Dziś danie dla tych, którzy lubią kuchnię bezglutenową, bezmięsną i wszystkich lubiących zdrowe i przede wszystkim smaczne jedzenie. Jakiś czas temu zaproponowałam Wam danie z nietypowego "makaronu", a był to makaron przygotowany z cukinii. Dziś wykorzystamy do przygotowania "makaronu" zielone szparagi. Zapewne szparagi przyrządzacie w sezonie wiosennym, ale czy w takiej formie? Tagliatelle w łatwy sposób przygotujecie przy pomocy obieraczki do warzyw. Do dania będzie potrzebne kilka krewetek, świeże pesto bazyliowo-dyniowe i odrobina szpinaku. Tagliatelle to propozycja na lekki obiad lub kolację podane z sałatką z pomidorów koktajlowych to naprawdę pożywne danie.
📖 Przepis
Tagliatelle z zielonych szparagów
Fantastyczne lekkie danie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- papryczka chilli - czerwona
- 20 sztuk krewetek
- sok z cytryny
Składniki na pesto
- 100 ml oliwy z oliwek
- 20 g świeżej bazylii
- 50 g nasion dyni
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 40 g typu parmezan
🔪 Instrukcje
- Przygotować miskę z zimną wodą. Szparagi umyć, odłamać twarde końce. Przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić szparagi na cienkie tasiemki, pokrojone szparagi umieścić w misce z wodą.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, pestki powinny delikatnie zrumienić się i napęcznieć, przełożyć na talerz i wystudzić. Przestudzone pestki dyni przełożyć do malaksera, oddać oliwę, jeden ząbek czosnku, starty ser, liście bazylii, zmiksować doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby dolać odrobinę więcej oliwy.
- W dużym garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, szparagi gotować 1 minutę, odcedzić i przelać lodowatą wodą, pozostawić na sicie.
- Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać przeciśnięty ząbek czosnku smażyć przez 30 sekund i natychmiast dodać krewetki, sól oraz pieprz, krewetki smażyć do chwili, kiedy całe zrobią się różowe.
- Do krewetek dodać wcześniej umyty i posiekany szpinak, smażyć na średnim ogniu dosłownie chwilkę, czyli do chwili, kiedy zmieni on kolor na jaskrawozielony, dodać ¾ przygotowanego pesto, wymieszać, dodać tagliatelle ze szparagów, delikatnie wymieszać w razie potrzeby dodać więcej pesto.
- Papryczkę chilli drobno posiekać, posypać całą potrawę.
- Smacznego!
📋 Notatki
Jeśli nie wykorzystacie całego pesto, można zamknąć je w słoiczku i przechować w lodówce, a w razie potrzeby użyć do przygotowania szybkiego spaghetti. Niewykorzystane pesto przełożyć do małego słoiczka, a na wierzch wlać odrobinę oliwy tak, aby całe pesto było przykryte olejem, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Comments
No Comments