• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Sosy, dipy i pasty » Sos kurkowy z szałwią

Sos kurkowy z szałwią

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 31 sie, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Sezon grzybowy rozpoczęty i będzie to chyba bardzo dobry rok dla grzybiarzy. W tej chwili jest ich całe mnóstwo kurki, podgrzybki, prawdziwki, rydze i wiele, wiele innych. Trzeba ich tylko poszukać, a co najważniejsze chcąc zbierać grzyby, trzeba się na nich znać!  Zbierajcie tylko te, które grzyby, które znacie!

Dziś z koszyka grzybowego idą na stół kurki, przygotujemy z nich sos z dodatkiem bardzo aromatycznej szałwii. Szałwia powinna być świeża, niestety suszona nie będzie miała takiego samego aromatu. Warto postarać się o garść świeżych liści, bez problemu dostaniecie ją w sklepie i możecie hodować ją na parapecie. Sos kurkowy z szałwią jest bardzo pyszny, już same kurki dają niesamowity aromat, a z odrobiną świeżej szałwii to już eksplozja smaku! Jeśli lubicie szałwię, polecam Wam inny przepis z jej użyciem, fenomenalne tortellini z dynią. Sos kurkowy wybornie smakuje podany z ziemniakami w mundurkach lub z plackami ziemniaczanymi. Jestem pewna, że posmakuje wam, smacznego!

sos kurkowy z szalwia
Print Pin
5 z 2 głosów

Sos kurkowy z szałwią

Fantastyczny sos kurkowy z dodatkiem szałwii.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 18 minutes
Całkowity czas 28 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g świeżych oczyszczonych kurek
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 ml kwaśnej śmietany
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża garść świeżych liści szałwii
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony pieprz (do smaku)

Dodatkowo

  • kilka ziemniaków
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki wyszorować, włożyć do garnka zalać wodą, dodać odrobinę soli, gotować przez kilkanaście minut. Ziemniaki powinny być "prawie ugotowane", czyli jędrne, wtedy należy je odcedzić, a następnie umieścić w naczyniu żaroodpornym, które wkładany do nagrzanego piekarnika do 180 st C, ziemniaki pieczemy przez kilka minut tak, aby zrobiły się rumiane ( opcja grill będzie idealna) Można zrobić to również na patelni przypiekając ziemniaki z każdej strony.
  • Grzyby obrać i umyć, osuszyć większe grzyby pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać cebulę chwilkę ją podsmażyć, następnie dodać grzyby, które należy smażyć przez kilka minut ciągle mieszając. Grzyby puszczą podczas duszenia wodę, więc należy dusić je tak długo, aby większość wody odparowała, w między czasie dodajemy posiekaną szałwię, kiedy sok z grzybów będzie już zredukowany, wtedy dodać czosnek i chwilkę smażyć.
  • Zmniejszyć ogień, dodać mascarpone i śmietanę, smażyć przez 2 minuty, doprawić do smaku.
  • Grillowane ziemniaki ułożyć na talerzu, naciąć je na krzyż, nie przecinajcie ich do spodu wystarczy, że natniecie do połowy głębokości ziemniaka, rozchylić na boki nacięte części, a w środek nałożyć sos kurkowy.
  • Smacznego!
sos kurkowy z szalwia
sos kurkowy z szalwia
« Łosoś orientalny
Domowa vegeta »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Piotr z CV Szablony Team napisał

    16 września, 2014 at 12:55 pm

    Początkiem września byłem na grzybach, ale niestety zbyt wiele ich jeszcze nie było. Wybieram się w przyszłym tygodniu, także zobaczymy jak będzie. Odnośnie sosu to koniecznie muszę spróbować, bo uwielbiam kurki i mam w sumie łatwy do nich dostęp 🙂 Czy do sosu można użyć innych leśnych grzybów?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 września, 2014 at 10:41 pm

      Sos jest świetny również z podgrzybkami - taki robiłam :), ale myślę, że będzie pyszny z każdych grzybów leśnych, miłego grzybobrania 🙂

      Odpowiedz
  2. Przemysław z digitalfotovideo.pl napisał

    04 września, 2014 at 9:05 am

    Smakowite! Dobrze, że grzybki rosną to zrobi się ze świeżych 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 września, 2014 at 8:59 pm

      Idzie weekend, więc najpierw na grzyby, a później do gotowania 🙂

      Odpowiedz
  3. Krzych napisał

    31 sierpnia, 2014 at 2:12 pm

    Ja dla zdrowotności dodałbym słoninki, zamiast mascarpone 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2014 at 8:38 pm

      O Matko! Krzych, dla zdrowotności słoninka?! dla smaku to jeszcze jestem w stanie przyjąć 😉

      Odpowiedz
  4. marcela napisał

    31 sierpnia, 2014 at 9:56 am

    Mniam! Jestem już po śniadaniu ale głodnieję od razu kiedy tu wchodzę...

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      31 sierpnia, 2014 at 1:58 pm

      Zapraszam nie tylko na śniadanie 🙂 pozdrawiam

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}