Sezon grzybowy rozpoczęty i będzie to chyba bardzo dobry rok dla grzybiarzy. W tej chwili jest ich całe mnóstwo kurki, podgrzybki, prawdziwki, rydze i wiele, wiele innych. Trzeba ich tylko poszukać, a co najważniejsze chcąc zbierać grzyby, trzeba się na nich znać! Zbierajcie tylko te, które grzyby, które znacie!
Dziś z koszyka grzybowego idą na stół kurki, przygotujemy z nich sos z dodatkiem bardzo aromatycznej szałwii. Szałwia powinna być świeża, niestety suszona nie będzie miała takiego samego aromatu. Warto postarać się o garść świeżych liści, bez problemu dostaniecie ją w sklepie i możecie hodować ją na parapecie. Sos kurkowy z szałwią jest bardzo pyszny, już same kurki dają niesamowity aromat, a z odrobiną świeżej szałwii to już eksplozja smaku! Jeśli lubicie szałwię, polecam Wam inny przepis z jej użyciem, fenomenalne tortellini z dynią. Sos kurkowy wybornie smakuje podany z ziemniakami w mundurkach lub z plackami ziemniaczanymi. Jestem pewna, że posmakuje wam, smacznego!
📖 Przepis
Sos kurkowy z szałwią
🥘 Składniki
- 400 g świeżych oczyszczonych kurek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 120 ml kwaśnej śmietany
- 100 g serka mascarpone
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 duża garść świeżych liści szałwii
- sól (do smaku)
- świeżo mielony pieprz (do smaku)
Dodatkowo
- kilka ziemniaków
🔪 Instrukcje
- Ziemniaki wyszorować, włożyć do garnka zalać wodą, dodać odrobinę soli, gotować przez kilkanaście minut. Ziemniaki powinny być "prawie ugotowane", czyli jędrne, wtedy należy je odcedzić, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym, które wkładany do nagrzanego piekarnika do 180 st C, ziemniaki pieczemy przez kilka minut tak, aby zrobiły się rumiane ( opcja grill będzie idealna) Można zrobić to również na patelni przypiekając ziemniaki z każdej strony.
- Grzyby obrać i umyć, osuszyć większe grzyby pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
- Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać cebulę chwilkę ją podsmażyć, następnie dodać grzyby, które należy smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Grzyby puszczą podczas duszenia wodę, więc należy dusić je tak długo, aby większość wody odparowała, w między czasie dodajemy posiekaną szałwię, kiedy sok z grzybów będzie już zredukowany, wtedy dodać czosnek i chwilkę smażyć.
- Zmniejszyć ogień, dodać mascarpone i śmietanę, smażyć przez 2 minuty, doprawić do smaku.
- Grillowane ziemniaki ułożyć na talerzu, naciąć je na krzyż, nie przecinajcie ich do spodu wystarczy, że natniecie do połowy głębokości ziemniaka, rozchylić na boki nacięte części, a w środek nałożyć sos kurkowy.
- Smacznego!
Piotr z CV Szablony Team napisał
Początkiem września byłem na grzybach, ale niestety zbyt wiele ich jeszcze nie było. Wybieram się w przyszłym tygodniu, także zobaczymy jak będzie. Odnośnie sosu to koniecznie muszę spróbować, bo uwielbiam kurki i mam w sumie łatwy do nich dostęp 🙂 Czy do sosu można użyć innych leśnych grzybów?
Anna napisał
Sos jest świetny również z podgrzybkami - taki robiłam :), ale myślę, że będzie pyszny z każdych grzybów leśnych, miłego grzybobrania 🙂
Przemysław z digitalfotovideo.pl napisał
Smakowite! Dobrze, że grzybki rosną to zrobi się ze świeżych 😉
Anna napisał
Idzie weekend, więc najpierw na grzyby, a później do gotowania 🙂
Krzych napisał
Ja dla zdrowotności dodałbym słoninki, zamiast mascarpone 😉
Anna napisał
O Matko! Krzych, dla zdrowotności słoninka?! dla smaku to jeszcze jestem w stanie przyjąć 😉
marcela napisał
Mniam! Jestem już po śniadaniu ale głodnieję od razu kiedy tu wchodzę...
Anna napisał
Zapraszam nie tylko na śniadanie 🙂 pozdrawiam