Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Makarony

Tagliatelle z zielonych szparagów

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 18 cze, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Dziś danie dla tych, którzy lubią kuchnię bezglutenową, bezmięsną i wszystkich lubiących zdrowe i przede wszystkim smaczne jedzenie. Jakiś czas temu zaproponowałam Wam danie z nietypowego "makaronu", a był to makaron przygotowany z cukinii. Dziś wykorzystamy do przygotowania "makaronu" zielone szparagi. Zapewne szparagi przyrządzacie w sezonie wiosennym, ale czy w takiej formie? Tagliatelle w łatwy sposób przygotujecie przy pomocy obieraczki do warzyw. Do dania będzie potrzebne kilka krewetek, świeże pesto bazyliowo-dyniowe i odrobina szpinaku. Tagliatelle to propozycja na lekki obiad lub kolację podane z sałatką z pomidorów koktajlowych to naprawdę pożywne danie.

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Tagliatelle z zielonych szparagów

Fantastyczne lekkie danie.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Obiady
Porcji 4
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Całkowity czas 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • papryczka chilli - czerwona
  • 20 sztuk krewetek
  • sok z cytryny

Składniki na pesto

  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 20 g świeżej bazylii
  • 50 g nasion dyni
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 40 g typu parmezan
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Przygotować miskę z zimną wodą. Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić szparagi na cienkie tasiemki, pokrojone szparagi umieścić w misce z wodą.
  • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, pestki powinny delikatnie zrumienić się i napęcznieć, przełożyć na talerz i wystudzić. Przestudzone pestki dyni przełożyć do malaksera, oddać oliwę, jeden ząbek czosnku, starty ser, liście bazylii, zmiksować doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby dolać odrobinę więcej oliwy.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, szparagi gotować 1 minutę, odcedzić i przelać lodowatą wodą, pozostawić na sicie.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku smażyć przez 30 sekund i natychmiast dodać krewetki, sól oraz pieprz, krewetki smażyć do chwili, kiedy całe zrobią się różowe.
  • Do krewetek dodać wcześniej umyty i posiekany szpinak, smażyć na średnim ogniu dosłownie chwilkę, czyli do chwili, kiedy zmieni on kolor na jaskrawozielony, dodać ¾ przygotowanego pesto, wymieszać, dodać tagliatelle ze szparagów, delikatnie wymieszać w razie potrzeby dodać więcej pesto.
  • Papryczkę chilli drobno posiekać, posypać całą potrawę.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Jeśli nie wykorzystacie całego pesto, można zamknąć je w słoiczku i przechować w lodówce, a w razie potrzeby użyć do przygotowania szybkiego spaghetti. Niewykorzystane pesto przełożyć do małego słoiczka, a na wierzch wlać odrobinę oliwy tak, aby całe pesto było przykryte olejem, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Tagliatelle z zielonych szparagow
Tagliatelle z zielonych szparagow

Więcej Przepisy na makarony

  • makaron z groszkiem
    Makaron z groszkiem
  • makaron z dynia
    Makaron z dynią
  • makaron szparagi i pesto
    Makaron szparagi i pesto
  • pesto bazyliowe
    Pesto bazyliowe

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.