Tarta, na niesamowicie delikatnym spodzie bezglutenowym z pysznym owocowym kremem na mleczku kokosowym. Znów zdrowa wersja deseru, zamiast śmietany użyłam właśnie mleczka kokosowego. Natomiast zamiast cukru ksylitol, a ciasto przygotowałam z mieszanki mąk bezglutenowych. Do zrobienia kremu wykorzystałam egzotyczne owoce z puszki, ale możecie użyć świeżych i takich owoców na jakie macie ochotę w danej chwili. Muszę przyznać, że tarta wyszła wyborna! Naprawdę trudno oprzeć się kolejnej porcji:) Przed podaniem porcji ciasta, należy posypać wierzch tarty cukrem i przypalić palnikiem, utworzy się na powierzchni kremu bajecznie chrupiąca "skórka". Skórka dokładnie taka jak robi się na klasycznym creme brulee. Tartę można podać z gałką lodów waniliowych!
📖 Przepis
Tarta z kremem brulee
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na spód
- 150 g masła
- ¾ szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki mąki owsianej
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- ⅓ szklanki ksylitolu (lub ½ szklanki cukru)
- 2 żółtka
- 1 małe jajko
Składniki na krem
- 4 żółtka
- 5 łyżek fruktozy lub drobnego cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 puszka owoców egzotycznych (papaja, ananas, guawa lub inne ulubione owoce po zmiksowaniu powinno być 180 ml)
- cukier do przypalenia wierzchy tarty
🔪 Instrukcje
- Mało posiekać na małe kawałki, dodać do do niego mąki, palcami rozetrzeć do konsystencji mokrego piasku. Następnie dodać jajko, żółtka, ksylitol( cukier ), zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Formę wysmarować masłem i wysypać np: mąką migdałową, średnica 23 cm.
- Ciasto podzielić na dwie części, jedną część ciasta zawinąć w folię spożywczą i schować do zamrażalnika, będzie na następna tartę.
- Drugą część ciasta rozwałkować dość cienko, wyłożyć nim formę ( ciasto jest delikatne więc najlepiej przenieść je do formy zwijając na wałek lub rozwałkować na papierze i tak przenieść do formy w tym wypadku nie trzeba wcześniej smarować formy masłem.
- Ciasto przed wstawieniem do piekarnika podziurkować widelcem. Spód pieczemy tylko 10 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia, a my w tym czasie zrobimy krem.
- Owoce odcedzić na sitku, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Żółtka utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Do żółtek dodać mleczko kokosowe, mąkę, całość zmiksować do połączenia się składników. Następnie dodać zmiksowane owoce, wymieszać. Krem wylać na spód ciasta.
- Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 125 st C, wstawić tartę i piec przez 45 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić, tatra najlepiej smakuje schłodzona w lodówce przez całą noc.
- Przed podaniem posypujemy wierzch tarty odrobiną cukru trzcinowego lub zwykłego i przypalamy palnikiem, po wystudzeniu utworzy się twarda, chrupiąca skórka.
- Smacznego!
Domowe Wypieki napisał
Wygląda obłędnie ! 🙂
Anna napisał
Dziękuję:) polecam jest pyszna i prosta! Pozdrawiam
gin napisał
Marzy mi się palnik, żeby móc tworzyć takie cuda 🙂
wiosenka27 napisał
I wygląda wybornie:)
Anna napisał
Dziękuje:)
karmel-itka napisał
prezentuje się przecudnie. wspaniała!
Anna napisał
Dziękuje 🙂 szkoda, że już zjedzona ale, to nic w zamrażalniku jest jeszcze porcja ciasta:))) pozdrawiam