• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Chutney ze śliwek

Chutney ze śliwek

Aktualizacja: 29 Lis, 2018 · Opublikowany: 21 Paź, 2015 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Chutney ze śliwek to pewnego rodzaju wytrawne słodko-kwaśne powidła o korzennym smaku z wyraźną nutą smażonej cebuli, imbiru i pieprzu cayenne. Chutney polecam do wszelkiego rodzaju pasztetów, serów, a szczególnie tych pleśniowych, wytrawnych kanapek natomiast dla mięsożerców do pieczonych mięs. Chutney ze śliwek szczególnie polecam jako dodatek do dań wigilijnych, będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania można przygotować go w tak zwanym międzyczasie na przykład, kiedy w piekarniku piecze się pyszny pasztet jaglany. Gotowy chutney można przygotować do długiego przechowywania, należy po przełożeniu do wyparzonych słoików pasteryzować gotowy produkt, chutney nie sfermentuje i w takiej formie zawsze będzie pod ręką. Niepasteryzowany przechowujemy w lodówce.

chutney ze sliwek
Print Pin
5 from 2 votes

Chutney ze śliwek

Fantastyczny dodatek do pasztetów, mięs pieczonych i serów.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 30 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Porcje 1
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 500 g śliwek węgierek
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 2 łyżki czerwonego octu-balsamico
  • 3 łyżki cukru trzcinowego ilość zależy do słodkości śliwek
  • 1 łyżka tartego imbiru można zastąpić imbirem w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 szczypta cynamonu
  • 4 sztuki goździków
  • czarny pieprz do smaku
  • pieprz cayenne do smaku
  • sól do smaku
  • masło około 1 kopiasta łyżka lub olej roślinny do smażenia cebuli

🔪 Instrukcje

  • Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na połówki lub ćwiartki jeśli będą duże. Cebule pokroić w piórka.
  • Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę, powinna zmięknąć, następnie dodać śliwki, imbir i goździki, smażyć przez około 30 minut lub dłużej, na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Doprawić do smaku przyprawami i octem. Chutney powinien mieć konsystencję gęstych powideł.
  • Zdjąć z ognia, przełożyć do czystego słoika, po całkowitym wystygnięciu przechowywać w lodówce.
  • Smacznego!
chutney ze sliwek
chutney ze sliwek
Poprzedni wpis « Krem z dyni
Kolejny wpis Chleb z garnka »

Reader Interactions

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena przepisu




Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia