makowe drożdżowe z nadzieniem z białego maku, nadzieniem zbliżonym do tego, którym wypełnia się rogale marcińskie. Można więc z powodzeniem zamiast rogali na święto św. Marcina upiec właśnie takie ślimaczki. Ślimaczki makowe to również propozycja na święta Bożego Narodzenia, bo jak święta to musi być coś z makiem, bakaliami, cynamonem i ciastem drożdżowym! Przepis jest bardzo prosty, ciasto pięknie rośnie i bardzo dobrze się z nim pracuje. Elastyczne ciasto idealnie nadaje się na tego typu bułeczki lub drożdżowe zawijańce. Nadzienie przygotowałam na bazie białego maku, ale można użyć maku ciemnego, wtedy nadzienie będzie miało bardziej wyrazisty makowy smak. Fantastyczne puszyste drożdżówki na drugie śniadanie lub podwieczorek, polecam gorąco!

📖 Przepis

slimaczki-makowe-drozdzowe
Print Pin
5 z 3 głosów

Ślimaczki makowe

Makowiec w formie ślimaczków to super szybki sposób na przygotowanie pysznego deseru.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 450 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 180 ml mleka (letnie)
  • 2 średnie jajka
  • 60 g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
  • 15 g świeżych drożdży (lub 7 g *suchych)

Składniki na nadzienie makowe

  • 160 g białego maku
  • 50 g rodzynek (namoczonych w 20 ml rumu)
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki miodu
  • 30 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru purdru
  • 60 g marcepanu (może być również marcepanowy batonik w czekoladzie)
  • 1 białko
  • 6 sztuk ciasteczek amaretti (lub biszkopty)
  • 1 żółtko (+ łyżka mleka do posmarowania wierzchu bułek)

Składniki na lukier

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek cukru pudru (lub tyle ile "wciągnie" sok z cytryny)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie nadzienia makowego

  • Biały mak delikatnie mielimy w młynku do kawy i zalewamy gotującą wodą, odstawiamy na 20 minut. Można zalać cały mak, a następnie zmielić w maszynce do mięsa. Rodzynki namoczyć w rumie.
  • Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, a następnie rozdrobnić, masę marcepanową pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Białko ubić z trzema łyżkami cukru pudru.
  • Mak odcedzić na gęstym sicie, pozostawić go na kilka minut, aby dokładnie ociekł, następnie przełożyć do miski, dodać namoczone rodzynki, orzechy, marcepan, skórkę pomarańczową, miód, pokruszone ciastka i pozostały cukier, wymieszać na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać, odstawić.

Przygotowanie drożdżówek

  • Do miski miksera przesiać mąkę, dodać sól i cukier, wymieszać.
  • Drożdże (świeże) wymieszać z letnim mlekiem i łyżką mąki, odstawić na 5-10 minut do wyrośnięcia.
  • Rozczyn drożdżowy dodać do składników suchych, wbić jajka i zacząć wyrabiane ciasta przy pomocy końcówki typu "hak" lub ręcznie. Kiedy ciasto zacznie łączyć się można zacząć powoli dolewać rozpuszczone masło, wyrabiać ciasto przez 4-5 minut na średnich obrotach lub do chwili, kiedy zacznie odchodzić od ręki lub od ścianek miski.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyłożyć ciasto na blat lekko podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm. Na przygotowany placek rozsmarować nadzienie makowe, zwinąć placek w rulon (zaczynając od szerszego boku) pokroić na 10 lub 12 równych kawałków.
  • Przygotowane bułeczki przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drożdżówki układać zachowując odległość między bułkami - będą jeszcze rosły 🙂
  • Bułeczki przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Przed wstawieniem do piekarnika pomalować wierzch drożdżówek roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
  • Drożdżówki pieczemy przez około 18-20 minut.
  • Po upieczeniu (gorące) malujemy lukrem i przekładamy na kratkę, aby ostygły.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Jeśli używacie drożdży suchych/instant to dodajcie je do składników suchych.
slimaczki-makowe-drozdzowe

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Komentarze

    5 from 3 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ichlerne napisał

    30 listopada, 2016 at 4:19 pm

    5 gwiazdek
    No proszę i już mam pierwszy przepis na święta 😛 Fajnie to wygląda, podobne u mnie w piekarni sprzedają tylko, że drogo :/ Tak więc przepis się przyda 😀 Trochę oszczędności 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 listopada, 2016 at 8:04 pm

      Fantastycznie, czyli deser już jest teraz tylko zupa, pierogi, śledzik i kilka innych frykasów i święta gotowe 🙂
      Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.